Μενού

Silicon Valley Bank: Ποιος είναι ο CEO της τράπεζας που πούλησε τις μετοχές του και οδήγησε στο «κανόνι της δεκαετίας»

silicon valley bank
silicon valley bank | AP
  • Α-
  • Α+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) βρίσκονται μπροστά σε μία νέα χρηματοπιστωτική ανατάραξη μετά και τη χρεοκοπία της τράπεζας, Silicon Valley Bank, την περασμένη Παρασκευή (10/3), γεγονός που είχαν να τη βιώσουν από την χρεοκοπία της εταιρείας επενδύσεων, Lehman Brothers, από το μακρινό 2008, η κατάρρευση της οποίας δημιούργησε αλυσιδωτές επιπτώσεις στις οικονομίες αρκετών χωρών ανά τον κόσμο. Την εταιρεία της Καλιφόρνια έχουν αναλάβει οι Αρχές της χώρας, προκειμένου να προστατευτούν οι καταθέτες. Στο «μάτι του κυκλώνα» της χρεοκοπία έχει βρεθεί ο Γκρέγκ Μπέκερ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.

Οπως είναι λογικό, πέρα από τον ρόλο του στην κατάρρευση, στο επίκεντρο έχουν μπει και οι αναφορές ότι ο Μπέκερ πούλησε μετοχές στο χρηματιστήριο, ύψους 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, ο Μπέκερ, ο οποίος εντάχθηκε στο προσωπικό της τράπεζας πριν από 30 χρόνια ως υπάλληλος διαχείρισης δανείων και ανέλαβε το «τιμόνι» της μικρής τράπεζας μετά και την κρίση του 2008, «πήρε» τον ρόλο του Διευθύνοντα Συμβούλου του 2011. Σύμφωνα με το αμερικάνικο δίκτυο «Bloomberg», o Μπέκερ πούλησε τις μετοχές δύο εβδομάδες πριν η Silicon Valley Bank άρχισε να καταγράφει απώλειες, γεγονός που οδήγησαν στην πτώχευσή της.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, που επικαλείται ρυθμιστικά αρχεία της εταιρείας, η πώληση των 12.451 μετοχών από πλευράς Μπέκερ έγινε στις 27 Φεβρουαρίου και ήταν η πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, που ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, πουλούσε μετοχές της μητρικής εταιρείας SVB Financial Group. Οπως αναφέρεται, το σχέδιο, το οποίο του επέτρεψε να πουλήσει τις μετοχές που ανέρχονταν στα 3,6 εκατ. δολάρια, κατατέθηκε από τον ίδιο περίπου ένα μήνα νωρίτερα από την πώληση, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου. Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με το Bloomberg, μέσω ενός ανακλητού καπιστεύματος (σ.σ. το νομικό καπίστευμα είναι μία νομική συμφωνία που υπαγορεύει τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων ενός ατόμου, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και κατά τη στιγμή του θανάτου του), το οποίο και ελέγχει ο Μπέκερ.

Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank | AP

Δεν είναι παράνομο ό,τι έκανε

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στα εταιρικά σχέδια διαπραγμάτευσης, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο Μπέκερ καθώς προστατεύεται από τον νόμο. Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα σχέδια, που επιτρέπουν να πουλήσει μετοχές της εταιρείας, θεσπίστηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2000 για να αποτρέψουν την πιθανότητα συναλλαγών στο εσωτερικό των εταιρειών. Η ιδέα, πίσω από τη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου νόμου, είναι να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση των κονδυλίων μέσω του περιορισμού των πωλήσεων σε προκαθορισμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες ένα στέλεχος μπορεί να πουλήσει μετοχές. Πληροφορίες σημειώνουν πως η κίνηση του Μπέκερ στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα μπορούσε απλώς να είναι συμπτωματική.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι τα προσυμφωνημένα σχέδια πώλησης μετοχών, που ονομάζονται σχέδια 10b5-1, έχουν σημαντικά κενά, μεταξύ άλλων ότι δεν συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικές περιόδους αναστολής. «Ενώ ο Μπέκερ μπορεί να μην είχε προβλέψει τη μαζική εξαγωγή των καταθέσεων στις 26 Ιανουαρίου, όταν και ενέκρινε το σχέδιο, η αύξηση κεφαλαίου είναι σημαντική», δήλωσε ο Νταν Τέιλορ, καθηγητής στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος εξειδικεύεται στη μελέτη των εταιρικών συναλλαγών. «Εάν συζητούσαν για αύξηση κεφαλαίου κατά τη στιγμή που εγκρίθηκε το σχέδιο, αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό», πρόσθεσε σχετικά.

Αξιο αναφοράς είναι ότι τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέσπισε νέους κανόνες ως προς τις συναλλαγές των στελεχών, βάσει των οποίων επιβλήθηκε, τουλάχιστον, μια περίοδο αναμονής 90 ημερών για τα περισσότερα σχέδια συναλλαγών των στελεχών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές με βάση ένα νέο πρόγραμμα για τρεις μήνες μετά την εφαρμογή τους.

Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank | AP

Ποιος είναι ο Γκρεγκ Μπέκερ

Ο Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι οι οικονομικές προοπτικές της τράπεζας εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης φέτος σε σχέση με τα όσα έγιναν το 2022, κάλεσε, μία μέρα πριν τη χρεοκοπία, προσωπικά τους πελάτες του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, καθησυχάζοντάς τους ότι τα χρήματά τους εντός της τράπεζας είναι ασφαλή. Παράλληλα, σε μήνυμα που έστειλε στους εργαζομένους της εταιρείας τους είπε ότι οι επόμενες δύο μέρες, μετά και την κατάρρευση της τράπεζας, είναι πολύ δύσκολες. «Μου είναι πολύ δύσκολο που σας μεταφέρω το συγκεκριμένο μήνυμα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάει από το μυαλό σας αυτή τη στιγμή, καθώς διακυβεύονται σημαντικά πράγματα, όπως είναι η δουλειά και το μέλλον σας», σημείωσε χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο μήνυμα, που παρουσιάζει το Reuters.

Ο Μπέκερ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Silicon Valley Bank, έχοντας προπτυχιακό πτυχίο στις επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα άρχισε να εργάζεται σε μία τράπεζα, για την οποία ανέφερε ότι εξυπηρετούσε «παραδοσιακές εταιρείες». Η παρουσία του στη SVB έγινε, όπως είπε και ο ίδιος σε podcast του Bloomberg το 2021, όταν ο προϊστάμενός του πήγε να εργαστεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ο τραπεζίτης περιέγραψε, μάλιστα, τα πρώτα του χρόνια στη Silicon Valley Bank ως αρκετά δύσκολα, αλλά είχε και σημαντικές επιτυχίες. Οι αναφορές του συμπίπτουν, όπως μπορούν να καταλάβουν οι χρήστες του οικονομικού πεδίου των ΗΠΑ, στην τεχνολογική κρίση, που αντιμετώπισε η χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Είχαμε απώλειες. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για εμάς... Την αναπολώ με αγάπη. Εμαθα πολλά για το ίδρυμα, έμαθα πολλά για το πώς να δανείζω χρήματα», είχε πει για τη συγκεκριμένη περίοδο.Πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group, ο Μπέκερ ήταν συνιδρυτής της SVB Capital, του επενδυτικού βραχίονα της εταιρείας. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του Silicon Valley Leadership Group από το 2014 έως το 2017 και ήταν μέλος του Συμβουλίου Συμβούλων Ψηφιακής Οικονομίας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από το 2016 έως το 2017. Ο Μπέκερ κάνει ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο του και έχει πέντε παιδιά.

Ο ιστότοπος της Silicon Valley Bank αποκαλεί τον Μπέκερ «υπέρμαχο της οικονομίας της καινοτομίας». Σε  βίντεο του BBC τον Δεκέμβριο, ο Μπέκερ δήλωσε ότι η καλύτερη συμβουλή, που μπορεί να δώσει σε όσους αναζητούν εργασία είναι να ένα σύνολο δεξιοτήτων γύρω από καινοτόμους τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η διαχείριση έργων. «Οταν σκέφτεστε τις ευκαιρίες σας, αν έχετε αυτές τις δεξιότητες, οι ευκαιρίες θα είναι πραγματικά ατελείωτες», είχε προσθέσει σχετικά.

Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank | AP

Το χρονικό μίας χρεοκοπίας

Το «λουκέτο» μπήκε στη Silicon Valley Bank, αφού έσπειρε ένα διήμερο χάους στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, με την τράπεζα να περνά κάτω από τον έλεγχο των αρχών την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Federal Deposit Insurance Corp. Η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Η FDIC ανέφερε στην ανακοίνωση ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης εκείνη τη στιγμή, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία λογαριασμού. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επηρεαστούν από το κλείσιμο οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί ή τα πιστωτικά όρια για εταιρείες. Η FDIC είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολή μερίσματος εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η SVB είχε περίπου 209 δισ. δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και 175,4 δισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Η FDIC είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ήταν πάνω από το ασφαλιστικό όριο. Η SVB ήταν μια σημαντική τράπεζα για εταιρείες που υποστηρίζονταν από venture, οι οποίες ήταν ήδη υπό πίεση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων από την Fed και της επιβράδυνσης για τις αρχικές δημόσιες προσφορές.

Τελικά, εν μέσω ενός εκτεταμένου sell-off τραπεζικών μετοχών, που συνδέθηκε, με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των δανειστών, έγιναν «καπνός» περί τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς το πρωί της Δευτέρας, μετά την κατάρρευση της SVB, λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές». «Οι καταθέσεις σας θα είναι διαθέσιμες όταν τις χρειάζεστε», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο. Υποσχέθηκε επίσης ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα είναι υπεύθυνοι για τις απώλειες σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας και κάλεσε το Κογκρέσο να «ενισχύσει» τη ρύθμιση του τομέα.

Μετά την πολύκροτη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), αλλά και το «λουκέτο» στη Signature Bank, οι αρχές των ΗΠΑ έκριναν πως είναι αναπόφευκτη μία παρέμβαση στην αγορά για να αποτρέψουν τη «μετάδοση» του πανικού και μία νέα μεγάλη τραπεζική κρίση, που θα ξυπνούσε μνήμες από το 2008. Μπορεί η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, να είπε «όχι» στα κρατικά σχέδια διάσωσης (bail outs), θέλησε ωστόσο να προστατεύσει πλήρως τους πελάτες των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τραπεζικές αρχές παρουσίασαν ένα σχέδιο, με βάση το οποίο οι πελάτες των SVB και Signature Bank θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις καταθέσεις τους από σήμερα, Δευτέρα.

Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank | AP

Ελληνικής καταγωγής ο νέος CEO

Ο ελληνικής καταγωγής, Τιμ Μαγιόπουλος, αναλαμβάνει τη θέση του CEO στη Silicon Valley Bank μετά την κατάρρευση της τράπεζας και την απόλυση των διευθυντών και του προκατόχου του, Γκρεγκ Μπέκερ. Στο email του προς τους πελάτες της τράπεζας ο Τίμοθι – όπως είναι ολόκληρο το όνομά του – Μαγιόπουλος, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, ανέφερε ότι «η Silicon Valley Bank, N.A. είναι ανοιχτή και διεξάγει τις δραστηριότητές της ως συνήθως».

«Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε. Αναγνωρίζω ότι οι τελευταίες ημέρες ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους πελάτες μας και τους υπαλλήλους μας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της εκπληκτικής κοινότητας που υπηρετούμε», πρόσθεσε ο νέος CEO, δηλώνοντας πως «από σήμερα (σ.σ χθες) αναλαμβάνω καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρεία».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αναλαμβάνει το ρόλο με «ταπεινότητα», «εμπειρία» και «εκτίμηση για την οικονομία της καινοτομίας». Η πρόσληψη του Μαγιόπουλου και η άμεση, σίγουρη προσέγγισή του, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα ηρεμήσει τις αγορές και θα καθησυχάσει τους νευρικούς επενδυτές, γράφει η Daily Mail. Ο Τimothy J. Mayopoulos γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1959 από τον Harry B. Mayopoulos και τη σύζυγό του Eleanor Ida Mayopoulos. Ο πατέρας του ήταν τεχνικός αεροναυπηγικής, συνδικαλιστής και μέλος της United Auto Workers.

Η μητέρα του εργαζόταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης σε αλυσίδα πολυκαταστημάτων. Πήρε πτυχίο Αγγλικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1980 και έκανε το διδακτορικό στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης το 1984. Ο Μαγιόπουλος θεωρείται από πολλούς στον κλάδο ως ένα αξιόπιστο στέλεχος με εμπειρία τόσο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν πληγεί παλιότερα από κρίσεις, όσο και στον τομέα της τεχνολογίας. Εντάχθηκε στη Fannie Mae στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και έφτασε να γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, επαναφέροντας την εταιρεία σε κερδοφορία και αποδίδοντας περισσότερα από 167 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα στους φορολογούμενους.

Ο Μαγιόπουλος αποχώρησε το 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 εντάχθηκε στην τεχνολογική εταιρεία Blend, η οποία παρέχει λογισμικό βασισμένο σε cloud για να επιτρέπει σε τράπεζες, πιστωτικούς οργανισμούς, υποθηκοφύλακες και άλλες εταιρείες να επεξεργάζονται δισεκατομμύρια δολάρια ενυπόθηκων δανείων και καταναλωτικών τραπεζικών συναλλαγών ημερησίως. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διετέλεσε γενικός σύμβουλος της Bank of America και εργάστηκε επίσης στις Deutsche Bank, Credit Suisse First Boston και Donaldson, Lufkin & Jenrette.

Θεωρείται ειδικός και στο πρόσωπο του συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος αξιοπιστίας και ασφάλειας για τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο Μαγιόπουλος αναδείχθηκε στην πρώτη κατηγορία των «Legends in Law», στα Βραβεία Burton το 2007, ενώ το 2011, ονομάστηκε ένας από τους 500 δικηγόρους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Lawdragon. Ο Μαγιόπουλος έλαβε, επίσης, το βραβείο επιλογής των εργαζομένων της Glassdoor ως Διευθύνων Σύμβουλος με την υψηλότερη βαθμολογία το 2017. Ο Μαγιόπουλος ήταν παντρεμένος με την Amy Lefkof και έχουν δύο παιδιά.