Μενού
seismos-tourkia
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Σεισμό 7,5 Ρίχτερ με 30.000 νεκρούς στην επαρχία Χατάι και καταρρεύσεις 52.000 κτηρίων προέβλεπε το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας, που συντάχτηκε το 2019! Το σενάριο αυτό, που δε λήφθηκε υπόψη από το καθεστώς Ερντογάν αποτελεί πλέον την εφιαλτική πραγματικότητα, που ανέτρεψε στις 6 Φεβρουαρίου τη ζωή περισσότερων από 13 εκατομμυρίων Τούρκων, έχοντας ανασυρθεί από τα συντρίμμια έως τώρα 36.000 νεκροί. Οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας προς την τουρκική κυβέρνηση για τον κίνδυνο ενός επικείμενου καταστροφικού σεισμού στην ίδια περιοχή, που τελικά εκδηλώθηκε, ήταν, εκ του αποτελέσματος, απόλυτα έγκυρες αλλά και έγκαιρες καθώς συνεχίστηκαν μέχρι και τη στιγμή, που ο χρόνος σταμάτησε στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας από το ισοπεδωτικό πέρασμα του Εγκέλαδου. 

Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και η απουσία σχεδίου για τη διαχείριση της κρίσης με αποδεδειγμένη καθυστέρηση και ως εκ τούτου, αναποτελεσματικότητα στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης και στην ανακούφιση των πληγέντων, μεγαλώνει την κοινωνική οργή στην Τουρκία. Ειδικά όταν αποκαλύπτεται ότι οι ειδικοί είχαν σημάνει κόκκινο συναγερμό για το ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μία βιβλική φυσική καταστροφή. Υποτίθεται ότι το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, που τέθηκε σε ισχύ το 2014, περιελάμβανε προβλέψεις για όλα τα πιθανά και ακραία σενάρια με τους επικεφαλής των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών να διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία για την ετοιμότητα του τουρκικού κράτους να διαχειριστεί οποιαδήποτε πρόκληση έχοντας μάλιστα ενσωματώσει στη στρατηγική του τη γνώση από το φονικό σεισμό στη Νικομήδεια το 1999.  

Οπως αποδείχτηκε όμως, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι αφού ολόκληρος ο μηχανισμός κατέρρευσε. Βάσει του σχεδιασμού, υπουργεία, δημόσιοι φορείς, ιδιωτικοί οργανισμοί, ΜΚΟ και φυσικά πρόσωπα είχαν συγκεκριμένους ρόλους και πεδία ευθύνης σε περίπτωση εκδήλωσης ενός καταστροφικού σεισμού. Η εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης καταστροφών στην Τουρκία βασιζόταν στις λεπτομερέστατες εκτιμήσεις των ειδικών αναφορικά με τις επιπτώσεις, που θα μπορούσε να είχε μία ισχυρή δόνηση στις σεισμογενείς περιοχές της χώρας. Οπως στην περίπτωση της επαρχίας Χατάι, στην οποία επιχείρησε η ΕΜΑΚ διασώζοντας 5 ανθρώπους μέσα από τα ερείπια. 

Τουρκία: Το κράτος ήξερε για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Αντιόχειας

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, που είχε στη διάθεση του το τουρκικό κράτος, στην ευρύτερη περιοχή της Αντιόχειας ήταν πιθανή η εκδήλωση ενός σεισμού μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, που θα προκαλούσε ζημιές σε 57.475 από τα 57.891 κτίρια. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου σεισμού θα ήταν η κατάρρευση -κατεδάφιση συνολικά 52.133 από αυτά τα κτίρια ενώ υπολογίζονταν ότι 1.533.507 άνθρωποι από το συνολικό πληθυσμό των 1.609.856 κατοίκων της επαρχίας Χατάι θα ερχόταν αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο των εκτιμήσεων αυτών όμως ήταν οι 30.000 νεκροί, με τους περίπου 13.000 εξ αυτών στην πόλη της Αντιόχειας.

ΗΑΤΑΥ

Η πρόβλεψη για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη 

Αντίστοιχα, σε τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών θα οδηγούσε και η εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Οι σχετικοί υπολογισμοί προέβλεπαν μεγάλες ζημιές σε 3.500 – 5.000 κτήρια και σημαντικές βλάβες σε 90.000 – 110.000 κτίρια. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν μεταξύ 15.000 και 35.000 ενώ θα έμεναν άστεγες περίπου 500.000 οικογένειες με το 10-15% του συνολικού κτηριακού αποθέματος της πόλης να είναι μη κατοικήσιμο. Βάσει ανάλογης μελέτης, ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα προκαλούσε μέτρια ή μεγαλύτερη ζημιά στο 10% - 24% των 180.000 κτιρίων, που κατασκευάστηκαν μετά το 2000. 

Και η AFAD είχε προειδοποιήσει

Στο μεταξύ, τον κίνδυνο αποτυχίας στη διαχείριση ενός σεισμού, είχαν επισημάνει σε έκθεση τους εμπειρογνώμονες της κρατικής υπηρεσίας αντιμετώπισης (AFAD) μετά τη δόνηση των 5,9 βαθμών στη βορειοδυτική Τουρκία στις 23 Νοεμβρίου 2022. Στην έκθεση αυτή γινόταν αναφορά, μεταξύ άλλων, σε έλλειψη συντονισμού, σε εσφαλμένο προσδιορισμό σημείων συγκέντρωσης, σε καθυστερημένη παράδοση βοήθειας και προσωπικού και έλλειψη τεχνικών ομάδων για την εκτίμηση των ζημιών. Μάλιστα, σε προγενέστερη έκθεση της η AFAD είχε υπογραμμίσει το γεγονός ότι η μεγάλη περίοδος ύφεσης των σεισμικών φαινομένων έχει οδηγήσει τον πληθυσμό στο να αγνοεί έναν πιθανό κίνδυνο από την εκδήλωση ενός σεισμού ζητώντας τη διεξαγωγή λεπτομερών εδαφικών ερευνών σε κατοικημένες περιοχές για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες ζωών και προτείνοντας η σεισμική δραστηριότητα και ο κίνδυνος σεισμού να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή των χώρων ίδρυσης και ανάπτυξης νεοσύστατων χωριών, κωμοπόλεων και πόλεων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA