Μενού
Ράφα
Ράφα | Shuttersock
  • Α-
  • Α+

Αφαιρέθηκαν τα φράγματα από μπετόν στη Ράφα που είχαν τοποθετήσει οι Αιγύπτιοι στα σύνορα τους με τη Γάζα, λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ. Αυτό έγινε σήμερα κιόλας ώστε να δοθεί η κατάλληλη βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας και να προληφθεί η ανθρωπιστική κρίση.

Αυτή η κίνηση θα είναι πολύ σημαντική καθώς όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, γύρω στους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση χωρίς νερό, τρόφιμα, ηλεκτρισμό και καύσιμα. 

Το Ισραήλ αρνείται να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα, με τους Αμερικανούς μετά από προσπάθεια κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιτρέψει να δοθεί βοήθεια από τη Ράφα, η οποία αποτελεί το μοναδικό πέρασμα της Γάζας που δεν συνδέεται με το Ισραήλ. 

Οι μισοί από τους κατοίκους της Γάζας που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση είναι παιδιά με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 3.800 (τα 1.500 είναι παιδιά), όσο οι τραυματίες ξεπερνούν τους 12 χιλιάδες. 

Όλες αυτές τις μέρες αεροπλάνα από όλο τον πλανήτη στέλνουν φάρμακα και τρόφιμα για τη Γάζα, αλλά κανένα φορτίο δεν ήταν εφικτό να περάσει τα σύνορα. Ωστόσο, η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαριδισμένους δρόμους, οι οποίοι οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Θα είναι αρκετή η βοήθεια; 

Το Κάιρο ανακοίνωσε χθες (19/10) πως η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη διαδικασία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν,δήλωσε πως κατάφερε μέσω του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, να αφήσει να περάσουν μέχρι 20 φορτηγά. Όμως, αυτός ο αριθμός είναι ανεπαρκής σύμφωνα με τον ΟΗΕ που υπολογίζει σε τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα για τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας (το 60% των κατοίκων εξαρτιόταν ήδη από την διεθνή επισιτιστική βοήθεια και πριν τον πόλεμο). 

Για να «πετύχει» η συμφωνία με το άνοιγμα της Ράφα, ο αμερικανός απεσταλμένος για τη βοήθεια στη Γάζα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, συνάντησε ισραηλινούς και αιγύπτιους αξιωματούχους για να δημιουργήσουν μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ

Η στάση του Ισραήλ

Το Ισραήλ έτσι κι αλλιώς, εδώ και 16 χρόνια επιβάλλει αποκλεισμό της Γάζας και δηλώνει φόβο για το άνοιγμα των συνόρων. Θεωρεί πως αν δοθεί βοήθεια στη Γάζα, αυτόματα θα επωφεληθεί η Χαμάς και όχι οι άμαχοι. 

Ο Ισραηλινός στρατός έθεσε τους όρους του λέγοντας πως η βοήθεια θα πάει μονάχα στους αμάχους και αποκλειστικά στο νότιο τμήμα, ζητώντας στους κατοίκους να μετακινηθούν σε αυτή την πλευρά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA