Μενού
roloi-apokalypsis
Ρολόι της Αποκάλυψης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το Ρολόι της Αποκάλυψης ρυθμίστηκε στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, αντιπροσωπεύοντας μια εποχή «πρωτοφανούς κινδύνου» για την ανθρωπότητα, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Bulletin of the Atomic Scientists. Ετσι, το Ρολόι της Αποκάλυψης τέθηκε 10 δευτερόλεπτα πιο κοντά στα μεσάνυχτα, μία ένδειξη πως η ανθρωπότητα τελεί υπό σημαντικότερο κίνδυνο απ' ότιι πέρσι, που ήταν στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, μία κατάσταση που ίσχυε από το 2020, με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αντίστροφη μέτρηση είναι μια μεταφορά της παγκόσμιας κατάρρευσης που έχει συμφωνηθεί από παγκοσμίου φήμης ειδικούς. Μάλιστα, όπως τόνισαν κατά τη σημερινή ενημέρωση, η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τεθεί «σε κίνδυνο». Χαρακτηριστικά ανέφεραν:«Εάν οι δύο πλευρές δεν ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις και βρουν μια βάση για περαιτέρω μειώσεις, η συνθήκη θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2026. Αυτό θα εξαλείψει τις αμοιβαίες επιθεωρήσεις, θα εμβαθύνει τη δυσπιστία, θα τονώσει έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών και θα αυξήσει την πιθανότητα ανταλλαγής πυρηνικών όπλων»

Τόνισαν επίσης τη σημαντική επέκταση από την Κίνα των πυρηνικών της δυνατοτήτων ως «ιδιαίτερα ανησυχητική», όπως επίσης την αύξηση των πυραυλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα, τις αυξανόμενες προσπάθειες του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου και την ανάπτυξη του οπλοστασίου της από την Ινδία. «Άλλες επιρροές στην απόφαση να προχωρήσουμε το ρολόι προς τα εμπρός περιλαμβάνουν την κλιματική κρίση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τον αυξανόμενο αριθμό βιολογικών απειλών όπως το COVID-19 και την παραπληροφόρηση».

Πώς γεννήθηκε το ρολόι της Αποκάλυψης

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε από το συμβούλιο του Bulletin of the Atomic Scientists το 1947 ως επιστημονική απάντηση στην πυρηνική απειλή που πλανιόταν πάνω από την υφήλιο. Η βασική ιδέα του είναι απλή: όσο πιο κοντά φτάνει ο λεπτοδείκτης στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά πιστεύει η επιτροπή των σοφών πως κοντοζυγώνει η οικουμένη στην καταστροφή.

Το Ρολόι ήταν καρπός της συνεργασίας μιας ομάδας πυρηνικών επιστημόνων που είχαν εμπλακεί στο Manhattan Project, το σχέδιο που απέδωσε την πρώτη ατομική βόμβα και ανέτρεψε τις ισορροπίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ομάδα, κάθε φορά που νιώθει ότι μια εξέλιξη μας φέρνει κοντύτερα στον όλεθρο, εκδίδει ένα ανακοινωθέν όπου περιγράφει τους λόγους μετακίνησης των δεικτών, προειδοποιώντας για τις ζοφερές παγκόσμιες ζυμώσεις. Οι δείκτες μάλιστα δεν πάνε μόνο μπροστά, αλλά και πίσω, ακολουθώντας τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με το Bulletin, το Ρολόι δεν είναι δείκτης των σκαμπανεβασμάτων της παγκόσμιας μάχης για δύναμη και εξουσία, καθώς αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να αντανακλά τις βασικές αλλαγές στα επίπεδα του κινδύνου που διατρέχει η ανθρωπότητα στην πυρηνική εποχή μας.

roloi-apokalypsis