Μενού
erdogan-seismos
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Καχραμανμάρας | AP
  • Α-
  • Α+

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, που άφησαν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς ισοπεδώνοντας 10 πόλεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας ανέτρεψαν ολόκληρη την προεκλογική στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η νέα πραγματικότητα, που έχει δημιουργήσει η ανθρωπιστική κρίση στην Τουρκία επηρεάζοντας άμεσα τις ζωές 13 εκατομμυρίων πολιτών, συνθέτει καταφανώς ένα μη ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον για τις φιλοδοξίες επανεκλογής του Τούρκου προέδρου στις εκλογές της 14ης Μαΐου

Και αν επισήμως τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (AKP) δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν τα διακινούμενα σενάρια, οι παρασκηνιακές διεργασίες για την αναβολή των επικείμενων προεδρικών εκλογών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, η τουρκική αντιπολίτευση εντείνει την κριτική της στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τον να μην τολμήσει να τινάξει στον αέρα την εκλογική διαδικασία με τον πρόεδρο των Κεμαλιστών Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να τον προειδοποιεί ότι δε θα αποδεχτεί να μείνει ούτε λεπτό παραπάνω στην εξουσία. 

Οι αυτονόητες αντικειμενικές δυσκολίες, που θα καθιστούσαν προβληματική εάν όχι αδύνατη τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις περιοχές, που έχουν πληγεί από τους σεισμούς, αποτελεί περισσότερο το πρόσχημα παρά την ουσία για τον προσανατολισμό του τουρκικού καθεστώτος στην αναβολή της διαδικασίας. Οι πλειοψηφικές εκλογικές επιδόσεις του κυβερνητικού συνασπισμού στις πληγείσες περιοχές είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζωντανές τις ελπίδες επανεκλογής του. 

Μπορεί η λαϊκή οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης να ξεχειλίζει όμως στις προεδρικές εκλογές του 2018 σε αυτές τις 10 επαρχίες το AKP έλαβε το 55% των ψήφων, ποσοστό υψηλότερο από την εκλογική επίδοση του στο σύνολο της χώρας. Αντίστοιχα, στις βουλευτικές εκλογές το AKP έλαβε το 43% ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί το 12% με τον κυβερνητικό συνασπισμό να καταλαμβάνει τελικά τις 56 από τις 91 έδρες, που αντιστοιχούν σε αυτή τη μεγάλη γεωγραφική περιοχή. 

Πώς ο Ερντογάν θα ξεπεράσει τον «σκόπελο» του Συντάγματος

Με βάση το Σύνταγμα της Τουρκίας, οι προεδρικές εκλογές είναι δυνατό να αναβληθούν μόνο στην περίπτωση κήρυξης πολέμου. Δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν και να υπερψηφίσουν τροποποίηση της σχετικής πρόβλεψης συμπεριλαμβάνοντας τις φυσικές καταστροφές στις αιτίες μετάθεσης της εκλογικής διαδικασίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να παίξει το «χαρτί» του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK)

Ενώ δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει κανονικά τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου, όπως άλλωστε το έχει προαναγγείλει, το ανώτατο εκλογικό όργανο της χώρας θα αποφανθεί περί της πλήρους, σε κάποιες επαρχίες και μερικής σε κάποιες άλλες, αδυναμίας πραγματοποίησης της διαδικασίας. Αποτέλεσμα αυτής της ετυμηγορίας, που στην Αγκυρα εκτιμάται ήδη ως δεδομένη, θα είναι να ζητηθεί η αναβολή των εκλογών για τουλάχιστον 6 μήνες, ενδεχομένως και ένα χρόνο. Το κρίσιμο σημείο και ο καθοριστικός παράγοντας σε μία τέτοια εξέλιξη είναι αναμφισβήτητα το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 79 του Συντάγματος της Τουρκίας, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο εκτελεί όλες τις λειτουργίες για τη διασφάλιση της δίκαιης και εύρυθμης διεξαγωγής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών από την αρχή μέχρι το τέλος, διενεργεί έρευνες και λαμβάνει οριστικές αποφάσεις, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές, για όλες τις παρατυπίες, καταγγελίες. και αντιρρήσεις σχετικά με τα εκλογικά θέματα. Αποτελείται από 7 τακτικά μέλη και 4 αναπληρωματικά με 6 από τα μέλη του να εκλέγονται από το Γενικό Συμβούλιο του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και 5 από το Γενικό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Επιπλέον, προβλέπεται ότι τα 4 πολιτικά κόμματα, που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, μπορούν να προτείνουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό αντιπρόσωπο στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, που αν και  συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Αναφορικά με τις αποφάσεις του συμβουλίου, που συστάθηκε το 1950 ως ο θεσμικός πυλώνας στην εκλογική διοίκηση και λειτουργεί υπό τη γενική διοίκηση και επίβλεψη των δικαστικών οργάνων, είναι τελεσίδικες και δεν μπορούν να προσβληθούν σε κανένα άλλο δικαστήριο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA