Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Ο φονικός σεισμός της Τουρκίας ήταν τόσο δυνατός, που η ενέργειά του θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Νέας Υόρκης για τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γιανούκα Ατταναγιάκε. Υπενθυμίζεται πως ο Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι ο σεισμός στην Τουρκία ήταν 1.000 φορές δυνατότερος από αυτόν της Αθήνας το 1999

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας ήταν ίση με περίπου 32 petajoules, ανέφερε ο σεισμολόγος του Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία μιλώντας στους New York Times. Τα 32 petajoules μπορούν να παράγουν 8,88 εκατομμύρια μεγαβάτ συνεχώς για μία ώρα. Η ενέργεια από τον σεισμό είναι επίσης ίση με σχεδόν 8 εκατομμύρια τόνους TNT. 

 

Η τοπική κλίμακα μεγέθους, γνωστή και ως κλίμακα Ρίχτερ, είναι λογαριθμική, που σημαίνει ότι κάθε φορά που το μέγεθος αυξάνεται κατά 1, η ενέργεια που απελευθερώνεται από τον σεισμό είναι ισχυρότερη κατά περίπου 31,6 φορές. Ετσι, όταν συγκρίνουμε έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ με έναν σεισμό 6,7 - όπως αυτός που έπληξε την ίδια περιοχή στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020 - ο πρώτος απελευθερώνει σχεδόν 45 φορές περισσότερη ενέργεια.

Ο σεισμός της Δευτέρας σημειώθηκε στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, όπου μόνο τρεις σεισμοί μεγέθους 6, ή μεγαλύτεροι, έχουν καταγραφεί στην περιοχή από το 1970, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Ένας από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς της περιοχής συνέβη το 1822, όταν ένας σεισμός 7 βαθμών λέγεται ότι σκότωσε 200.000 ανθρώπους.