Μενού
bogonikolos
Νίκος Μπογονικολός | ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Συνομιλίες, μηνύματα σε εφαρμογές και e-mails μέχρι και αναζητήσεις στη Google περιλαμβάνει η αναφορά για τη δράση του Έλληνα επιχειρηματία, Νίκου Μπογονικολού, που συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές καθώς φέρεται να δρούσε με την αρωγή της Ρωσίας, κατά των ΗΠΑ, βοηθώντας ουσιαστικά τη Mόσχα να έχει πρόσβαση σε στρατιωτικές τεχνολογίες.

Η έρευνα διήρκησε από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Μάιο του 2023, ως και τη σύλληψή του δηλαδή, στο Παρίσι, στις 9 του μήνα. Στην αναφορά σημειώνεται πως ενώ έδειχνε να λειτουργεί ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ουσιαστικά εκείνος και οι η εταιρεία του είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς.

Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και διπλής χρήσης στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά αλλά και εξελιγμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης. 

anafora

Ο Έλληνας κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τα αντικείμενα αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία του «Aratos» ενώ στην πραγματικότητα  στάλθηκαν στη Ρωσία. Η λίστα με τους παραλήπτες περιελάμβανε εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη «Στρατιωτική Μονάδα 33949», η οποία αποτελεί μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως «SVR». Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, Πολλές από αυτές τις παραγγελίες ζητήθηκαν από τη Serniya Engineering και τη Sertal LLC (το «Δίκτυο Serniya»), εταιρείες με έδρα τη Μόσχα που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σημειώνεται επίσης πως ο κατηγορούμενος προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε να έρθει μόνος στη Μόσχα «καθώς η ημερήσια διάταξη θα να είσαι πολύ ευαίσθητος».

bogonikolos-russia
justice.gov

Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (ΗΠΑ)». Φέρεται να υπέγραψε επίσης ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε αμερικανικές εταιρείες, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων ειδών, ότι η εταιρεία του δεν θα επανεξήγαγε τα προϊόντα αλλού και ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

bogonikolos-whatsapp
justice.gov

Όπως δήλωσε ο βοηθός διευθυντή του FBI κατά την παρουσίαση της εξέλιξης: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους».

Αναζητήσεις στο διαδίκτυο

Στην αναφορά υπογραμμίζεται επίσης πως ο κ. Μπογονικολός διεξήγαγε πολλαπλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, στις 7 Οκτωβρίου 2022, έψαχνε για «παράνομη εξαγωγή της Ολλανδίας στη ρωσική αστυνομία» και «σύλληψη της ολλανδικής αστυνομίας για εξαγωγές στη Ρωσία».

bogonikolos-anazitiseis
justice.gov

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός σύμφωνα με το FBI

Στην αναφορά για το «βιογραφικού» του Πατρινού επιχειρηματία, σημειώνεται: «Ο εναγόμενος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΓΟΝΙΚΟΛΟΣ, γνωστός και ως «Νίκος», είναι Έλληνας υπήκοος και ο Πρόεδρος του Aratos Group (“Aratos”), μιας ομάδας πολλών εταιρειών που εδρεύουν στην Ολλανδία και την Ελλάδα. Έχει μαθηματικό υπόβαθρο. . . και παρέδωσε μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Χάρκοβο της Ουκρανίας».

Τι αναφέρει η πλευρά του

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον δικηγόρο του κ. Μπογονικολού, Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, ο οποίος δήλωσε λακωνικά πως : «Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση», επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί για την υπόθεση, όταν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA