Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

«Χάρτινοι πύργοι» που χτίστηκαν μέσα σε μία νύχτα ήταν τα περισσότερα «αντισεισμικά» κτίρια που κατέρρευσαν στην Τουρκία, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με την εκπομπή Tlive του Alpha, τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια  χτίστηκαν κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90, την ώρα που οι κανόνες ασφαλείας και αντισεισμικής προστασίας της γειτονικής χώρας δεν είναι, όπως όλα δείχνουν, επαρκείς.

Μάλιστα, πολλοί εργολάβοι φαίνεται να διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα, με τις τέσσερις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες να αναλαμβάνουν μεγάλα δημόσια έργα στην Τουρκία, ενώ χτίζουν και πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών στις πόλεις. Ερωτηματική δημιουργούνται επίσης και για τη μεγαλύτερη κατασκευαστική, η οποία ξεκίνησε από ένα μικρό τεχνικό γραφείο στην Άγκυρα και μετεξελίχθηκε σε μια εταιρεία με πάνω από 70.000 εργαζόμενους.

Ολόκληρες περιοχές σε πόλεις όπως το Καχραμάνμαρας, το Χατάι και Γκαζιαντέπ μετατράπησαν σε ερείπια, ενώ όσα κτίρια έμειναν όρθια φέρουν σημαντικές ζημιές, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά για τα υλικά και τον ανύπαρκτο αντισεισμικό κανονισμό. Την ίδια ώρα, η ελληνική ΕΜΑΚ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες στα συντρίμμια, προκειμένου να ανασύρει εγκλωβισμένους. Το απόγευμα της Τρίτης (7/2) διασώθηκε η 6χρονη αδερφή της Φατμά. Νωρίτερα, το κλίμα ήταν φορτισμένο με τους διασώστες να βουρκώνουν αφού ανέσυραν νεκρή την 7χρονη.