Μενού

Pentagon Leaks: Ποιος είναι ο δράστης - Το χρονικό μίας μεγάλης διαρροής

ipa - diarroi eggrafon
Διαρροή εγγράφων στις ΗΠΑ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Στις 6 Απριλίου δύο από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, οι New York Times και η Washington Post, σε συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς ιστοτόπους, το οποίο και είναι «υπεύθυνο» για σημαντικές αποκαλύψεις ειδικά σε ό,τι αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας και στο δίκτυο κατασκοπείας που έχει αναπτύξει ανά τον κόσμο, το BellingCat προχώρησαν σε μία σημαντική αποκάλυψη περί διαρροής απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η έκταση της διαρροής είναι τεράστια, καθώς τα έγγραφα εμπεριέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον εφοδιασμό της χώρας για την αντιμετώπιση της ρωσικής πολεμικής μηχανής, αλλά και εκθέσεις για συμμάχους των ΗΠΑ, όπως είναι η Νότια Κορέα και το Ισραήλ όπου και μαίνονταν τεράστιες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της δικαιοσύνης. Την ίδια μέρα ένας 21χρονος αεροπόρος, ονόματι Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος είναι μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς Μασαχουσέτης, φέρεται να έψαξε στον κυβερνητικό του υπολογιστή απόρρητα έγγραφα, χρησιμοποιώντας ως βασική «λέξη-κλειδί» τη διαρροή.

Είναι ο 21χρονος αεροπόρος, ο οποίος και συνελήφθη το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (13/4) από πράκτορες του FBI στο σπίτι του στο North Dighton το οποίο και βρίσκεται στην ευρύτερη πολιτεία της Μασοχουσέτης και νότια της «πρωτεύουσας» Βοστώνης για το «Pentagon Leaks», τη διαρροή των εγγράφων δηλαδή, που ορισμένα εξ αυτών χαρακτηρίστηκαν ως «άκρως απόρρητα» για τους συμμάχους και μη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διαρροή έγινε στο Discord, το οποίο και είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα chatting και είναι ευρέως γνωστή στους gamers, όταν και συνδέονται σε κάποιο παιχνίδι. Ωστόσο, η εφαρμογή πέρα από το chatting προσφέρει και τη δυνατότητα αναδημοσίευσης μιμιδίων ή όπως είναι πιο ευρέως γνωστά ως «memes», πράγμα που έκανε και η ομάδα του Τεϊσέιρα η οποία και αναδημοσίευε φωτογραφίες με όπλα αλλά και με ακροδεξιό περιεχόμενο

Ποιος είναι ο Τζακ Τεϊσέιρα και οι ρίζες του

Οι φίλοι του 21χρονου Τζακ Τεϊσέιρα έχουν μπει στο επίκεντρο των εξελίξεων και οι δηλώσεις τους αποτελούν «χρυσάφι» τόσο για τα μέσα ενημέρωσης, όσο και για τις ανακριτικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» το προφίλ του αεροπόρου. Στις δηλώσεις, που έκαναν, ξεχώρισε -μεταξύ άλλων- η αναφορά τους ότι ο Τζακ δεν είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όπως ήταν η Τσέλσι Μάνινγκ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αποκαλύψεις των οποίων οδήγησαν τη μία στη φυλακή και τον άλλον στο αντίπαλο... δέος, τη Ρωσία, όπου και του χορηγήθηκε βίζα.

Το ερώτημα που εγείρεται, συνεπώς σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και πιο συγκεκριμένα το BBC, είναι το γιατί ένας χαμηλόβαθμος αξιωματούχος στον αμερικάνικο στρατό -χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό- προχώρησε στη δημοσιοποίηση των εγγραφών, όπου για τη διάρρευση του καθενός (σ.σ. εγγράφου) κινδυνεύει να «φάει» από 10 χρόνια φυλάκισης. Και ειδικά όταν τα έγγραφα, που διέρρευσε σε διαδικτυακές ομάδες επικοινωνίας για βιντεοπαιχνίδια, αφορούν μερικά από τα πιο κρίσιμα αμυντικά ζητήματα της υπερδύναμης, όπως είναι και το «Ουκρανικό» και η διαχείρισή του. 

Η οικογένεια του νεαρού αεροπόρου έχει «στρατιωτικές ρίζες» και ο 21χρονος είχε εκφράσει στους φίλους του την επιθυμία εδώ και αρκετό καιρό να ενταχθεί στον αμερικάνικο στρατό. Ο πατριός του συνταξιοδοτήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ μετά από 34 χρόνια θητείας, ενώ η μητέρα του είχε δουλέψει -προηγουμένως- σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται κατά βάση με τις ανάγκες των βετεράνων. Τα παραπάνω στοιχεία πηγάζουν, όπως μεταδίδουν και τα αμερικάνικα ΜΜΕ, από τα προφίλ της στην εφαρμογή δικτυώσεων, το LinkedIn, αλλά και από το προφίλ της στο Facebook όπου κάθε χρόνο στην «Ημέρα των Βετεράνων» δημοσιεύει φωτογραφίες με τα μέλη της οικογένεια που είναι μέλη ή έκαναν τη θητεία τους στον στρατό.

Οι γείτονες του 21χρονου τον περιγράφουν ως ένα παιδί που του άρεσαν πολύ τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά ποτέ του δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα, μέχρι και την ημέρα της διαρροής που θέτει σε κίνδυνο -μεταξύ άλλων- τις διπλωματικές επαφές των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τεϊσέιρα δημοσίευσε για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα έγγραφα στο Discord. Πιο συγκεκριμένα, ο 21χρονος ήταν επικεφαλής της ομάδας «Thug Shaker Central», όπου απαρτιζόταν από 20 με 30 άτομα, κυρίως νεαροί άνδρες και έφηβοι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί με αφορμή την κοινή τους αγάπη για τα όπλα, τα ρατσιστικά σχόλια και τα βιντεοπαιχνίδια, και κατάφεραν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους κατά τη διάρκεια της απομόνωσης της πανδημίας.

Ο αεροπόρος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «OG» (σ.σ. για όλους όσοι δεν κατέχουν την «αμερικάνικη αργκό», το «OG» έχει τη σημασία του «Original Gangster» δηλαδή του αυθεντικού γκάνγκστερ), ενώ η ομάδα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, παρακολουθούσε μαζί ταινίες όπου και συζητούσαν κατά τη διάρκεια των οποίων για τα αγαπημένα τους όπλα, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης Associated Press, μάλιστα, αποκάλυψε ότι αρκετά από τα μέλη προσεύχονταν μαζί.

eggrafa ipa
Εγγραφα ΗΠΑ | Associated Press

Ανεξήγητος -ακόμη- ο σκοπός του

Ενα μέλος της «ομάδας» περιέγραψε τον Τεϊσέιρα ως «έναν νέο, αλλά αρκετό χαρισματικό και ενθουσιώδη άνθρωπο με τα όπλα». Αλλοι είπαν σχετικά με αυτόν ότι επειδή ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. διαρροή των εγγραφών) να τους εντυπωσιάσει για τα όσα έκανε και για το πού είχε πρόσβαση κατά τη διάρκεια της θητείας του στον αμερικάνικο στρατό. Η «δράση» του αεροπόρου τοποθετείται χρονικά τους τελευταίους μήνες και μόνο μετά και τον Ιανουάριο του 2023 άρχισε να δημοσιεύει στη σχετική ομάδα φωτογραφίες από τα απόρρητα έγγραφα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πριν αρχίσει να δημοσιεύει τις φωτογραφίες των απόρρητων εγγράφων, είχε δημοσιεύσει -γραπτώς- μερικά από τα έγγραφα, αλλά το γεγονός ότι δεν έπαιρνε απάντηση από τα υπόλοιπα μέλη για το «κατόρθωμά» του φέρεται να τον πείσμωσε και να τον ώθησε στο να δημοσιεύει -με φωτογραφίες- όλα όσα είχε υπό την κατοχή του. Σε ένα από αυτά τα μηνύματα, όπως σημειώνει η Washington Post επικαλούμενη τη μαρτυρία του μέλους της ομάδας, έγραψε στο τσατ ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τα βίντεο στο YouTube, παρά για τα όσα δημοσιεύει ο ίδιος. Ενας έφηβος στην ομάδα είχε μια θεωρία σχετικά με το γιατί μοιράστηκε τα έγγραφα. «Αυτός ο τύπος ήταν χριστιανός, κατά του πολέμου και απλά ήθελε να ενημερώσει μερικούς από τους φίλους του για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», δήλωσε ο νεαρός στους New York Times.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο 21χρονος κατατάχθηκε στην Αεροπορική Εθνοφρουρά της Μασαχουσέτης, μια εφεδρεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το 2019. Λόγω του πόστου του, το οποίο ήταν ακόμα χαμηλόβαθμο, έχει και άκρως απόρρητη εξουσιοδότηση ασφαλείας. Μάλιστα, προκειμένου να του χορηγηθεί αυτή η εξουσιοδότηση, ο Τεϊσέιρα υπέγραψε μια «δεσμευτική συμφωνία μη δημοσιοποίησης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του», αναγνωρίζοντας ότι η «μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη προστατευόμενων πληροφοριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις», δέσμευση που δεν σεβάστηκε και τον οδήγησε σε δικαστικούς μπελάδες, αλλά και σε μία πιθανότητα όξυνσης των διπλωματικών σχέσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ με παραδοσιακούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή και την κορεατική χερσόνησο.

Πώς διέρρευσαν τα έγγραφα

Ο βρετανικός Guardian, σε εκτενές του άρθρο, παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα αλλά και το πώς διέρρευσαν τα απόρρητα έγγραφα τα οποία και κατέληξαν -μεταξύ άλλων- και στα χέρια της Ρωσίας μέσω της εφαρμογής Telegram. Ειδικότερα, στις αρχές του νέου έτους και πιο συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου του 2023 στην ομάδα του Discord που ήταν γνωστή ως «Thug Shaker Central» και είχε ως «πηγή ενδιαφέροντος», όπως προαναφέρθηκε, τα όπλα, τα ρατσιστικά αστεία και μιμίδια αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια, διαρρέονται περισσότερα από 300 έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα. Ορισμένα από αυτά (σ.σ. έγγραφα), παρά τα παράπονα του αεροπόρου περί αδιαφορίας των μελών, γίνονται «επιτέλους» αντιληπτά και δημοσιεύονται στο «Wow Mao Zone», ένα γκρουπ που σχετίζεται με τον Youtuber, «Wow Mao».

Τον ρόλο της διαρροής περίπου 30 αποκαλυπτικών εγγράφων που σχετίζονται κατά βάση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απώλειες που βιώνει τόσο σε έμψυχο, όσο και σε πυρομαχικά η χώρα, ανέλαβε ένας έφηβος χρήστης της ομάδας -προτού διαγραφεί- με το όνομα «Lucca». Αξιο αναφοράς είναι ότι ο «Wow Mao» κατάγεται από τη Βρετανία, όπου και ζει, και τις Φιλιππίνες και μόλις διαπίστωσε ότι τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στην ομάδα, την οποία και δεν παρατηρεί καθώς είναι επικεντρωμένος -όπως λέει- στην παραγωγή περιεχομένου για το κανάλι του στο YouTube, άσκησε κριτική στην αμερικάνικη κυβέρνηση αναφέροντας ότι οι άνθρωποι που κανονικά θα έπρεπε να φοβάται είναι αυτοί που ασχολούνται αρκετά με το διαδίκτυο και είναι μίας μικρότερης ηλικίας. Οσο περνούν οι ημέρες, μειώνονται και τα απόρρητα έγγραφα που αναδημοσιεύονται.

Είμαστε στις 4 Μαρτίου και περίπου 10 έγγραφα, που είχαν ως πηγή προέλευσης τον αεροπόρο από τη Μασαχουσέτη, φτάνουν σε μία άλλη ομάδα του Discord που είναι γνωστή ως «Minecraft Earth Map». Οπως μπορεί να καταλάβει κανείς, αντικείμενο ενδιαφέροντος της ομάδας είναι το δημοφιλές παιχνίδι Minecraft, με τα έγγραφα, που αναδημοσιεύονται, να συνοδεύονται με μία απλή επιγραφή που ανέφερε: «Ορίστε, πάρτε μερικά απόρρητα έγγραφα». Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη υπόθεση διαρροής άρχισε να επεκτείνεται περίπου ένα μήνα μετά, στις 5 Απριλίου, όταν και σε υποενότητα της ιστοσελίδας «4chan», τα «memes» στο οποίο αποτέλεσαν έναν μικρό λόγο, για να «έρθει» στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιεύτηκε ένας χάρτης από το πεδίο μάχης στην Ουκρανία. Τα έγγραφα που υπολογίζονται ότι έφτασαν στην υποενότητα ανέρχονται -μέχρι εκείνη τη στιγμή- σε 3.

Την ίδια μέρα, μάλιστα, απόρρητα έγγραφα έκαναν την εμφάνισή τους και στην εφαρμογή του Telegram, η οποία και χρησιμοποιείται εν πολλοίς από λογαριασμούς στη Ρωσία λόγω και της δυνατότητας κρυπτογράφησης που παρέχει ως μέσο. Η διαρροή «απογειώνεται» όταν και δημοσιευόνται μερικά από αυτά σε ένα από τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν, αντιλαμβανόμενη την έκταση της διαρροής, άρχισε να «κόβει» μαζικά τους λογαριασμούς που δημοσίευαν τα έγγραφα.

eggrafa ipa
Εγγραφα ΗΠΑ | Associated Press

Η προμήθεια όπλων στη Ρωσία και το «παιχνίδι» στη Μέση Ανατολή

Η διάρρευση των εγγράφων αναφέρουν λεπτομερώς τις απόψεις της Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία και φαίνεται να περιέχουν διάφορες πληροφορίες για τους στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είναι το Ισραήλ και η Νότια Κορέα, οι οποίες και εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες για την υπόθεση, αλλά και για τον σύμμαχό τους. Παρά τις αναφορές στην Ουκρανία, αλλά και τις ελλείψεις της σε πυρομαχικά, τα έγγραφα τα οποία και έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας αποκαλύπτουν και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως είναι η -μυστική- προμήθεια όπλων της Ρωσίας από την Κίνα, αλλά και το πώς διαμορφώνονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ως προς το πρώτο σκέλος, ειδικότερα, αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενα τα απόρρητα έγγραφα, η Κίνα είχε συμφωνήσει να παρέχει στη Ρωσία «βοήθεια» στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία, αλλά ήθελε μία αναλογή συμφωνία να γίνει... κάτω από το τραπέζι. Ειδικότερα, σε μία άκρως απόρρητη παροχή πληροφορίων, που χρονολογείται από τις 23 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο είχε συμφωνήσει την αυξημένη παροχή όπλων στη Ρωσία, η οποία και θα γινόταν με τη «μεταμφίεση» ως μη στρατιωτικά είδη. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από πράκτορες των ΗΠΑ, που παρακολουθούσαν τις συζητήσεις των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Στην ίδια έκθεση συμπληρώνεται πως οι Ρώσοι είπαν ότι η κεντρική στρατιωτική επιτροπή της Κίνας ήθελε οι αποστολές να παραμείνουν μυστικές.

Μάλιστα, ένας ξεχωριστός φάκελος πληροφοριών, στο σωρό των εγγράφων που διέρρευσαν, ανέφερε ότι το Πεκίνο θα θεωρούσε ένα «σημαντικό» ουκρανικό χτύπημα με αμερικανικά ή νατοϊκά όπλα στο ρωσικό έδαφος ως κλιμάκωση της σύγκρουσης, το οποίο και θα αποτελούσε αφορμή για την αποστολή όπλων στη Μόσχα. Η διαρροή σχετικά με την προθυμία της Κίνας να στείλει όπλα στη Ρωσία μετά και την «κλιμάκωση της σύγκρουσης» φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι γνήσια καθώς αμέσως μετά την ημερομηνία των εκθέσεων των μυστικών υπηρεσιών τον Φεβρουάριο, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης διατύπωσαν δημοσίως τον ισχυρισμό αυτό. Το Πεκίνο αρνήθηκε σθεναρά την κατηγορία, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι όντως έχουν σταλεί τέτοια όπλα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν αποδεκατιστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Washington Post επικαλέστηκε μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που αναφέρει ότι μια επίλεκτη μονάδα, η 346η ταξιαρχία Spetsnaz έχει μόνο 125 στρατιώτες από τους 900, που έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την εκτίμηση, φαίνεται πως ταιριάζει με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Το «ουκρανικό», όμως, φαίνεται πως δεν είναι το μοναδικό πεδίο «σύγκρουσης» -άμεσα ή έμμεσα- των ΗΠΑ με τη Ρωσία, καθώς τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν μία νέα διάσταση που τοποθετείται τοπικά στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζεται, ωστόσο, ως ζήτημα (σ.σ. το ουκρανικό) με τις διπλωματικές σχέσεις, που έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες με χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ , αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενδεικτικό της κατάστασης, που διαμορφώνεται στις διπλαμωτικές σχέσεις των ΗΠΑ με τις προαναφερθείσες χώρες για του ουκρανικό, είναι το άρθρο του Politico, το οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι από τα απόρρητα έγγραφα πηγάζει η επιθυμία του Καϊρού να στείλει εκατοντάδες πυραύλους στη Μόσχα, η νέα φιλική διάσταση του Άμπου Ντάμπι με τη Ρωσία και η απροθυμία του Τελ Αβίβ να ενισχύσει το Κίεβο στο πεδίο της μάχης.

Και όλη αυτή η απροθυμία και θέληση υπό μία έννοια στέκει, σύμφωνα με το μέσο, καθώς οι ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών, ορισμένες εξ αυτών παραδοσιακές σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, έχουν εκφράσει παράπονα ότι έχουν εγκαταλειφθεί από τις ΗΠΑ. Παρόλο που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αμερικής έχει εκφράσει επανειλημμένα στους συμμάχους της ότι θα είναι παρούσα στην περιοχή με κάθε μέσο, τα έγγραφα αποκαλύπτουν μία διαφορετική εικόνα. Της προσέγγισης αυτών των χωρών στη Ρωσία, η οποία και σκοπεύει να αντικαταστήσει το κενό ισχύος που θα αφήσουν οι ΗΠΑ από την περιοχή αργά ή γρήγορα, όπως και έκαναν σε άλλες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί το Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα, σε ένα από αυτά τα έγγραφα που φέρνει στο «φως» η Washington Post, η οποία και πρωτοστάτησε με τα άλλα δύο μέσα στην αποκάλυψη της υπόθεσης, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ Αλ-Σίσι διέταξε τους υφιστάμενούς του να παράξουν κρυφά περίπου 40.000 πυραύλους, αλλά και άλλα όπλα και να σταλούν στη Ρωσία. Αξιο αναφοράς είναι ότι το Κάιρο λαμβάνει περί του 1 δις. δολάριων από την Ουάσινγκτον στο κομμάτι της στρατιωτικής βοήθειας. 

Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει αξιωματικούς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που καυχιόντουσαν ότι είχαν πείσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «να συνεργαστούν εναντίον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου». Σε δήλωσή τους στο Associated Press, τα ΗΑΕ χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς που αφορούν Ρώσους πράκτορες «κατηγορηματικά ψευδείς». Παράλληλα, σε ένα άλλο έγγραφο που σχετίζεται με τα ΗΑΕ περιγράφεται πώς η μικροσκοπική αλλά πλούσια χώρα διαπραγματεύεται με μια ρωσική εταιρεία για την κατασκευή ενός περιφερειακού κέντρου συντήρησης για τα οπλικά συστήματα των ΗΑΕ. Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα, που του έγινε για σχόλιο.

Οπως ειπώθηκε, ορισμένα από τα έγγραφα σχετίζονται και με το Ισραήλ, το οποίο λαμβάνει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως αμερικανική βοήθεια για την ασφάλειά του. Σε ένα από αυτά περιγράφονται και οι τρόποι, με τους οποίους το Ισραήλ θα μπορούσε να πεισθεί να παράσχει όπλα στην Ουκρανία. Ενα από τα σενάρια, που εξέταζε το Πεντάγωνο και θα μπορούσαν να πείσουν το Τελ Αβίβ για παροχή όπλων στο Κίεβο, σχετιζόταν με το εάν η Ρωσία έστελνε ορισμένα βασικά οπλικά συστήματα στο Ιράν, τον βασικό έχθρο του Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αλλά σημειώνει επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς του μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επειδή χρειάζεται τη Ρωσία να κοιτάζει αλλού όταν το Ισραήλ βομβαρδίζει συριακές τοποθεσίες που συνδέονται με το Ιράν. «Η Ιερουσαλήμ πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας υπό την αυξημένη πίεση των ΗΠΑ ή με μια αντιληπτή υποβάθμιση των δεσμών της με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Μόσχας στο Ιράν ή τη Συρία που υπονομεύουν τα ισραηλινά συμφέροντα», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Παρά τους μακροχρόνιους δεσμούς, στη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ παρατηρούνται διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες, λόγω και της πρόθεσης της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη δικαστική μεταρρύθμιση, για την όποια και διαμαρτύρονται τους τελευταίους μήνες οι πολίτες της χώρας φοβούμενοι ότι θα υπονομευτεί η δημοκρατία στη χώρα. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί σχετικά με την υπόθεση είναι ότι στα έγγραφα εμπεριέχονται και άλλες «λεπτές» πληροφορίες που αφορούσαν και βρίσκονταν στα χέρια ενός χαμηλόβαθμου αξιωματούχου στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας, όπως ήταν για παράδειγμα και τα «κατασκοπευτικά μπαλόνια» της Κίνας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.