Μενού
seismos-afganistan
Σεισμός στο Αφγανιστάν | Twitter
  • Α-
  • Α+

Ο ισχυρός σεισμός των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αφγανιστάν έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε άλλες χώρες όπως το Πακιστάν και η Ινδία, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, ενώ ευτυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera η μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν κατέγραψε σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών, λέγοντας ότι το επίκεντρο ήταν στην οροσειρά Χίντου Κους κοντά στην απομακρυσμένη βόρεια αφγανική επαρχία Badakhshan.

Όμως, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο τοποθετούν το μέγεθος ελαφρώς χαμηλότερα, στα 6,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες. Το USGS δήλωσε ότι το επίκεντρο ήταν 40 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της αφγανικής πόλης Τζουρμ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και το Τατζικιστάν.

Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι η δόνηση έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, καθώς και σε πολλές πακιστανικές πόλεις, όπως το Ισλαμαμπάντ και η Λαχόρη. Μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι αισθάνθηκαν τη δόνηση στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, καθώς και στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί.

Μεγάλα τμήματα της Νότιας Ασίας είναι σεισμικά ενεργά επειδή μια τεκτονική πλάκα γνωστή ως ινδική πλάκα ωθείται βόρεια προς την ευρασιατική πλάκα. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών στο ανατολικό Αφγανιστάν σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους πέρυσι.

Δείτε βίντεο από τον σεισμό: