Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Τουρκία θρηνεί τα θύματα του φονικού σεισμού, που σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες ακριβώς, μεγάλος αριθμός των οποίων «χάθηκε» εξαιτίας των κακοτεχνιών σε καινούργια - φαινομενικά - κτήρια, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (20/2) ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή περίπου 200.000 κτηρίων μέσα στον Μάρτιο. Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε, παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια των φονικών σεισμών, που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 41.000 νεκρούς, μόνο στη γειτονική χώρα, ότι 118.000 κτήρια είτε κατέρρευσαν, είτε δέχτηκαν μεγάλη ζημιά κατά τη διάρκεια των δονήσεων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή 199.739 κτηρίων, με περισσότερα από 130.000 (σ.σ. κτήρια) να κατασκευάζονται στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, στο Καχραμανμαράς, στο Χατάι και στη Μαλάτιεα. Υποσχέθηκε, ωστόσο, μετά και τις κακοτεχνίες που αντίκρισε στα κτήρια που κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι», ότι κανένα από τα νέα αυτά κτήρια δεν θα ξεπερνούν τους τρεις με τέσσερις ορόφους.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε αυτή τη φορά ότι τα κτήρια θα κατασκευαστούν σε στέρεο έδαφος και με τις σωστές μεθόδους. Είπε ότι τα νέα σπίτια θα χτιστούν μακριά από τα ρήγματα και συγκεκριμένα πιο κοντά στα βουνά, γεγονός που θα τα προστατεύσει, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, από τα προβλήματα που προκαλούνται από το μαλακό έδαφος. «Θα αρχίσουμε να μετακινούμε τους πολίτες μας που ζουν σε σκηνές και πόλεις με κοντέινερ στα ανθεκτικά, ασφαλή και άνετα σπίτια τους μέσα σε ένα χρόνο», υποσχέθηκε τέλος ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Μιλώντας από την επαρχία του Χατάι, ένα παραδοσιακό προπύργιο του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το κράτος παρείχε στέγη σε περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στα σωστικά συνεργεία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι διασώστες έσωσαν 114.834 ανθρώπους από τα ερείπια. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης έχουν τερματιστεί σε εννέα επαρχίες, αλλά από την Κυριακή συνεχίζονταν μόνο στο Χατάι και το Καχραμανμαράς. «Θα οικοδομήσουμε μια νέα Αντάκεια, Ισκεντερούν, Αρσούζ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.