Μενού
ntonalnt tramp
Ντόναλντ Τραμπ | AP
  • Α-
  • Α+

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η αυριανή ημέρα για τη νεότερη αμερικανική ιστορία, μετά και τα όσα ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, το Truth Social, ότι οι Αρχές αναμένεται να τον συλλάβουν. Μάλιστα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν την ώρα που πραγματοποιείται η σύλληψη. Οι δηλώσεις Τραμπ έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης, την Αστυνομία με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις ΗΠΑ, η οποία σπεύδει να στήσει κιγκλιδώματα για την αποτροπή επεισοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση που φαίνεται πως «καίει» τον Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτή της Στόρμι Ντάνιελς καθώς περισσότερα από έξι χρόνια αφότου οι δικηγόροι του φέρεται να πλήρωσαν την πορνοστάρ για να τηρήσει σιγή ιχθύος για τις σχέσεις που είχαν, εισαγγελείς της Νέας Υόρκης εξετάζουν εάν θα έπρεπε να απαγγελθούν κατηγορίες. Αξιο αναφοράς είναι ότι ο δικηγόρος του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικλ Κοέν, πλήρωσε περίπου 130.000 δολάρια την Ντάνιελς, προκειμένου να μην... μιλήσει.

Ωστόσο, αυτό δε φαίνεται να είναι παράνομο, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο του BBC. Αυτό που είναι παράνομο και αξίζει να αναφερθεί είναι ότι όταν ο Τραμπ πήγε να εξηγήσει στον Κοέν τα περί πληρωμής, τού είπε ότι η σχετική απόδειξη για την πληρωμή επρόκειτο για απλά νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι αυτό που είπε στον Κοέν ο Τραμπ ισοδυναμεί με παραποίηση των επιχειρηματικών αρχείων του πρώην προέδρου, το οποίο και συνιστά πλημμέλημα, αλλά είναι παράλληλα ποινικό αδίκημα στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, με το να αποκρύπτει τις πληρωμές του προς την κ. Ντάνιελς είχε ως κίνητρο να μην θέλει να μάθουν οι ψηφοφόροι ότι είχε σχέση μαζί της. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, το οποίο αποτελεί σοβαρότερη κατηγορία στην ανατολική πολιτεία των ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι το κίνητρο του Τραμπ παραβιάζει τον εκλογικό νόμο. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, το οποίο αποτελεί ακόμα σοβαρότερη κατηγορία.

Θα κατηγορηθεί και φυλακιστεί;

Το BBC, σε εκτενές του άρθρο, εξετάζει και ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τον μέσο Αμερικανό πίσω από την πιθανή σύλληψη του Τραμπ. Ειδικότερα, η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες ανήκει στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ. Αυτός είναι που συγκρότησε το σώμα ενόρκων για να διερευνήσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη και είναι ο μόνος που γνωρίζει αν -ή πότε- θα ανακοινωθεί δίωξη. Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ δήλωσαν ότι προσφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον του σώματος ενόρκων, γεγονός που θεωρείται σημάδι ότι η έρευνα βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου έχουν υποβαθμίσει τις υποδείξεις ότι οι ίδιοι ή ο κ. Τραμπ έχουν οποιαδήποτε ειδοποίηση για επικείμενο κατηγορητήριο, λέγοντας ότι το σχόλιο του κ. Τραμπ για την Τρίτη βασίστηκε σε αναφορές και διαστρεβλώσεις από τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι το σώμα ενόρκων ολοκληρώνει την έρευνα. Τόσο ο Μάικλ Κόεν όσο και ο πρώην νομικός του σύμβουλος Ρόμπερτ Κοστέλο - που τώρα είναι οξεία επικριτής του κ. Κοέν - αναμένεται να καταθέσουν σήμερα, Δευτέρα (20/3).

Ο κ. Κοστέλο θα είναι ο εκπρόσωπος της νομικής ομάδας του πρώην προέδρου σε μια προσπάθεια, που θα καταβάλλει, να δυσφημιστεί η κατάθεση του κ. Κοέν.

Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ συλληφθεί;

Εάν του απαγγελθούν κατηγορίες, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ έχουν επισημάνει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθήσει τη συνηθισμένη διαδικασία.  Αυτό σημαίνει ότι θα ταξιδέψει από το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα για να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου φορώντας χειροπέδες θα πάει να δώσει αποτυπώματα και να τραβήξουν τις σχετικέ φωτογραφίες.

Δεδομένου του ιστορικού χαρακτήρα μιας τέτοιας κίνησης και των σχετικών ανησυχιών για την ασφάλεια, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό είναι αβέβαιος και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της εισαγγελίας και της ομάδας του κ. Τραμπ. Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος διεξαγωγής της δίκης και οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου. Εάν ο κ. Τραμπ καταδικαστεί για την κατηγορία του κακουργήματος, θα αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιο πιθανό και ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να περάσει οποιοσδήποτε χρόνος πίσω από τα κάγκελα.

Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες;

Αφού άφησε να εννοηθεί σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες την Τρίτη, ο κ. Τραμπ απηύθυνε επανειλημμένες εκκλήσεις για μαζικές διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές του: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ ΑΥΤΌ ΆΛΛΟ ΠΙΑ. ΣΚΟΤΏΝΟΥΝ ΤΟ ΈΘΝΟΣ ΜΑΣ ΕΝΏ ΕΜΕΊΣ ΚΑΘΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΎΜΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του, η οποία προκαλεί προβληματισμό ειδικά και μετά τα όσα ακολούθησαν της εισβολής του Καπιτωλίου τον Ιανουάριο του 2021.

Η γλώσσα του απηχεί την οργισμένη ρητορική που χρησιμοποίησε πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021 και έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο βίας. Ο κ. Μπραγκ βρίσκεται σε στενή επαφή με την αστυνομία της Νέας Υόρκης και την ασφάλεια των δικαστηρίων, σύμφωνα με επιστολή προς την υπηρεσία του που διέρρευσε στον Τύπο την Κυριακή. «Δεν ανεχόμαστε απόπειρες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλής του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη», έγραψε ο κ. Μπραγκ.

Ωστόσο, προς το παρόν, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για το είδος των οργανωμένων μαζικών διαμαρτυριών, όπως τις αντίστοιχες που οδήγησαν στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.