Μενού
olympi
Η 23χρονη Ολυμπί που θέλει να υποβληθεί σε ευθανασία | @we.are.olympe
  • Α-
  • Α+

Η Ολυμπί είναι 23 ετών και ζούσε στη Γαλλία. Διατηρεί πολύ δημοφιλείς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου την ακολουθούν πάνω από 250.000 χρήστες. Όμως η ζωή της είναι πολύ διαφορετική από όσα φαίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας. Η ίδια μίλησε πρόσφατα και αποκάλυψε μεταξύ άλλων: «Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα καταφύγω σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο Βέλγιο. Είμαι ήδη σε επαφή με τους γιατρούς». Η Ολυμπί πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Έχει 40 διαφορετικές προσωπικότητες, μία πάθηση που την έχει οδηγήσει να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της. «Είμαι πολύ κουρασμένη και δεν λέω σε κανέναν, σε κανέναν ότι αυτή είναι η λύση», τονίζει η νεαρή σε μήνυμά της. «Είμαι εξαντλημένη, εντάξει;», σημειώνει.

Πλέον βρίσκεται στο Βέλγιο, όπου η νομικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται, όμως, όπως υποστηρίζει, δεν της επιτρέπουν οι γιατροί να δώσει τέλος στη ζωή της, λέγοντάς της ότι οι κλινικές δεν είναι διανομείς ευθανασίας. «Δεν είναι μια συζήτηση. Είναι η ζωή μου», σημειώνει η νεαρή. Από την πλευρά του ο γιατρός που έχει έρθει σε επαφή με την Ολυμπί απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αναφέροντας ότι οι συζητήσεις τους δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο. «Δεν έχω δει ακόμα τον ιατρικό της φάκελο, αλλά έχω διαβάσει τα e-mails που μου έχει στείλει. Μπορούμε να κάνουμε ευθανασία σε νεαρά άτομα, αλλά χρειάζονται πιστοποιητικά ή ιατρικά έγγραφα από την ψυχιατρική γνωμάτευση που να πιστοποιούν ότι, παρ' όλες τις θεραπείες, είναι αδύνατο να θεραπευτεί. Θα είναι για την ίδια ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος», αναφέρει ο ίδιος.

Η διαδικασία πάντως θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνια μέχρι κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. «Η ζωή μου δεν είναι ταινία. Δεν είναι σειρά στο Netflix. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το τέλος. Δεν μπορούμε να συζητάμε για το πώς θα τελειώσει», τονίζει η Ολυμπί. Η είδηση έρχεται μετά τον αμφιλεγόμενο υποβοηθούμενο θάνατο μιας 23χρονης που έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας και πάλι στο Βέλγιο. Επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της το 2022. Η νεαρή είχε επικαλεστεί ψυχική δυσφορία, καθώς είχε τραυματιστεί ψυχικά ως μάρτυρας της επίθεσης του ISIS στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών το 2016. Όπως υποστήριξε δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τα όσα βίωσε και παρά τις θεραπείες και τη φαρμακευτική αγωγή αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της τον Μάιο του 2022.