Μενού
ypoyrgeio eksoterikon toyrkia
Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία νέα κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με Σκανδιναβική χώρα ή έστω χώρα που γειτονεύει με τη Σκανδιναβία κυοφορείται τις τελευταίες ημέρες μετά και τα όσα έγιναν στη Σουηδία με το κάψιμο του Κορανίου από ακροδεξιό διαδηλωτή αλλά και με το «κρέμασμα» του ομοίωμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης. Οπως αναφέρεται το νέο πρόβλημα εντοπίζεται μεταξύ Τουρκίας και Δανίας μετά και το κάψιμο της τουρκικής σημαίας έξω από την πρεσβεία της στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 και στην προκειμένη περίπτωση ακροδεξιοί έκαψαν εκ νέου το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Δανίας, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, το υπουργείο ανέφερε ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους και χαρακτήρισε την πράξη ως απαράδεκτη και απεχθή. Η Άγκυρα κάλεσε τις Αρχές της Δανίας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κατά των δραστών, η πράξη των οποίων σημειώθηκε στον τρέχοντα μήνα του Ραμαζανιού.

Υπενθυμίζεται ότι η πράξη του ακροδεξιού Ραζμούς Μπαλουτά, ο οποίος έκαψε το Κοράνι στη Σουηδία είχε προκαλέσει τέτοια κρίση που αρκετές από τις δυτικές χώρες προχώρησαν στο κλείσιμο των προξενείων τους στην Κωνσαντινούπολη.