Μενού
Bruno-Lamaire
Bruno LeMaire | Associated Press
  • Α-
  • Α+

«Καλάθι του νοικοκυριού» ετοιμάζει και η κυβέρνηση της Γαλλίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Bruno LeMaire. Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλάθι θα αποτελείται από 20 προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα οποία θα πωλούνται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Ο LeMaire επιβεβαίωσε πως το υπουργείο του διερευνά τρόπους, ώστε να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, με φόντο τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η Οικονομία της χώρας, όπως αποκάλυψε η Le Parisien σε χθεσινό της άρθρο.

«Η βασική ιδέα είναι πως όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει για όλα. Είναι ένα "φορτίο" που θα πρέπει να μοιραστούμε. Το ίδιο συνέβη και με τις τιμές της ενέργειας. Είπαμε 280 ευρώ η μεγαβατώρα για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, το κράτος θα αναλάβει ένα μέρος, και οι προμηθευτές ένα άλλο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Bruno LeMaire, μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV. «Ισότητα σημαίνει πως όλοι μοιραζόμαστε το βάρος του πληθωρισμού», είπε ακόμα.

Το καλάθι θα αποτελείται από 20 προϊόντα διατροφής και προσωπικής υγιεινής, με τους προμηθευτές να εξασφαλίζουν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές, ώστε να αντισταθμιστεί το πληθωριστικό σοκ που σαρώνει τα γαλλικά νοικοκυριά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε παράλληλα πως οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μήνες. Ερωτηθείς γιατί προκρίνεται η λύση αυτή σε αντίθεση με την κατάργηση του ΦΠΑ, ο LeMaire επισήμανε πως απώτερος σκοπός είναι να επωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής. «Ποιος μού εγγυάται πως εάν καταργήσω τον ΦΠΑ η διαφορά δεν θα πάει στις τσέπες των προμηθευτών;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Η γαλλική κυβέρνηση επισημαίνει πάντως πως το καλάθι βρίσκεται στο στάδιο μέχρι σήμερα των διαπραγματεύσεων, ενώ η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις των προμηθευτών, χωρίς υποχρεωτικές νομοθετικές διατάξεις.