Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | APimages
  • Α-
  • Α+

Ακυρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επίσκεψή του στο Βερολίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού ιστότοπου bianet.org,  που αναφέρεται αναλυτικά στους λόγους της ματαίωσης. Η επίσκεψη ήταν να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, με τον Ερντογάν να προγραμματίζει συνάντηση με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Σολτς και του Ερντογάν δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν  στους όρους της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bianet. Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει ότι υπήρξαν διαφωνίες κατά τις συνομιλίες που είχαν ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Σολτς, Jens Plötner, και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Οι διαφωνίες αφορούσαν στο περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bianet, το μεγάλο «αγκάθι» που δεν άντεξε το Βερολίνο, ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος AKP, Μουσταφά Ατσίκγκιοζ, ο οποίος, στο πλαίσιο προεκλογικής του εκστρατείας στη Γερμανία ζήτησε την «εξόντωση» των υποστηρικτών του ΡΚΚ και του κινήματος Γκιουλέν. Ο Ατσίκγκιοζ συμμετείχε σε εκδήλωση της «Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Τουρκικών Ενώσεων Γερμανίας», μια οργάνωση που πρόσκειται στον ακροδεξιό εταίρο του ΑΚΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Όταν η γερμανική κυβέρνηση πληροφορήθηκε τις δηλώσεις, κάλεσε, στις 16 Ιανουαρίου, τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο και του επέδωσε διαμαρτυρία. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρεσβευτή ότι στη Γερμανία δεν είναι ανεκτός ο λόγος μίσους.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία κλιμακώνονται οι ανησυχίες ότι μεταφέρονται σε γερμανικό έδαφος οι προεκλογικές εντάσεις της Τουρκίας, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), Thomas Haldenwang να δηλώνει ότι οι διαμάχες στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας «μεταφέρονται και εδώ» και οι «αντιφρονούντες δημοσιογράφοι από την Τουρκία παρακολουθούνται και εκφοβίζονται στη Γερμανία». Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία έχει προκαλέσει και στο παρελθόν συγκρούσεις στη Γερμανία, όπου η τουρκική μειονότητα είναι ισχυρότατη. Περίπου το 3,4 τοις εκατό του πληθυσμού της Γερμανίας είναι Τούρκοι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών και αποτελούν περίπου το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος της Τουρκίας. Στις εκλογές της Τουρκίας το 2018, περίπου οι μισοί από αυτούς ψήφισαν, και οι περισσότεροι ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA