Μενού
eyropaiko-koinoboylio
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σήμερα Τετάρτη (14/6) σε αλλαγές σε σχέδιο νόμου για τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) το οποίο πρότεινε η Κομισιόν στην προσπάθεια δημιουργίας παγκόσμιων προτύπων για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται παντού από τα αυτοματοποιημένα εργοστάσια μέχρι αυτοματοποιημένες εφαρμογές όπως το ChatGPT.

Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει τώρα να συζητήσουν τις λεπτομέρειες με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού οι κανόνες γίνουν νόμος.

Η σχετική απόφαση ελήφθη με 499 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 93 αποχές, καθιστώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «το πρώτο κοινοβούλιο στον κόσμο που ψήφισε για μια συνολική ρύθμιση για την ΑΙ» τόνισε ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν.

«Η ΑΙ εγείρει πολλά ερωτήματα -- κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά. Αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να πατήσουμε το 'pause'. Αντίθετα, το θέμα είναι να δράσουμε γρήγορα και να αναλάβουμε την ευθύνη», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν.

Το μεγαλύτερο ζήτημα αναμένεται να είναι η αναγνώριση προσώπου και η βιομετρική επιτήρηση όπου μερικοί ευρωβουλευτές θέλουν πλήρη απαγόρευση ενώ χώρες της ΕΕ θέλουν μια εξαίρεση για λόγους εθνικής ασφάλειας, άμυνας και στρατιωτικούς σκοπούς.

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ΑΙ

Το αργότερο μέχρι το 2026, αλλά ίσως και νωρίτερα, η Ευρώπη αναμένεται να γίνει η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα έχει σε ισχύ πρότυπα που ρυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει επίσης να απαγορεύσει τις «παρεμβατικές και μεροληπτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης», ειδικά τα βιομετρικά συστήματα ταυτοποίησης, την κατηγοριοποίηση με βάση ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τον πολιτικό προσανατολισμό.

Προβλέπει επίσης την άσκηση βέτο στην προληπτική αστυνομική επιτήρηση για την αξιολόγηση του κινδύνου ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων να διαπράξει ένα έγκλημα ή αδίκημα (με βάση το προφίλ, την τοποθεσία των εν λόγω ατόμων ή το εγκληματικό παρελθόν τους), καθώς και συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανά να δημιουργούν νέο πρωτότυπο περιεχόμενο ήχου, κειμένου ή εικόνας από την παρατήρηση άλλων δεδομένων, όπως το ChatGPT, ήταν ελάχιστα γνωστά όταν ελήφθησαν τα πρώτα νομοθετικά βήματα, αλλά τώρα είναι στο μυαλό όλων, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών του, πολλών εκ των οποίων είναι ένθερμοι υποστηρικτές μιας σαφούς οριοθέτησης της χρήσης του.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ψηφιακό Χώρο και τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη επειδή, όπως είπε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιτρέπει «δημιουργία εμπιστοσύνης και ασφάλειας δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μπρετόν θεώρησε ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος «που είναι πιο ικανή να εφαρμόσει αυτόν τον κανονισμό με ισορροπημένο, διαφανή και αναλογικό τρόπο».

«Έχουμε τη δυνατότητα να καθιερώσουμε σταδιακά ένα παγκόσμιο πρότυπο», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος «Βασίζομαι στην επόμενη ισπανική Προεδρία της ΕΕ που θα εργαστεί πάνω σε αυτό το σπουδαίο θέμα για να επιτύχουμε ένα τελικό κείμενο στο τέλος του έτους», τόνισε.

Κοινοτικές πηγές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι δεν θα είναι εύκολο να συμβιβαστεί το όραμα που επικεντρώνεται περισσότερο στην εθνική ασφάλεια των κρατών με αυτό της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Αλλά δηλώνουν επίσης ότι η βασική ιδέα είναι ότι ούτε η Ευρώπη ούτε κανείς άλλος, έχει την πολυτέλεια να μην ρυθμίσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA