Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και την κατάρρευση κτηρίων σαν «χάρτινοι πύργοι» κατά τη διάρκεια του σεισμού της περασμένης Δευτέρας (6/2) είναι αποκαλυπτικές. Οι Αρχές στη χώρα θεωρούν ως κύριους υπεύθυνους για την τραγωδία, που οδήγησε στον θάνατο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, περισσότερους από 36.000 ανθρώπους τους εργολάβους, μικρούς και μεγάλους, για τους οποίους έχουν ξεκινήσει ένα μπαράζ συλλήψεων, καθώς έχουν εκδώσει 113 εντάλματα σύλληψης και έχουν συλλάβει 100 άτομα.

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, αναφέρθηκε στους λόγους, που οδήγησαν στην πτώση τόσο κτηρίων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Live News», ο καθηγητής είπε ότι το υλικό με το οποίο κατασκευάστηκαν τα κτήρια είναι επιεικώς απαράδεκτο, καθώς δε γίνεται ένα οικοδόμημα που έχει χτιστεί με μπετόν να γίνεται ένας σωρός άμμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αποτελούν τα κτήρια της «Γωνίας του Παραδείσου», για τα οποία και συνελήφθη ο εργολάβος τους την περασμένη Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Οι κολώνες και τα δοκάρια στα συγκεκριμένα κτήρια, όπως λέει ο καθηγητής, είχαν μπει λάθος από τους μελετητές. 

Μιλώντας για το συγκεκριμένο κτήριο, που μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία έκανε λόγο ότι έχει χτιστεί σε μποστάνι, δηλαδή είναι παλιές αγροτικές περιοχές, όπου εκεί ήταν κτήματα και χωράφια. Το νερό στο συγκεκριμένο σημείο πετάει προς τα πάνω και «βουλιάζει» το κτήριο, γεγονός που έγινε σε αρκετά οικοδομήματα στην Τουρκία. Το έδαφος, μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι χάλια σε αρκετές περιοχές, γεγονός που έκανε το εν λόγω κτήριο «χώμα».

ktirio toyrkia
Κτίριο στην Τουρκία | Glomex - MEGA

Για το παρακάτω κτήριο ο Παναγιώτης Καρύδης είπε ότι ήταν ένα ενιαίο κτήριο, όπου τοποθετήθηκαν λάθος οι κολώνες. Τοποθετήθηκαν, μάλιστα, όλες κατά μήκος, δεν υπήρχε πουθενά τοιχίο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει πάρα πολύ εύκολα, παρασέρνοντας στον θάνατο αρκετούς ανθρώπους.

ktirio toyrkia
Κτίριο στην Τουρκία | Glomex - Mega

Στο περίφημο κτήριο, το οποίο έγειρε προς τα πίσω χωρίς να πέσει, αλλά αποκαλύφθηκε από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν είχε θεμέλια, αλλά τελικά είχε, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών είπε ότι έχει 50, 60 πόντους μπετόν, αλλά είχε νερό, ήταν μέχρι πάνω. Πρόσθεσε ότι όλη η θεμελίωση έγινε μέσα στο νερό και με τη δόνηση από κάτω, που έγινε οριζόντια και κατακόρυφη έγινε η ανατροπή, με αποτέλεσμα να μην καταρρεύσει πλήρως το συγκεκριμένο κτήριο.

ktirio toyrkia
Κτίριο στην Τουρκία | Glomex - Mega

Στην παρακάτω φωτογραφία ο καθηγητής είπε ότι το κτήριο έπεσε κατακόρυφα. Στήριξε τη λογική του στο γεγονός ότι υπήρχε έντονη, κατακόρυφη σεισμική συνιστώσα, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή αλλού υπήρχε οριζόντια, αλλού κατακόρυφη και αλλού υπήρχε και στα δύο.

ktirio toyrkia
Κτίριο στην Τουρκία | Glomex - Mega

Οι λόγοι που κατέρρευσαν τα κτήρια

Ο καθηγητής έκανε, παράλληλα, αναφορές και στους βασικούς λόγους που τα συγκεκριμένα κτήρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, όπως και τα αντίστοιχα 7.000 (σ.σ. κτήρια) που έπεσαν μέσα σε 70 δευτερόλεπτα, δηλαδή 100 κτήρια το δευτερόλεπτο. Όπως και προανέφερε το υλικό με το οποίο κατασκευάστηκαν είναι επιεικώς απαράδεκτο, καθώς δε γίνεται ένα οικοδόμημα, που έχει χτιστεί με μπετόν, να γίνεται ένας σωρός άμμου. «Αυτό το λέω, γιατί στην ουσία όταν το μπετόν το ρίξεις από ψηλά, παραμένει μπλόκο, χοντρό κομμάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι τα σίδερα που είδε στα κτήρια ήταν πάρα πολύ λεπτά και σύμφωνα με τη γνώμη του τα συγκεκριμένα σίδερα, για να στηρίξουν πολυκατοικίες που μπορούν να φτάσουν και τους 14 ορόφους, είναι εξαιρετικά μικρής διανομής. «Δεν υπήρχαν συνδετήρες, ήταν εξαιρετικά αραιά και εξαιρετικά μικρά και χωρίς σωστό δέσιμο. Σε όλες τις σωστές κατασκευές, εκτός από τις μελέτες που πρέπει να είναι άψογη, θα δείτε ότι στα κτήρια αυτά που έπεσαν δεν είχαν σωστές κολώνες και τοποθετημένες με λάθος τρόπο». 

Μπαράζ συλλήψεων εργολάβων 

Τις τελευταίες ημέρες οι Αρχές στην Τουρκία έχουν προχωρήσει σε 100 συλλήψεις εργολάβων για τα χάρτινα κτήρια, οι κακοτεχνίες των οποίων οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Τα εντάλματα σύλληψης, τα οποία έχουν εκδοθεί κατά των εργολάβων είναι 113, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι αρκετοί από αυτούς να διαφύγουν στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι εργολάβοι φέρεται να διαφήμιζαν στις ιστοσελίδες τους τα συγκεκριμένα κτήρια ως ασφαλή, σύγχρονα και αντισεισμικά, παρόλα που αρκετά εξ αυτών κατέρρευσαν ακόμη και σε... 70 δευτερόλεπτα.

Μεταξύ των εργολάβων είναι και ο Χικμέτ Πριν, ο οποίος είχε με τα περισσότερα κτήρια που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των καταστροφικών σεισμών της περασμένης Δευτέρας. Δημοσιογράφος τουρκικού καναλιού δημοσίευσε φωτογραφίες πριν και μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και απέδειξε ότι μόλις το 1/4 των κτηρίων του εργολάβου κατάφερε να σταθεί μετά και την ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του σεισμού κατέρρευσαν 6 κτήρια του στην επαρχία Χατάι, σε ένα από τα προπύργια του Ερντογάν στο οποίο οι βουλευτές του αποδοκιμάστηκαν έντονα. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν έχει συλληφθεί ακόμη από τις Αρχές.

Αντίστοιχου μεγέθους μεγαλοεργολάβος είναι και ο Μεχμέτ Κοσκούν, τα κτήρια του οποίου είχαν την αίσθηση της χλιδής, καθώς ορισμένα από αυτά είχαν και πισίνες. Ο συγκεκριμένος εργολάβος είχε «κατασκευάσει» 250 διαμερίσματα, τα οποία και κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι». Ο συγκεκριμένος εργολάβος είναι αυτός που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και είχε κατασκευάσει τη «Γωνία του Παραδείσου». Άξιο αναφοράς είναι ότι τα κτήρια του μεγαλοεργολάβου έπεσαν προς τα πίσω, σαν να μην είχαν θεμέλια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA