Μενού
paco-rabanne
Paco Rabanne | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο εμβληματικός Ισπανός σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne, ο οποίος ονομαζόταν κανονικά Francisco Rabaneda Cuervo, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Την είδηση έκανε γνωστή η γαλλική ιστοσελίδα της Le Telegramme, η οποία ανέφερε πως ο γνωστός μόδιστρος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Παρασκευή (3/2)  στη γαλλική πόλη Porstall, όπου ζούσε.

Ο Paco Rabanne, που καταγόταν από το Σαν Σεμπαστιάν, ήταν πρωτοπόρος στις πασαρέλες στη χρήση υλικών όπως μέταλλο, πλαστικό και χαρτί, τα οποία ένωνε με συγκολλήσεις και πριτσίνια. Γιος της επικεφαλής μοδίστρας του σχεδιαστή Balenciaga και του συνταγματάρχη των Ρεπουμπλικανικών δυνάμεων, Francisco Rabaneda Postigo, γεννήθηκε το 1934.

Ο Paco Rabanne (πλήρες όνομα, Francisco "Paco" Rabanedacuervo) γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκονίας στην Ισπανία. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν στη Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Ραμπάν από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις, ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα, ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Ραμπάν ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή. Πέραν από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Ραμπάν προχώρησε και στη δημιουργία σειρών αρωμάτων για άνδρες και γυναίκες.