Μενού
toyrkia-seismos
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Απερίγραπτη τραγωδία βιώνουν οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας που σαρώθηκαν από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν. Πολλοί καλούνται να περνούν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας. «Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν. «Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό -που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας- είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα. Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς. Προς τα βόρεια, στο Καχραμάνμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση. Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

Ερντογάν: Σπίτια για τους πληγέντες στις 10 περιοχές σε έναν χρόνο

Στόχος μας είναι να χτίσουμε νέα σπίτια σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς μέσα σε έναν χρόνο «γιατί δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε στους πολίτες μας να μείνουν στους δρόμους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφθηκε σήμερα ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές. «Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών είναι 8.574, ο αριθμός των τραυματιών είναι 49.133, ο αριθμός των κατεστραμμένων κτηρίων είναι 6.444».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες που επλήγησαν από τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς θα λάβουν στήριξη από 10 χιλιάδες λίρες (σ.σ.: περίπου 500 ευρώ) η καθεμία.

Διαμονή σε ξενοδοχεία για σεισμόπληκτους

Ο Ερντογάν εξάλλου, δήλωσε ότι είχε συναντήσεις με στελέχη ξενοδοχείων σε πόλεις όπως η Αττάλεια, η Αλάνια και η Μερσίνα και έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Οι πολίτες που επιθυμούν να μείνουν σε ξενοδοχεία εδώ, είμαστε έτοιμοι να τους τοποθετήσουμε σε ξενοδοχεία σε αυτές τις πόλεις. Κάναμε τις συναντήσεις μας μαζί τους (σ.σ.: ξενοδόχους) και έχουμε φτάσει σε έναν πολύ σοβαρό αριθμό δωματίων».