Μενού
mpainten-zelenski
Τζο Μπάιντεν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αναχώρησε από το Κίεβο, όπου πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, αιφνιδιαστική επίσκεψη λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο δίνοντας στην Ουκρανία τη διαβεβαίωση ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του δευτέρου στο Κίεβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ήταν «πολύ καρποφόρες» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο. Ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», η οποία υπογραμμίζει «τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει» και «τα ιστορικά επιτεύγματα που μπορεί να κερδίσουμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».

Παράλληλα, ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς και το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό, ενόψει της επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης «θα έχει σίγουρα μια αντανάκλαση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν για όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα όπλα «που μπορεί ακόμα να προμηθεύονται στην Ουκρανία».

Τζο Μπάιντεν: Μαζί σας για όσο χρειαστεί

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος έχει λάβει διαφορετική τροπή απ’ ότι στην αρχή, καθώς μετά από μεγάλες θυσίες των Ουκρανών, οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος, τα διεθνή ΜΜΕ ενημέρωναν ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε με τον Τζο Μπάιντεν να αναχωρεί. Ο Αμερικανός ηγέτης πέρασε περισσότερες από πέντε ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, συναντώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο παλάτι Μαριίνσκι, τιμώντας τους πεσόντες στρατιώτες της Ουκρανίας και συναντήθηκε με το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας.

Ζελένσκι: Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε την Κίνα σε σημερινή συνέντευξή του να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο που αυτή η τελευταία διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως, αν εντούτοις το κάνει, θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος. Ο Ζελένσκι έκανε τα σχόλια αυτά καθώς η Κίνα δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις, μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο προς τον Κινέζο ομόλογό του να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Για εμάς είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σ' αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Στην πραγματικότητα θα ήθελα η Κίνα να είναι με τη δική μας πλευρά. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό». «Όμως θεωρώ πως είναι ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση αυτού που συμβαίνει εδώ», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Επειδή, αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει ένας παγκόσμιος πόλεμος και πιστεύω πως η Κίνα το γνωρίζει».

Σχετικά με τη Μολδαβία, ο Ζελένσκι είπε στην Die Welt πως η Ουκρανία διαβίβασε στην πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου πληροφορίες που δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει πραξικόπημα στη Μολδαβία. «Η Μάγια Σάντου ουδέποτε μου ζήτησε βοήθεια, όμως με ευχαρίστησε για την πληροφορία. Γνωρίζει πολύ καλά την κατάστασή μας. Η Ουκρανία θα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Μολδαβία», πρόσθεσε. Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία είναι πολύ τεταμένες και κατηγόρησε τους ηγέτες της Μολδαβίας ότι ακολουθούν μια αντιρωσική ατζέντα, μία εβδομάδα αφού το Κισινάου ανακοίνωσε πως απέτρεψε ρωσική απόπειρα πραξικοπήματος.

Κουλέμπα: Ξεκάθαρο μήνυμα η επίσκεψη Μπάιντεν

Η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία ότι «κανείς δεν σας φοβάται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάνοντας λόγο για ιστορική επίσκεψη, που συνιστά «νίκη για τον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» και προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες είναι ικανοποιημένοι από τις συνομιλίες τους.

«Η επίσκεψη αυτή είναι η νίκη του ουκρανικού λαού και του προέδρου Ζελένσκι. Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιήθηκε για χάρη της νίκης της Ουκρανίας και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον βάλτο - κανείς δεν σας φοβάται!».