Μενού
moro
Βρέφος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας γράφτηκε η τελευταία πράξη του δικαστικού δράματος για τη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε ως η «χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας». Ο λόγος για την Κάθλιν Φόλμπιγκ που απαλλάχτηκε οριστικά από το βαρύ κατηγορητήριο για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της. 

Η Φόλμπιγκ αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2022 και εν τέλει ήταν θύμα δικαστικής πλάνης αλλά και του μισογυνισμού που επικρατούσε στην κοινωνία, όπως είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της. 

Η γυναίκα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης απέδειξε στο δικαστήριο πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως σκότωσε τα τέσσερα παιδιά της, που πέθαναν σε ηλικίες μεταξύ 19 ημερών έως 19 μηνών.

Τέσσερα νεκρά παιδιά σε 10 χρόνια 

Η Φόλμπιγκ καταδικάστηκε το 2003 για τον θάνατο τεσσάρων παιδιών που πέθαναν όταν ήταν ακόμη βρέφη: του Πάτρικ Άλεν, 8 μηνών, της Σάρα Κάθλιν, 10 μηνών, της Λόρα Ελίζαμπερ, 19 μηνών, καθώς και για την ανθρωποκτονία του γιου της Κάλεμπ Γκίμπσον, όταν ήταν νεογέννητο μόλις 19 ημερών.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν σε διάστημα μιας δεκαετίας, μεταξύ 1989 και 1999, αλλά η Φόλμπιγκ δεν οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης παρά μόνο όταν ο σύζυγός της, Κρεγκ,εντόπισε το προσωπικό της ημερολόγιό της.

«Αυτή τη φορά θα καλέσω για βοήθεια, αυτή τη φορά δεν θα προσπαθήσω πια να κάνω τα πάντα μόνη μου», είχε γράψει κατά την τελευταία της εγκυμοσύνη. «Ξέρω ότι αυτός ήταν ο κύριος λόγος για όλο μου το άγχος στο παρελθόν. Το άγχος με έκανε να κάνω τρομερά πράγματα…», έγραφε.

Η «χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας» συνελήφθη το 2001, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του τέταρτου παιδιού της, της Λόρα. Τα 40 χρόνια ισόβια κάθειρξη που της επέβαλλε το δικαστήριο, κρίνοντας την ένοχη ότι σκότωσε δια πνιγμού τα παιδιά της, μεταφράστηκαν σε έκτιση ποινής για 25 χρόνια.

Ύστερα από 20 χρόνια φυλάκισης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικλ Ντέιλι, ανακοίνωσε: «Σήμερα το πρωί στις 9:30 συναντήθηκα με την κυβερνήτη. Της συνέστησα να ασκήσει το βασιλικό της προνόμιο της απονομής χάρης και να χορηγήσει στη κ. Φόλμπιγκ μια άνευ όρων απαλλαγή. Η κυβερνήτης συμφώνησε». 

Πώς αποφυλακίστηκε;

Πως έφτασε όμως ο Γενικός Εισαγγελέας στο να ζητήσει την «απονομή χάρης» από την κυβερνήτη; «Το σημείο καμπής στην έρευνα ήταν οι νέες αποδείξεις μέσω DNA, που δείχνουν ότι οι θάνατοι των παιδιών μπορεί να οφείλονταν σε φυσικά αίτια. Επιστήμονες που έδωσαν ανεξάρτητες συμβουλές στην έρευνα εξέφρασαν ανακούφιση, που η επιστήμη εισακούσθηκε», εξήγησε η δικαστική ρεπόρτερ του ΑΒC 9, Τζαμέλ Γουέλς.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ είναι σήμερα 56 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια επέμενε ότι είναι αθώα. Τώρα μετά την οριστική απαλλαγή της σχολιάζει ότι «το σύστημα προτίμησε να με κατηγορήσει από το να δεχθεί ότι ορισμένες φορές παιδιά πεθαίνουν ξαφνικά και απρόσμενα και αυτό σου σπαράζει την καρδιά». Και πρόσθεσε: «Ακόμα και πριν από 20 χρόνια είχαμε στοιχεία που αποδείκνυαν την αθωότητά μου». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA