Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Η αραβική τεκτονική πλάκα μετακινήθηκε περίπου 3 μέτρα σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας, από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία. Αυτά δήλωσε, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας. «Αυτό που συνέβη είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα μετακινήθηκε κατά περίπου 3 μέτρα σε βορειοανατολική – νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο Ντολιόνι πρόσθεσε ακόμα: «Από τις εκτιμήσεις που έχουμε και οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα. Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτό τον σεισμό μεγέθους 7,8 - 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια του συμβάντος, παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια: είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο παλιρροϊκού κύματος, ο πρόεδρος του INGV τόνισε πως ο συναγερμός έχει λήξει, ωστόσο σημείωσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην ανατολική θάλασσα». Σχετικά με το εάν υπάρχει ακόμη κίνδυνος, ο Κάρλο Ντολιόνι απάντησε: «Τα γεγονότα αυτού του τύπου μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά ή πιο σημαντικά γεγονότα. Αυτό συνέβη στην Τουρκία κατά τον σεισμό του 1999».