Μενού
sudan
Σουδάν | AP
  • Α-
  • Α+

Το Σουδάν βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμη κρίση, λόγω και των ένοπλων συρράξεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, Παρά τις προσπάθειες για εκεχειρία, οι πυροβολισμοί συνεχίζονται ακόμα και στον εορτασμό του τέλους του -ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα- Ραμαζανιού. Ο κρότος των πυροβολισμών και οι καπνοί από τις εκρήξεις δεν σταματούν στο Χαρτούμ καθώς η ένοπλη σύρραξη μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των παραστρατιωτικών συμπληρώνει μια εβδομάδα.

Βίαιες μάχες γίνονται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές παρά την τριήμερη εκεχειρία για τον εορτασμό του τέλους του Ραμαζανιού που ανακοινώθηκε χθες, καταγγέλλουν διεθνείς οργανισμοί. Οι άμαχοι, ανάμεσα τους εκατοντάδες Έλληνες ομογενείς, βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο. Τουλάχιστον 400 νεκροί και περισσότεροι από 3.500 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της σύγκρουσης. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, πολλά σπίτια δεν έχουν ρεύμα, οι κάτοικοι έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και νερό.

Μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο διοικητής των κυβερνητικών δυνάμεων ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Κίνα θα μπορέσουν να απομακρύνουν διπλωμάτες και άλλους πολίτες τους από το Σουδάν μέσα στις επόμενες ώρες. Μετά την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντζιμπουτί – όπου υπάρχει και γαλλική βάση – προκειμένου να διασφαλίσουν τη μεταφορά Βρετανών πολιτών από το Σουδάν.

Κατά την πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων πολιτών από το Χαρτούμ έφυγαν Σαουδάραβες και υπήκοοι άλλων χωρών που έφτασαν οδικώς στο λιμάνι του Πορτ Σουδάν και από εκεί ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Παρατείνεται μέρα με τη μέρα το «θρίλερ» των εγκλωβισμένων Ελλήνων, που βρίσκονται στο Σουδάν, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι έκρυθμη. Ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος το πρωί του Σαββάτου δήλωσε στην ΕΡΤ πως οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς στα σπίτια τους με ότι είχαν από τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο από τις γεννήτριες από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Δύσκολες είναι όμως οι ώρες και για τους δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν.

Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, χρειάζεται "άμεση βοήθεια, γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, τα νοσοκομεία σχεδόν τα μισά έχουν κλείσει", όπως ανέφερε ο κ. Παγουλάτος. Η ελληνική πολιτεία έχει υπογραμμίσει τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οπως ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, «120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης. Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν». Υπενθυμίζεται πως οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα για να σωθούν, πλησιάζουν τους 20.000.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA