Μενού

Σεισμός στην Τουρκία: Κύμα οργής για Ερντογάν που διόρισε αρχηγό της τουρκικής ΕΜΑΚ ένα θεολόγο!

toyrkia-seismos
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Οσο περνούν οι ώρες και εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια, που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία, η θέση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και η απουσία των ομάδων διάσωσης από τις περιοχές στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης θεωρούνται ότι καθόρισαν την τύχη χιλιάδων Τούρκων πολιτών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια και ενώ θα μπορούσαν να σωθούν εάν υπήρχε άμεση παρέμβαση καταδικάστηκαν σε μαρτυρικό θάνατο. Για το λόγο αυτό, όχι μόνο έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης ευθυνών αλλά επιχειρείται και η προσωποποίησή τους ώστε να εντοπιστεί ποια ήταν τα αίτια και δεν λειτούργησε το υποτιθέμενο άρτιο σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας. Εκ των πραγμάτων, σε μία τέτοια περίπτωση η κριτική εστιάζεται στην ηγεσία της αρμόδιας υπηρεσίας, ειδικά όταν αποκαλύπτεται ότι αυτή δε διέθετε τα τυπικά προσόντα για τη θέση, που κατείχε, αφού ο επικεφαλής της, εκλεκτός του καθεστώτος Ερντογάν, ήταν θεολόγος!

seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty

Αν και προς το παρόν η κοινωνική οργή στην Τουρκία για την ανεπάρκεια του κράτους εκδηλώνεται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα ο θυμός και η αγανάκτηση μεγάλων πληθυσμών, που από τη μία πλευρά έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα λόγω της κατάρρευσης χιλιάδων κτιρίων και από την άλλη θα έρθουν αντιμέτωποι με την αγωνία της επιβίωσης σε ένα εντελώς απόκοσμο περιβάλλον, που κυριαρχεί ο θάνατος. Στο πλαίσιο αυτό, οργισμένοι πολίτες αλλά και τα στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης ψάχνουν στοιχεία, που θα τους οδηγήσουν στους υπεύθυνους της εθνικής τραγωδίας. Και αν η ποιότητα των κατασκευών, ειδικά των δημόσιων κτιρίων, και οι φιλικές προς το καθεστώς Ερντογάν κατασκευαστικές εταιρείες, που ανέλαβαν στο πρόσφατο παρελθόν την ανοικοδόμηση της περιοχής, που ισοπέδωσε ο σεισμός, βρίσκονται υπό διερεύνηση, τα ερωτήματα, που τίθενται για τη λειτουργία της κρατικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτης Ανάγκης (AFAD), είναι αμείλικτα.

Τα πυρά πολιτών και κομμάτων στρέφονται κατά της AFAD, στο τιμόνι της οποίας, βρίσκεται από το 2018 ως γενικός διευθυντής Αντιμετώπισης Καταστροφών και αντιπρόεδρος της ο Ισμαήλ Παλάκογλου, ο οποίος, όπως διαπιστώνει η τουρκική αντιπολίτευση, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το πεδίο διαχείρισης των φυσικών καταστροφών

Πρόκειται για την πιο προβεβλημένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που μέχρι και την 6η Φεβρουαρίου συμβόλιζε τον μετασχηματισμό του τουρκικού κράτους από έναν γραφειοκρατικό σε έναν επιχειρησιακό φορέα έτοιμο να προσφέρει άμεσα βοήθεια σε ένα περιβάλλον αυξημένης επικινδυνότητας λόγω επικείμενων φυσικών καταστροφών, με την εκδήλωση ενός καταστρεπτικού σεισμού να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή. «Η σύγχρονη προσέγγιση στη διαχείριση καταστροφών καλύπτει όχι μόνο τις διαδικασίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και αυτές, που εφαρμόζονται πριν και μετά. Οι αναλύσεις κινδύνου, η ανάκτηση, η ανάκαμψη μετά το συμβάν και οι δραστηριότητες ομαλοποίησης αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της σύγχρονης διαχείρισης καταστροφών. Με τις στρατηγικές και τις πολιτικές της και τις ζωές, που έχει σώσει, η AFAD έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και βελτίωση αυτής της κατανόησης, καθώς και στη μεταφορά της στο μέλλον από την ίδρυση της το 2009. Εχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση την τελευταία δεκαετία και το Στρατηγικό Σχέδιο 2019–2023, που ανέπτυξε έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα συμβάλει στη διατήρηση αυτής της σύγχρονης κατανόησης και επιτυχίας τα επόμενα χρόνια». 

Με αυτά τα λόγια ο προϊστάμενος υπουργός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτης Ανάγκης Σουλεϊμάν Σοϊλού έδινε συγχαρητήρια στην ηγεσία της AFAD, που βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο εκατομμυρίων σεισμοπαθών, για την ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών 2019-2023, το οποίο, όπως σημείωνε, «πιστεύω ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων καταστροφής της Τουρκίας». Ενα σχέδιο, που έμεινε στα χαρτιά καθώς αποδείχτηκε ότι αποτελούσε μία θεωρητική προσέγγιση των πραγματικού σεισμικού κινδύνου, για τον οποίο είχε σημάνει κόκκινο συναγερμό η τουρκική επιστημονική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο ρήγμα, που ισοπέδωσε 10 τουρκικές πόλεις αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία, όπως αποτυπώνεται στον κεντρικό χάρτη σεισμικού κινδύνου στο εν λόγω στρατηγικό σχέδιο! Μάλιστα, στο στρατηγικό σχέδιο γίνεται αναφορά και στο μοντέλο, που εφαρμόζει η χώρα μας με τους Τούρκους να επισημαίνουν ότι «η σημασία, που αποδίδεται στην οργάνωση της πολιτικής άμυνας και των μέτρων πριν από την κρίση στις επαρχιακές οργανώσεις ως μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης θεωρείται η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της προσέγγισης διαχείρισης κρίσεων της Ελλάδας». 

seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty

Τα πυρά λοιπόν πολιτών και κομμάτων στρέφονται, όπως είναι φυσικό, κατά της AFAD, στο τιμόνι της οποίας, βρίσκεται από το 2018 ως γενικός διευθυντής Αντιμετώπισης Καταστροφών και αντιπρόεδρος της ο Ισμαήλ Παλάκογλου, ο οποίος, όπως διαπιστώνει η τουρκική αντιπολίτευση, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το πεδίο διαχείρισης των φυσικών καταστροφών. Ειδικότερα, ο επιχειρησιακός επικεφαλής της υπηρεσίας αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Αγκυρας στη Θεολογική Σχολή έκανε μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, του ίδιου πανεπιστημίου, στο τμήμα Βασικών Ισλαμικών Επιστημών. Το 2011 διορίστηκε γενικός διευθυντής του Τουρκικού Θρησκευτικού Ιδρύματος και στη συνέχεια το 2016 τοποθετήθηκε σύμβουλος της προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, θέση από την οποία μεταπήδησε στην AFAD. 

afad
AFAD | Getty

Οπως ήταν αναμενόμενο, η έλλειψη σχετικής εμπειρίας του επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών έχει προκαλέσει οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να επισημαίνουν ότι είχε μεγάλη εργασιακή εμπειρία στην προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων αλλά καμία γνώση για θέματα, που σχετίζονται με καταστροφές. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ «ανέβασε» το βιογραφικό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας: «Ποιος είναι ο γενικός διευθυντής της AFAD; Ισμαήλ Παλάκογλου. Τον είδαν ποτέ να δίνει πληροφορίες στον Τύπο; Οχι. Γιατί; Γιατί δεν έχει γνώσεις σε θέματα, που σχετίζονται με το σεισμό, γιατί είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής. Εκανε ποτέ κάτι σε σχέση με καταστροφές; Οχι».

seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Παλάκογλου στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του παρουσίαζε μία εικόνα απόλυτης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού της χώρας του τονίζοντας ότι η AFAD διεξάγει σοβαρές μελέτες για θέματα καταστροφών, έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο και διαβεβαιώνοντας ότι έχουν χαρτογραφηθεί όλοι οι δυνητικοί κίνδυνοι και έχουν γίνει οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού σεναρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.