Μενού
Medvedev
Ντμίτρι Μεντβέντεφ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Επίθεση κατά του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φουμίο Κισίντα, εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος και κάλεσε τον κ. Κισίντα να προβεί σε τελετουργική αυτοκτονία ή αλλιώς γνωστή στα ιαπωνικά ως σεπούκου και χαρακίρι, λόγω και της υποταγής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την έντονη αντίδραση του κ. Μεντβέντεφ προκάλεσε η συνάντηση που είχαν Κισίντα και Μπαίντεν χθες, Παρασκευή, όπου και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Αδιαμφισβήτητα, οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί πράξη εχθρότητας κατά της ανθρωπότητας και θα είναι αδικαιολόγητη», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σχολίασε την κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών σημειώνοντας ότι: «Η ανακοίνωση υποδηλώνει μία παράνοια κατά της Ρωσίας και προδίδει τη μνήμη εκατοντάδων, χιλιάδων Ιαπώνων που σκοτώθηκαν από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι».

Ο κ. Μεντβέντεφ, μάλιστα, δεν έμεινε στις συγκεκριμένες αναφορές, αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει τον κ. Κισίντα ως «υπάλληλο» των ΗΠΑ. Στα καυστικά σχόλιά του, ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα πρέπει να προβεί στην τελετουργική πράξη αυτοκτονίας ή αλλιώς χαρακίρι λόγω της σύμπλευσής του με τους Αμερικανούς.

Το πλαίσιο συνάντησης Μπάιντεν - Κισίντα

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο κ. Κισίντα έλαβε τα εύσημα από τον κ. Μπάιντεν για τις «τολμηρές πρωτοβουλίες» του στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ιαπωνίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

«Εκσυγχρονίζουμε τη στρατιωτική μας συμμαχία, βασιζόμενοι στην ιστορική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ιαπωνίας και στη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, συμπληρώνοντας: «Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απόλυτα δεσμευμένες στη συμμαχία και, το σημαντικότερο, στην ... άμυνα της Ιαπωνίας».