Μενού
toyrkia-nekrotafeio
Νεκροταφείο στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Οι καταστροφικοί σεισμοί που καταγράφηκαν στις αρχές του Φεβρουαρίου στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία σκόρπισαν τον θάνατο, καθώς μέχρι και τις 13 Μαρτίου ο απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τις 56.800. Παράλληλα, εκτεταμένες ήταν οι ζημιές που καταγράφηκαν σε αρκετά κτήρια της χώρας, για τα οποία, μάλιστα, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε αρκετούς μεγαλοεργολάβους. Την ίδια ώρα, όμως, το ζήτημα των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι τραγική ως προς το κομμάτι της στέγασης, παρά τις υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου, καθώς αρκετές είναι οι οικογένειες που μένουν είτε στον δρόμο, είτε ακόμη και σε... νεκροταφεία. Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί μία οικογένεια έξι ατόμων στο Ισκεντερούν, όπου ο σύζυγος πήρε τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους και μένουν, πλέον, στο νεκροταφείο της πόλης. Ο Αλί Ντογκρού φέρεται να «μετακόμισε» στο νεκροταφείο με την οικογένειά του, αφού το διαμέρισμά τους καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Αξιο αναφοράς είναι ότι στο νεκροταφείο βρίσκεται και η δουλειά του Ντογκρού, καθώς είναι νεκροθάφτης πάνω από έξι χρόνια, θάβοντας περίπου πέντε πτώματα την ημέρα. Μετά τον σεισμό τα πράγματα χειροτέρεψαν σύμφωνα με τον Ντογκρού, καθώς ο αριθμός των εισερχόμενων πτωμάτων αυξήθηκε σημαντικά και ισχυρίστηκε ότι είχε θάψει δώδεκα άτομα μόνο την πρώτη νύχτα των φονικών δονήσεων.

Μιλώντας στο Al-Jazeera, αναφέρθηκε και στις στιγμές που αντίκρισε μετά και τους σεισμούς στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι ήταν πολύ «άσχημο» και «σκληρό» να βλέπει σχεδόν σε καθημερινή βάση ανθρώπους να κουβαλούν τα παιδιά τους, τους συντρόφους του και άλλα μέλη των οικογενειών τους. «Το μόνο που ήθελα ήταν ένα πράγμα: να δουλεύω μέρα και νύχτα για να τελειώσω τη δουλειά. Δεν ήθελα να έρθουν άνθρωποι και να πουν ότι οι σοροί των αγαπημένων τους ανθρώπων δεν είχαν ταφεί ακόμα», είπε σχετικά.