Μενού
seimsos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Οι φόβοι στην Τουρκία για πολλαπλάσιους νεκρούς και ζημιές σε σχέση με ό,τι έχε ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, μεγαλώνει καθώς ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη χώρα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Σύμφωνα με τον ειδικό διαχείρισης καταστροφών Μπουλέντ Οζμέν ο σεισμός με επίκεντρο το Καχραμανμάρας σημειώθηκε στη γραμμή του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, η οποία ήταν μια σιωπηλή, αδιάσπαστη γραμμή για περίπου 480 χρόνια! Στο ίδιο ρήγμα είχαν καταγραφεί μεγάλοι σεισμοί στις 29 Νοεμβρίου 1114 και στις 22 Ιανουαρίου 1544. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα τουρκικά Μέσα, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από το 1900.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χαλούκ Οζενέρ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου και του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi Kandilli, έδωσε μία άλλη διάσταση τονίζοντας είναι «ένας σεισμός ίσος με το μέγεθος του σεισμού της 17ης Αυγούστου 1999». Παράλληλα ξεξαθάρισε πως «οι μετασεισμοί μπορούν να διαρκέσουν για μήνες, ακόμη και χρόνια»

Ο σεισμός στο Ιζμίτ το 1999, στις 17 Αυγούστου, ήταν μεγέθους 7,6 Ρίχτερ και άφησε πίσω του πάνω από 17.000 νεκρούς. Εκείνος ο σεισμός ήταν στο ρήγμα της Ανατολίας και είχε διαρκέσει χρονικά πολύ λιγότερο, μόλις 37 δευτερόλεπτα, ενώ για εκείνον τα ξημερώματα της Δευτέρας υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για δόνηση ως ένα λεπτό!

Λέκκας: «Πολλαπλάσια τα θύματα»

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. «Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ» είπε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτήρια είναι πολύ υποδέεστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA