Μενού
kalogria
Η καλόγρια Wilhelmina Lancaster | YouTube
  • Α-
  • Α+

Πολλοί πιστοί έχουν ταξιδέψει το τελευταίο διάστημα στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων της Μαρίας, της Βασίλισσας των Αποστόλων, στο Μιζούρι για να δουν από κοντά το σώμα μιας μοναχής που δε φαίνεται να δείχνει σημάδια φθοράς, περίπου τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της

Το σώμα της αδερφής Wilhelmina Lancaster, η οποία πέθανε σε ηλικία 95 ετών το 2019, εκτάφηκε «περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα», ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στον τελευταίο χώρο ανάπαυσης μέσα σε ένα παρεκκλήσι μοναστηριού. Σύμφωνα με το CNN, όταν το φέρετρο άνοιξε, το σώμα της Lancaster ήταν προφανώς «άφθαρτο». Τα λείψανα ήταν άθικτα, παρόλο που το σώμα δεν είχε ταριχευθεί και βρισκόταν σε ένα ξύλινο φέρετρο. Η ανακάλυψη έχει τραβήξει την προσοχή ορισμένων μελών της εκκλησίας και προκάλεσε έρευνα.

«Η κατάσταση των λειψάνων της αδελφής Wilhelmina Lancaster έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την ακεραιότητα των θνητών λειψάνων της αδελφής για να επιτραπεί μια ενδελεχής έρευνα… Ο Επίσκοπος Johnston προσκαλεί όλους τους Πιστούς να συνεχίσουν να προσεύχονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έρευνας για το θέλημα του Θεού» ανάφερε σε ανακοίνωσή της η επισκοπή του Κάνσας Σίτι-Στ. 

Η δήλωση της επισκοπής σημειώνει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είναι πολύ σπάνια και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη διαδικασία αγιοποίησης, αλλά η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει στην περίπτωση της μοναχής Lancaster. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πως περισσότερα από 100 άφθαρτα σώματα έχουν αγιοποιηθεί. Στον Καθολικισμό αυτοί οι άγιοι «δίνουν μαρτυρία για την αλήθεια της ανάστασης και της ζωής που πρόκειται να έρθει».

Οι ειδικοί, πάντως, λένε ότι δεν είναι απαραίτητα ασυνήθιστο τα σώματα να παραμένουν καλοδιατηρημένα, ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Καρολίνας Nicholas V. Passalacqua είπε στο CNN: «Είναι δύσκολο να πούμε πόσο συνηθισμένο είναι αυτό, επειδή σπάνια γίνονται εκταφές πτωμάτων. Υπάρχουν όμως πολλές διάσημες περιπτώσεις καλοδιατηρημένων ανθρώπινων υπολειμμάτων που διατηρήθηκαν πολύ καλά για χιλιάδες χρόνια επειδή βρίσκονταν σε περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο που περιόριζε την ανάπτυξη βακτηριδίων και την πρόσβαση των υπολειμμάτων στους οδοκαθαριστές».

Ο Passalacqua σημείωσε επίσης «γενικά, όταν θάβουμε ένα σώμα αναμένουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 5 χρόνια για να απομείνει μόνο ο σκελετός. Δηλαδή χωρίς φέρετρο ή οποιοδήποτε άλλο περιτύλιγμα που περιβάλλει τα λείψανα. Έτσι, για αυτό το σώμα, το οποίο θάφτηκε σε ένα φέρετρο, προσωπικά δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα λείψανα διατηρούνται σχετικά καλά μετά από μόλις τέσσερα χρόνια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.