Μενού
F16
F16 | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν, είναι έτοιμη να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών, τύπου F-16, στην Τουρκία προκάλεσε «θύελλα αντιδράσεων» στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Γερουσία, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της στην υπόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδέχεται να επικαλεστεί και το δικαίωμά στο βέτο. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται να ζητήσει έγκριση από το Κογκρέσο και για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα, η πρόθεση του Μπάιντεν προκάλεσε την άμεση αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών, με τους συμπροέδρους της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας, αλλά και τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη, να εκφράζουν έντονα την αντίθεση τους στην πώληση εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Τουρκία. Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μάλιστα, επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Παράλληλα, δικαίωμα βέτο διατηρεί στην παρούσα φάση και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ.

Ολοκληρωμένες οι συνομιλίες ΗΠΑ - Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά στις τεχνικές συνομιλίες των δύο πλευρών, πληροφορίες από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί. Πλέον, εκτιμάται ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δε θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και να ζητήσει από τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση. Όμως, ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ από εδώ και πέρα;

Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να βάλει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει τελείως αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα εάν το επιθυμεί να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας.

Τι σκέφτεται ο Μπάιντεν

Ο τωρινός Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα, δίλημμα που αντιμετώπισε πιο «ελαφρά» ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν και παράκαμψε την άρνηση του Κογκρέσου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Εάν τελικά ο πρόεδρος Μπάιντεν πράξει κάτι ανάλογο, θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο για το Κογκρέσο να παρακάμψει σε αυτό τον δεύτερο γύρο την πρόθεση του Λευκού Οίκου, καθώς θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στη Βουλή όσο και στην Γερουσία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν θα είναι πολιτικά μια εύκολη υπόθεση να αψηφήσει τελείως το βέτο ενός προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που προέρχεται από το δικό του κόμμα.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA