Μενού
mamacax
H Mama Cax | YouTube
  • Α-
  • Α+

Τη Mama Cax, το μοντέλο με το ένα πόδι, τη γυναίκα που έγινε συνώνυμο της δύναμης, τιμά η Google με το σημερινό της Doodle. Η Μama Cax έχασε το πόδι της σε ηλικία 14 ετών από καρκίνο στα κόκαλα, κάτι που δε στάθηκε εμπόδιο στη φιλοδοξία της να γίνει μοντέλο, ακτιβίστρια και blogger.

Η Cacsmy Brutus, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, με ρίζες από την Αϊτή, γεννήθηκε  στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 20 Νοεμβρίου 1989. Μεγάλωσε στην Αϊτή και σε ηλικία 14 ετών διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα και καρκίνο του πνεύμονα. Υποβλήθηκε σε αντικατάσταση ισχίου που ήταν ανεπιτυχής και χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί το δεξί της πόδι. Οι γιατροί της έδωσαν τρεις εβδομάδες ζωής. Εκείνη πάλεψε, ωστόσο, και κατάφερε όχι απλά να ζήσει πολλά περισσότερα χρόνια αλλά με το έργο της να στείλει ηχηρό μήνυμα.

Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει σε μια επίδειξη μόδας που διοργάνωσε το τότε προεδρικό ζεύγους, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο γραφείο του Δημάρχου της Νέας Υόρκης ενώ τελείωνε τις σπουδές της.

Το 2017, η Cax εμφανίστηκε στην πρώτη της εμπορική διαφήμιση και σύντομα υπέγραψε με το πρακτορείο JAG Models στη Νέα Υόρκη. Περπάτησε στην πασαρέλα σε επιδείξεις για το Chromat και το Fenty Beauty της Rihanna . Συμεμτείχε σε διαφημιστικές καμπάνιες για τους Tommy Hilfiger και Sephora. Περπάτησε στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης το 2018, παρελαύνοντας με μαγιό που σχεδίασε η Becca McCharen, η οποία επιδιώκει να αλλάξει τα «πρότυπα ομορφιάς». Εκείνη τη χρονιά, έκανε το εξώφυλλο της Teen Vogue με την Jillian Mercado και την Chelsea Werner. 

Το 2019, η Cax έγινε το πρόσωπο της Olay στην καμπάνια για τα αντιηλιακά της εταιρείας. Ενώ, ωστόσο, βρισκόταν στην Αγγλία τον Δεκέμβριο του 2019, η Mama Cax εισήχθη στο Royal London Hospital, με έντονους κοιλιακούς πόνους και θρόμβους στον πνεύμονα. Πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Δεκεμβρίου 2019.