Μενού

Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας στην Τουρκία ότι οι Αμερικανοί προκάλεσαν τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ!

seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπη με μία μεγάλη εθνική τραγωδία είναι η Τουρκία ύστερα από το «δίδυμο» καταστροφικό πέρασμα των 7,8 Ρίχτερ και 7,7 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε τις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας. Ωρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με την τουρκική κυβέρνηση να ζητά βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να ξεκινήσει η τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια χιλιάδων κτιρίων, που κατέρρευσαν από τη μεγάλης διάρκειας πρώτης ισχυρότατης σεισμικής δόνησης.

Οι τραγικές όμως στιγμές και η μεγάλη δοκιμασία, που βιώνει ο τουρκικός λαός, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι ικανές να ανακόψουν ούτε για λίγο την καλπάζουσα αντιαμερικανική προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν. Αντιθέτως, τις τελευταίες ώρες διακινούνται στη γείτονα απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, βάσει των οποίων, οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τους καταστροφικούς σεισμούς στην τουρκική επικράτεια!

seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | AP

Πρωτοσέλιδο έγινε η θεωρία συνωμοσίας

Μάλιστα, οι αστήριχτοι ισχυρισμοί για τους εξωγενείς παράγοντες, που υποτίθεται προκάλεσαν τις δονήσεις, δεν είναι απλά το πρώτο θέμα συζήτησης στα social media αλλά φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματα για την πραγματική στόχευση τέτοιων κινήσεων. Πρόκειται για μία εικόνα, που από τη μία πλευρά προκαλεί θλίψη αναφορικά με τον τρόπο, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το τουρκικό καθεστώς τον ανθρώπινο πόνο, και από την άλλη προβληματίζει ιδιαίτερα για το τι είναι αποφασισμένο να κάνει ακόμα για να παραμείνει στην εξουσία.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός της τουρκικής προπαγάνδας επιχείρησε να συνδέσει την οργή, που πυροδότησε στη γείτονα η «πρόκληση» της μεγάλης σημαίας των ΗΠΑ στον ιστό του αντιτορπιλικού USS Nitze κατά τη διέλευση του από το Βόσπορο με το σεισμό των 3,1 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα της Κυριακής και το φονικό χτύπημα των 7,8 Ρίχτερ ακριβώς 24 ώρες αργότερα. Συνδετικός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα παραλόγου αποτελεί το HAARP, το φερόμενο υπερόπλο ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων του αμερικανικού στρατού, με το οποίο, όπως διατείνονται οι απανταχού συνωμοσιολόγοι, η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας.

haarp

Πώς ξεκίνησε το σενάριο με το αμερικανικό πλοίο

Ολα ξεκίνησαν όταν το αμερικανικό αντιτορπιλικό, που αγκυροβόλησε στο Βόσπορο, έφερε μία μεγάλου μεγέθους σημαία των ΗΠΑ, γεγονός, που θεωρήθηκε ως «ασέβεια» και «πρόκληση» από το καθεστώς Ερντογάν. Η οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί ήταν χαρακτηριστική του κλίματος, που έχει δημιουργηθεί στην Αγκυρα ειδικά μετά το κλείσιμο των προξενείων 9 δυτικών χωρών. «Οι ΗΠΑ που έκλεισαν το προξενείο τους με τον ισχυρισμό τρομοκρατικής απειλής και οδήγησαν στο κλείσιμο των άλλων προξενείων, σε πλοίο τους που αγκυροβόλησε στον Βόσπορο, ύψωσαν δυσανάλογα μεγάλη σημαία. Αυτό είναι ασέβεια. Eίναι αγένεια και παράνομο να υψώνουν μια τεράστια μεγάλη σημαία των ΗΠΑ και δίπλα να υπάρχει μια μικρή σημαία. Τώρα υψώστε τις σημαίες σας και να τις κουνήσετε στις ΗΠΑ».

USS Nitze
USS Nitze | Getty

Η σεισμική δόνηση των 3,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 03.15 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, άνοιξε τη συζήτηση στην Τουρκία για την αιτία του φυσικού φαινομένου καθώς όπως ανέφεραν οι ειδικοί στην περιοχή του σεισμού δεν υπάρχει ενεργό ρήγμα. Η αναφορά αυτή και η εκδοχή ότι η δόνηση μπορεί να προκλήθηκε από κάποια έκρηξη υπήρξαν αρκετές για να αρχίσει να διακινείται στο τουρκικό διαδίκτυο ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, μήκους 155 μέτρων, που ήταν αγκυροβολημένο στον Βόσπορο για 2 ημέρες ήταν αυτό, που προκάλεσε τη δόνηση. Οι απόψεις δε, Τούρκων γεωφυσικών για «τεχνητό σεισμό», έδωσαν και την επιστημονική «νομιμοποίηση» των θεωριών συνωμοσίας, που πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας.

seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty

«Κόλαση» παρά τη διάψευση από τους Τούρκους σεισμολόγους

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο σεισμός αυτός ήταν επιφανειακός αλλά, όπως επεσήμαναν πολίτες δεν υπήρξε η παραμικρή καταγραφή κίνησης των φωτιστικών στις κατοικίες τους, παρά μόνο μία εκκωφαντική έκρηξη, ενίσχυε το μυστήριο της μεταμεσονύχτιας επίσκεψης του Εγκέλαδου. Τι και αν κάποιοι σοβαροί Τούρκοι επιστήμονες προσπάθησαν να διαψεύσουν τα συνωμοσιολογικά σενάρια. Ο κύβος είχε ριφθεί. Τη σκυτάλη πήραν τα μεγάλα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα αναπαράγοντας ένα θέμα, που ουσιαστικά δεν υφίσταται, προσδίδοντας του διαστάσεις, που ξεπερνούν κατά πολύ την αυταπόδεικτη γραφικότητα του και επιτείνοντας με αυτό τον τρόπο το κλίμα καχυποψίας στην τουρκική κοινωνία.

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ήρθε να πολλαπλασιάσει τα ερωτήματα δημιουργώντας ένα νέο αντιαμερικανικό τσουνάμι στα social media. Πολύ περισσότερο, όταν είχαν προηγηθεί δηλώσεις Τούρκων συγγραφέων-ερευνητών, που φιλοξενήθηκαν σε μεγάλες εφημερίδες της γείτονα, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι η τεχνολογία HAARP χρησιμοποιείται και θα πρέπει αντί του όρου «θεωρία συνωμοσίας», αυτοί οι ισχυρισμοί να «αξιολογηθούν σε μια ευρύτερη προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη το κλείσιμο των προξενείων, τη ρητορική του πρώην αξιωματικού της CIA Χένρι Μπάρκεϊ ότι ‘θα πρέπει να εξεταστεί η στρατιωτική επέμβαση στην Τουρκία στις εκλογές΄ και την παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου».

seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) αποτελεί προνομιακό πεδίο ανάπτυξης θεωριών συνωμοσίας ήδη από την έναρξη του. Πρόκειται για μια επιστημονική προσπάθεια, που στοχεύει στη μελέτη των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς της ιονόσφαιρας, εκτεινόμενη περίπου 50 έως 400 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, ακριβώς στην άκρη του διαστήματος. Η λειτουργία της ερευνητικής εγκατάστασης, ο πιο ικανός πομπός υψηλής ισχύος και υψηλής συχνότητας στον κόσμο για μελέτη της ιονόσφαιρας, μεταφέρθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών στο πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks τον Αύγουστο του 2015. Μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος μπορεί να διεγερθεί προσωρινά μια περιορισμένη περιοχή της ιονόσφαιρας για επιστημονική μελέτη με παρατήρηση των φυσικών διεργασιών, που συμβαίνουν στη διεγερμένη περιοχή.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.