Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χαμένο κεφάλαιο της Βίβλου αποκαλύφθηκε μετά από 1.500 χρόνια - Τι γράφει

Το χειρόγραφο που αποκαλύφθηκε | Βιβλιοθήκη του Βατικανού

«Χαμένο» κεφάλαιο της Βίβλου ανακάλυψαν οι επιστήμονες σχεδόν 1.500 χρόνια μετά τη συγγραφή του. Οι στίχοι στο χειρόγραφο 3ου αιώνα μ.Χ και φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού είχαν διαγραφεί.

Κάτι τέτοιο θεωρείται σύνηθες για την εποχή εκείνη, καθώς οι περγαμηνές ήταν σπάνιες και το κόστος πολύ υψηλό. Το κεφάλαιο ανακτήθηκε από το παλίμψηστο, όπως ονομάζονται τα χειρόγραφα με δύο στρώματα γραφής, με την τεχνική της υπεριώδους φωτογραφίας.

Τι γράφει το κείμενο που αποκαλύφθηκε

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Mirror, πρόκειται για τα κεφάλαια 11 έως 12 του Ματθαίου, τα οποία είναι από τις πρώτες μεταφράσεις των Ευαγγελίων. Στην πρωτότυπη ελληνική μετάφραση του κεφαλαίου 12 στο Κατά Ματθαίον, εδάφιο 1, ο τελώνης έγραφε: «Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς πέρασε το Σάββατο από τα σιταροχώραφα και οι μαθητές του πείνασαν και άρχισαν να μαζεύουν τους σπόρους και να τρώνε».

Ωστόσο, το κείμενο στα συριακά είναι διαφορετική: «[...] άρχισαν να μαζεύουν τα στάχυα, να τα τρίβουν στα χέρια τους και να τα τρώνε». Προς το παρόν, αυτό είναι το μοναδικό απόσπασμα του ανακτημένου κειμένου που δημοσιεύθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Βατικανό ενδεχομένως επιλέξει να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Το χειρόγραφο που αποκαλύφθηκε

Ελάχιστα χειρόγραφα με την παλιά συριακή μετάφραση των Ευαγγελίων

Ο Γκριγκόρι Κέσελ, ιστορικός των Μεσαιωνικών Χρόνων στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (OeAW), αποκάλυψε το «χαμένο» κείμενο και δημοσίευσε την μελέτη στο περιοδικό New Testament Studies.

«Η παράδοση του Συριακού Χριστιανισμού έχει αρκετές μεταφράσεις της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Μέχρι πρόσφατα, μόνο δύο χειρόγραφα ήταν γνωστό ότι περιείχαν την παλιά συριακή μετάφραση των Ευαγγελίων», τονίζει ο ίδιος.

Το ένα φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, ενώ το άλλο ανακαλύφθηκε στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά. «Ο Γκρίγκορι Κέσελ έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη χάρη στις βαθιές γνώσεις του για τα παλιά συριακά κείμενα και τα χαρακτηριστικά της γραφής», δήλωσε η Κλόντια Ραπ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσαιωνικής Έρευνας του OeAW.

Τα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη περιγράφουν λεπτομερώς την ιστορία της ζωής του Ιησού. Αποτελούν τον πυρήνα των 27 βιβλίων της Καινής Διαθήκης, που γράφτηκαν στα χρόνια μετά τη σταύρωση του Χριστού.

Η ενότητα του Ματθαίου αρχίζει με την περιγραφή της γέννησης του Χριστού και περιλαμβάνει επίσης την πρώιμη αλληλογραφία μεταξύ των επικεφαλής της Εκκλησίας και των Χριστιανών.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA