Μενού
brazilia - eisvoli sto kogkreso
Εισβολή στο Κογκρέσο της Βραζιλίας | AP
  • Α-
  • Α+

Την κινητοποίηση των Αστυνομικών Αρχών στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, την Μπραζίλια προκάλεσαν οι φανατικοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαίχ Μπολσονάρου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατακλύσει την περιοχή γύρω από το Κογκρέσο, ενώ κάποιοι εξ αυτών έχουν εισβάλει στο κτίριο. Την ίδια ώρα σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει στη χώρα ανάμεσα στους οπαδούς του τέως προέδρου της Βραζιλίας με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Παράλληλα, οι «θερμοαίμοι» οπαδοί του ακροδεξιού προέδρου έχουν εισβάλλει σε μία σειρά από κυβερνητικά κτίρια, δίνοντας έτσι μία «μυρωδιά» εμφυλίου στη χώρα. Ειδικότερα, έχουν εισβάλλει σε προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βρίσκεται στο Σάο Πάουλο.

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η αστυνομία της Μπραζίλια προσπαθεί να απωθήσει τους εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας που κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το Κογκρέσο και σκαρφάλωσαν στο κτίριο, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

brazilia - eisvoli sto kogkreso
Εισβολή στο Κογκρέσο στη Βραζιλία | AP

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.Τα εντυπωσιακά πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, δείχνουν ένα πλήθος ανθρώπων να κατευθύνεται στο Κογκρέσο. Στο κτίριο του Κογκρέσου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας.Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την πρασιά γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο.

Εκατοντάδες μπολσοναριστές, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια, σύμφωνα με πλάνα που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και με βίντεο που ανάρτησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ομάδες προσκείμενες στον πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Το CNN Brasil μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές κατέκλυσαν επίσης τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Άλλοι μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι πρώτες εικόνες από το Κογκρέσο δείχνουν κατεστραμμένα τζάμια και πόρτες, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει αστυνομική παρουσία εντός του κτιρίου. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επιστροφή στην εξουσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές τςη 30ής Οκτωβρίου.

brazilia - eisvoli sto kogkreso
Εισβολή στο Κογκρέσο της Βραζιλίας | AP