Μενού
toyrkia - seismos
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Κι όμως, τα πρωτόκολλα διάσωσης... πάνε περίπατο στον σεισμό της Τουρκίας και της Συρίας. Μπορεί οι ειδικοί να λένε γενικά «τις πρώτες 72 ώρες υπάρχουν πιθανότητες για να εντοπιστούν ζωντανοί στα ερείπια», ωστόσο, στην περίπτωση του τωρινού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, οι ελπίδες είναι ζωντανές και μετά τις πρώτες 100 ώρες. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχες με τα χαλάσματα, αλλά και τον χρόνο και μέχρι τώρα πετυχαίνουν... θαύματα. Ακόμη και τώρα ανακαλύπτουν ανθρώπους, οι οποίοι άγνωστο πώς, παραμένουν ζωντανοί και ικανοί να φωνάξουν για βοήθεια, παρότι είναι 4 και 5 ημέρες χωρίς νερό, φαγητό και με τα χαλάσματα στο κεφάλι τους.

Η περίπτωση της 24χρονης αθλήτριας, η οποία ενημέρωσε με μήνυμα την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας και για την οποία σήμανε συναγερμός σε όλα τα σωστικά συνεργεία, δεν είναι η μοναδική. Την αρχή στις σημερινές διασώσεις των εγκλωβισμένων του σεισμού έκανε μία 70χρονη γυναίκα, η οποία εντάσσεται στους 98 ανθρώπους σώθηκαν μέσα από τα χαλάσματα σε διάστημα 96 έως 116 ώρες από τη στιγμή του σεισμού στην Τουρκία

Η 70χρονη που άντεξε 4 ημέρες

Η 70χρονη Menekşe Tabakη οποία βρισκόταν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της, διασώθηκε ύστερα από 122 ώρες από το «χτύπημα» του σεισμού στο Kahramanmaraş, χάρη στις έντονες προσπάθειες των διασωστών. Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών και Καταστημάτων Κράτησης (CEKUT) και οι ομάδες του PAK, που συνεχίζουν τις εργασίες έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια του διαμερίσματος του Azerbaijan Boulevard Aydın Apartment στην περιοχή του Onikisubat, επικοινώνησαν με την 70χρονη, η οποία είχε το σθένος να κάνει θόρυβο για να την εντοπίσουν. Έπειτα από σκληρή δουλειά, η γυναίκα διασώθηκε περίπου 122 ώρες μετά τον σεισμό.

Η διάσωση ενός μικρού κοριτσιού και του πατέρα της

Παρόλο που οι πρώτες 72 ώρες είναι κρίσιμες για τον απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα χαλάσματα, «θαύματα» συνεχίζουν να συμβαίνουν μετά και την τιτάνια προσπάθεια των σωστικών συνεργειών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημερινή διάσωση, μετά από 132 ώρες ενός 4χρονου κοριτσιού και του πατέρα της, γεγονός που έδωσε μία παραπάνω ελπίδα στα συνεργεία να συνεχίζουν να επιχειρούν, προκειμένου να βρουν επιζώντες από τη φυσική καταστροφή. Ο λόγος για ένα τετράχρονο κοριτσάκι, το οποίο και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στο Islahiye, κοντά στο Γκαζιάντεπ, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν, ενώ δέκα λεπτά αργότερα απεγκλώβισαν και τον πατέρα του. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει εξήγηση για αυτό, καθώς η ηλικία, η σωματική και ψυχική κατάσταση είναι σύμφωνα με επιστήμονες τρεις από τους βασικούς παράγοντες για την επιβίωση, αρκεί να μην έχει υπάρξει κάποιος τραυματισμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Γεγονός που παρατηρήθηκε και στην περίπτωση του μικρού κοριτσιού.

Σώθηκαν δύο βρέφη

«Αχτίνα ελπίδας» για τη συνέχεια των απεγκλωβισμών έπαιξαν οι διασώσεις δύο βρεφών στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, μετά από έξι ολόκληρες ημέρες ένα βρέφος δύο μηνών ανασύρθηκε ζωντανό κάτω από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στη γειτονική χώρα. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια ήταν συγκινητικές, με τον κόσμο που βρισκόταν στο σημείο να ξεσπά σε χειροκροτήματα την ώρα που οι διασώστες μετέφεραν το μωρό που βρισκόταν επί 128 ώρες μέσα σε συντρίμμια.

Σύμφωνα με το Anadolu, το βρέφος έχει ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις και να λάβει τις φροντίδες των γιατρών. Ωστόσο, το τουρκικό πρακτορείο δεν διευκρινίζει σε ποια από τις 10 πληγείσες περιοχές εντοπίστηκε το βρέφος, αναφέροντας μόνο ότι ανασύρθηκε από τα συντρίμμια κτηρίου. Παράλληλα, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και ένα κοριτσάκι, 2 ετών, με το όνομα Aliye Dağlı, το οποίο διασώθηκε από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας στη γειτονιά Cebrail μετά από 133 ώρες. Το μωράκι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο στην αγκαλιά των γιατρών, όπου και υποβλήθηκε σε θεραπεία. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των γονιών του βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η χθεσινή καταλυτική ημέρα

Παρόλο που η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τον θάνατο των δύο Ελλήνων, οι οποίοι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι στα συντρίμμια πολυκατοικίας στην Αντιόχεια, τα σωστικά συνεργεία δεν το έβαλαν κάτω και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν αρκετά άτομα. Η αρχή έγινε με το βρέφος, μόλις 10 ημερών, το οποίο κατάφερε να επιβιώσει πέντε μέρες στα συντρίμμια και να δει ξανά το φως ύστερα από 90 ώρες εγκλωβισμού στο σπίτι στο οποίο διέμενε. Το νεογνό βγήκε αλώβητο κι ευτυχώς δεν θα μείνει ορφανό, καθώς οι διασώστες της ομάδας ΙΜΜ κατάφεραν να ανασύρουν από τα χαλάσματα και τη λεχώνα μητέρα του. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μοιράστηκε την είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανάρτησε τη φωτογραφία του μικρού ήρωα, που αποδείχθηκε πολύ πεισματάρης. Ωστόσο, σχεδόν τέσσερα 24ωρα μετά τον φονικό σεισμό, οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια, λιγοστεύουν.

Ο απεγκλωβισμός του 17χρονου - Πώς κατάφερε να επιβιώσει

Η θέληση για επιβίωση κάνει πολλές φορές τον άνθρωπο να υπερνικήσει τη φύση και να καταρρίψει τους νόμους της. Αυτό συνέβη και με έναν 17χρονο που άντεξε 94 ώρες στα ερείπια του σπιτιού του στο Γκαζιαντέπ με τους διασώστες να τον βγάζουν ζωντανό από τα συντρίμμια. Πριν τα ξημερώματα κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι διασώστες ανέσυραν τον Αντνάν Μουχάμεντ Κορκούτ από το υπόγειο όπου είχε εγκλωβιστεί από τον σεισμό της Δευτέρας. Οταν βγήκε από τα ερείπια, το πλήθος τον αποθέωσε φωνάζοντας το όνομά του και κλαίγοντας. «Δόξα τω Θεώ», είπε, αγκαλιάζοντας τη μητέρα του και άλλους που έσκυψαν για να τον φιλήσουν και να τον αγκαλιάσουν καθώς τον φόρτωναν σε ασθενοφόρο. «Σας ευχαριστώ όλους». Ο 17χρονος έπινε τα ούρα του για να μην αφυδατωθεί και αυτό ήταν το λιγότερο μπροστά στα όσα είχε τραβήξει εδώ και σχεδόν 5 μέρες κάτω από τη Γη.

Διασώθηκε μετά από 102 ώρες εξαμελής οικογένεια 

Μία εξαμελής οικογένεια διασώθηκε από τα ερείπια κτιρίου στην Αλεξανδρέττα της επαρχίας Χατάι, 102 ολόκληρες ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σκόρπισε τον όλεθρο στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι έξι άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν κουκουλωμένοι με κουβέρτες, σε ένα πολύ μικρό χώρο που είχε απομείνει στην κατεστραμμένη πολυκατοικία, όπως ανέφερε στο Associated Press ο Murat Baygul, ένας εργάτης έρευνας και διάσωσης.

Οι διασώστες ξέσπασαν σε κλάματα μόλις τα πρώτα μέλη της οικογένειας άρχισαν να βγαίνουν από τα ερείπια. Πρόκειται για ένα ανδρόγυνο και τα τέσσερα παιδιά τους, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Παράλληλα, συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης για τον απεγκλωβισμό συγγενικού ζευγαριού που διέμενε στο απέναντι διαμέρισμα. Παράλληλα, στην επαρχία Χατάι διασώθηκαν και άλλα άτομα που παρέμειναν εγκλωβισμένα για περισσότερες από 100 ώρες. Ανάμεσά τους, ένα αγοράκι 3,5 ετών που είχε μείνει 103 ώρες κάτω από τα ερείπια, αλλά και ένα παιδάκι 8,5 ετών με τον πατέρα του που ανασύρθηκαν 101 ώρες μετά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA