Μενού
rama
Εντι Ράμα | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για το οποίο συνεχίζει να είναι προφυλακισμένη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Ο Ράμα, μάλιστα, δεν δίστασε να... στάξει φαρμάκι στην Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε πάνελ στο Νταβός της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ράμα είπε χαρακτηριστικά: «Karma is a bitch», δηλαδή «όλα εδώ πληρώνονται». «Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν πλέον να εισέλθουν στην ΕΕ. Δεν μιλάω για τους πρώην κομμουνιστές. Μιλώ και για τις ιδρυτικές χώρες, πιστέψτε με», είπε ο Ράμα σε πάνελ του Politico στο Νταβός.

Ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία ένταξης για τις υποψήφιες χώρες είναι διαφορετική από εκείνη που υπήρχε όταν χώρες όπως η Μάλτα (η πατρίδα της Μέτσολα) έγιναν μέλη, λέγοντας ότι έχει γίνει «απίστευτα νευρωτική και άδικη διαδικασία». Η Μέτσολα, από τη μεριά της, σημείωσε ότι το Κοινοβούλιο «ήταν πάντα εξαιρετικά θετικό όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, επειδή πολλοί από εμάς θυμόμαστε πότε προσχώρησαμε».

Ο Ράμα είπε ότι η χώρα του μαθαίνει από την ΕΕ το πώς να οικοδομεί δημοκρατικούς θεσμούς αλλά εξακολουθεί να έχει την αίσθηση ότι η ΕΕ πήρε αυτό που της αξίζει όταν ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς. «Ρομπέρτα, συγγνώμη, πρέπει να το πω. Όταν αποκαλύφθηκε αυτή η υπόθεση διαφθοράς, είπα: "Karma is a bitch"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός.