Μενού
ipa-kakokairia
Κακοκαιρία στις ΗΠΑ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ένα φαινόμενο «επικών διαστάσεων» που δεν το έχει βιώσει η Βόρεια Αμερική εδώ και πολλές γενιές: οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Καναδά εξέδωσαν νέες προειδοποιήσεις για τις πολικές θερμοκρασίες, που αναμένεται να πέσουν ακόμη και στους -50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, οι δύο χώρες μετρούν πάνω από 40 νεκρούς. Στο Μέιν, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, το θερμόμετρο δείχνει -35 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). «Είναι ένα επικό κύμα αρκτικού ψύχους», κάτι που το βόρειο και ανατολικό Μέιν δεν έχει βιώσει από το 1982, τονίζουν οι μετεωρολόγοι.

Σε ορισμένες περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ και σε αυτήν την περιοχή της Νέας Αγγλίας, οι θερμοκρασίες, λόγω του παγωμένου αέρα, μπορεί να πέσουν σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες ή ακόμη και ποτέ στο παρελθόν. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, το υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά προειδοποίησε ότι η παγωνιά θα είναι τόσο ισχυρή που όποιος κυκλοφορεί έξω μπορεί να πάθει κρυοπαγήματα μέσα σε μερικά λεπτά. Στο Μόντρεαλ του Καναδά το απόγευμα η αισθητή θερμοκρασία ήταν στους -41 βαθμοί Κελσίου. Ο υδράργυρος μπορεί να πέσει μέχρι και τους -50° σε βορειότερες περιοχές του Κεμπέκ. Ένα λευκό νέφος, ο λεγόμενος «καπνός της Αρκτικής θάλασσας» είχε σχηματιστεί πάνω από τον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου από τους υδρατμούς, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα και του νερού που δεν είχε παγώσει.

Οι ελάχιστοι περαστικοί που κυκλοφορούσαν στο κέντρο του Μόντρεαλ αυτήν την Παρασκευή αισθάνονταν τις ισχυρές ριπές του παγωμένου αέρα. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Hydro-Québec προβλέπει ότι θα καταγραφεί ρεκόρ κατανάλωσης και προέτρεψε τους πελάτες της να κάνουν οικονομία ενέργειας. Στις ΗΠΑ, η πιο κρύα νύχτα θα είναι αυτής της Παρασκευής προς το Σάββατο, ιδίως στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, όπου τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν -15 βαθμούς. Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα βιώνουν αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το πιο πρόσφατο, ανήμερα των Χριστουγέννων, ήταν μια χιονοθύελλα που έθαψε την πόλη Μπάφαλο, στη βορειοδυτική Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του ψύχους στην υγεία των ανθρώπων. «Αν βρίσκεστε στα δύο ηλικιακά άκρα, πολύ νέοι ή ηλικιωμένοι, κινδυνεύετε να αναπτύξετε συμπτώματα και να αρρωστήσετε πιο γρήγορα », αναφέρει ο Ντέρεκ Μονέτ, γιατρός επειγόντων περιστατικών.  Στο Μόντρεαλ του Καναδά, ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που κυκλοφορούν στους δρόμους. Η θερμοκρασία «άγγιξε» τους -26 βαθμούς Κελσίου, ενώ γινόταν αισθητή από τον ανθρώπινο οργανισμό σαν να -39 βαθμοί Κελσίου. Στο Οντάριο το θερμόμετρο έδειξε -20 βαθμούς.