Μενού
metanastes_NYT
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα | New York Times
  • Α-
  • Α+

Βίντεο και μαρτυρίες μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, που ενώ αρχικά περισυνελέγησαν από το Αιγαίο τελικά το Ελληνικό Λιμενικό τους επιβίβασε σε μια βάρκα και τους εγκατέλειψε στα ανοιχτά, έφερε στη δημοσιότητα η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε ρεπορτάζ το οποίο έχει τον τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι δεν εγκαταλείπει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ' αυτοφώρω».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι αιτούντες άσυλο είχαν ήδη ταξιδέψει από χώρα σε χώρα για χρόνια για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στο Κέρας της Αφρικής (σ.σ. τον πόλεμο Ερυθραίας-Αιθιοπίας που διήρκεσε από τον Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2000). Μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν μία νέα ζωή, όταν άνδρες με μάσκες τους περισυνέλλεξαν και τους στέρησαν όλα τους τα υπάρχοντα. Τώρα, βρέθηκαν στριμωγμένοι σε μία λέμβο στα ανοιχτά νερά και προσπαθούσαν να προστατευτούν από τον ήλιο που έκαιγε, καθώς η Naima Hassan Aden κρατούσε το έξι μηνών μωρό της και έκλαιγε. «Δεν περιμέναμε να ζήσουμε εκείνη την ημέρα», δήλωσε η Aden, που είναι 27 ετών και κατάγεται από τη Σομαλία. «Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή λέμβο, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος».

Περιγράφοντας τα όσα αφορούν την Ελλάδα, αναφέρεται: «Μετά βίας είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν νέες ζωές, όταν μασκοφόροι τους περισυνέλεξαν και τους πήραν τα υπάρχοντά τους. Στη συνέχεια στριμωγμένοι σε μία λέμβο, που λικνιζόταν στα ανοιχτά νερά, προσπαθούσαν να προστατευτούν από τον λαμπερό ήλιο, ενώ μία από τις γυναίκες, η Ναϊμά Χασάν Έϊντεν, έσφιγγε το 6 μηνών μωρό της και έκλαιγε».

«Η δοκιμασία τους θα μπορούσε κανονικά να παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, όπως εκείνων τόσων άλλων αιτούντων άσυλο των οποίων οι αναφορές για κακομεταχείριση από το Λιμενικό Σώμα έχουν απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση, καταγράφηκε ολόκληρη σε βίντεο από έναν ακτιβιστή που το μοιράστηκε με τους New York Times» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Έρευνα των Times επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το βίντεο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι συντάκτες του αναφέρουν ότι πήραν συνεντεύξεις από 11 αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισαν σε ένα κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια.

Πολλοί φορούσαν ακόμα τα ίδια ρούχα που είχαν φορέσει στο βίντεο. Έδωσαν λεπτομερείς περιγραφές των όσων τους συνέβησαν, οι οποίες συμφωνούσαν με τα γεγονότα στο βίντεο - πριν οι δημοσιογράφοι των Times τους δείξουν το υλικό. Η κυβέρνηση της Ελλάδας, πάντα σύμφωνα με όσα γράφουν οι NYT, αρνείται σταθερά ότι κακομεταχειρίζεται τους αιτούντες άσυλο και υπογραμμίζει το γεγονός ότι επωμίζεται δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης των νέων εισροών στην Ευρώπη.

Όμως το βίντεο, το οποίο δόθηκε από έναν Αυστριακό εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση, τον Fayad Mulla, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δυόμισι ετών δουλεύοντας στο νησί και προσπαθώντας να καταγράψει τις κακοποιήσεις κατά των μεταναστών, μπορεί να είναι η πιο καταδικαστική απόδειξη μέχρι στιγμής για την παραβίαση των διεθνών νόμων και των κανόνων της Ε.Ε. που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αιτούντες άσυλο από τις ελληνικές αρχές.

Οι δημοσιογράφοι των NYT έδειξαν το βίντεο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, περιγράφοντάς τους αναλυτικά πώς το επαλήθευσαν. Αργότερα, σε γραπτά σχόλια, η Επιτροπή δήλωσε ότι «ανησυχεί για το υλικό» και ότι, αν και δεν το είχε επαληθεύσει η ίδια, θα έθετε το θέμα υπόψη των ελληνικών Αρχών.

Η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου», δήλωσε η Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα των NYT για σχόλιο ή για προσωπική συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί το βίντεο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA