Μενού
ukraaixmalotos
O 41χρονος ουκρανός αιχμάλωτος, Τιμοφίι Σαντούρα | Mega/Glomex
  • Α-
  • Α+

Την οργή του Κιέβου προκαλεί βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο πυροβολισμός Ουκρανού αιχμαλώτου από Ρώσους στρατιώτες. Το διάρκειας 12 δευτερολέπτων βίντεο, που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία του Τιμοφίι Σαντούρα. Ο 41ος ετών στρατιώτης δηλώθηκε αγνοούμενος στις 3 Φεβρουαρίου στις αιματηρές μάχες για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε: «Θέλω όλοι μαζί να απαντήσουμε στα λόγια του: Δόξα στον ήρωα! Δόξα στους ήρωες! Δόξα στην Ουκρανία. Και θα βρούμε τους δολοφόνους». Οι ουκρανικές Αρχές ξεκίνησαν ήδη ποινική έρευνα για την υπόθεση και κάνουν λόγο για ευθεία παραβίαση της συμφωνίας της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Εν τω μεταξύ, παρά τους ισχυρισμούς των μισθοφόρων της ομάδας «Βάγκνερ» ότι το Μπαχμούτ έχει περικυκλωθεί εδώ και μέρες, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πόλη δεν έχει πέσει αναφέροντάς την με το όνομα που είχε επί Σοβιετικής Ένωσης.

Ο υπουργός Άμυνας Ρωσίας ανέφερε: «Η απελευθέρωση του Αρτιόμοφσκ συνεχίζεται. Η πόλη είναι σημαντικός κόμβος για την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Η κατάληψη της θα επιτρέψει τη διεξαγωγή νέων επιθετικών επιχειρήσεων σε βάθος, κατά της άμυνας των ουκρανικών δυνάμεων».

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι μόνο τον Φεβρουάριο περισσότεροι από 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους στο Μπαχμούτ, 40% περισσότεροι από τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα το Ισραήλ αναμένεται να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτύξει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των αμάχων για τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Πρόκειται για την πρώτη παροχή μη ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας προς την Ουκρανία.