Aνθρωποκυνηγητό στη Βαρκελώνη έχει εξαπολύσει από το πρωί της Πέμπτης (8/8) η ισπανική αστυνομία για τον εντοπισμό του πρώην ηγέτη της Καταλονίας και δραπέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν, σύμφωνα με το Associated Press.
Πρόκειται για τον πολιτικό που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ο ίδιος έκανε μια εντυπωσιακή επιστροφή στην Ισπανία και μια εξίσου συγκλονιστική απόδραση από μια ομιλία στην Βαρκελώνη με βοήθεια τοπικού αστυνομικού, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι αρμόδιες αρχές.
Τα γεγονότα έλαβαν χώρα σχεδόν επτά χρόνια αφότου ο Πουτζντεμόν έφυγε από την Ισπανία μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας και ενώ υπάρχει ακόμα ένταλμα σύλληψής του.
Ο Πουτζντεμόν είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να βρίσκεται στην Ισπανία την ημέρα κατά την οποία στο κοινοβούλιο της Καταλονίας θα ορκίζονταν νέος πρόεδρος. Ο 61χρονος πολιτικός, αρχικά ζούσε στο Βέλγιο μετά την αποχώρησή του από την Ισπανία το 2017, αλλά ο τελευταίος τόπος διαμονής του δεν έγινε ποτέ γνωστός.
Βαρκελώνη: Ομιλία και κινηματογραφική απόδραση
Ο Πουτζντεμόν μίλησε μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος οπαδών του στο κέντρο της Βαρκελώνης κάτω από τη μύτη των αστυνομικών, οι οποίοι δεν έκαναν καμία προσπάθεια να τον συλλάβουν, σύμφωνα με το AP
Μετά την ομιλία του, ο Πουτζντεμόν μπήκε σε μια παρακείμενη σκηνή. Από εκεί, βγήκε βιαστικά και μπήκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε.
Το όχημα απομακρύνθηκε με ταχύτητα, σύμφωνα με φωτογράφο του Associated Press που είδε την αναχώρησή του.
Η Καταλανική αστυνομία συνέλαβε έναν από τους αξιωματικούς της με την κατηγορία ότι βοήθησε στην απόδραση του Πουτζντεμόν.
Βαρκελώνη: Έλεγχοι και κομφούζιο
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχουν υποψίες ότι ότι ο Πουτζντεμόν χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αυτοκίνητο του αξιωματικού.
Περίπου τρεις ώρες μετά την εξαφάνιση του Πουτζντεμόν, η καταλανική αστυνομία διέκοψε τους ελέγχους κυκλοφορίας χωρίς να αναφέρει γιατί, αλλά αργότερα ανακοίνωσε ότι τους επανέλαβε μετά από μερικές ώρες.
Οι έλεγχοι προκάλεσαν απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Βαρκελώνη.
Οι αστυνομικοί αρχικά απέφυγαν να συλλάβουν τον Πουτζντεμόν καθώς υπήρχε φόβος ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να «προκαλέσει δημόσια αναταραχή», ανέφερε μια ανακοίνωση της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν το όχημα που τράπηκε σε φυγή, αλλά δεν τα κατάφεραν, ενώ για την υπόθεση αναμένονται περαιτέρω συλλήψεις.
Να σημειωθεί ότι η καταλανική αστυνομία λειτουργεί χωριστά από την ισπανική Policía Nacional.
Απευθυνόμενος στο πλήθος και μερικές φορές υψώνοντας τη γροθιά του, ο Πουτζντεμόν κατηγόρησε τις ισπανικές αρχές για «καταστολή» του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος.
«Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε διωχθεί γιατί θέλαμε να ακούσουμε τη φωνή του καταλανικού λαού», είπε ο Πουτζντεμόν. «Έκαναν το να είσαι Καταλανός κάτι ύποπτο», είπε μεταξύ άλλων.
«Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, της κύριας αντιπολίτευσης στην ισπανική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία αντικρούει εδώ και καιρό το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, καταδίκασε την επιστροφή του Πουτζντεμόν.
Ο Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό τόνισε ότι η επανεμφάνιση του Πουτζντεμόν ήταν μια «αφόρητη ταπείνωση» που έπληξε τη φήμη της Ισπανίας.
Ο εκλεκτός της κυβέρνησης
Η ισπανική κυβέρνηση ενθάρρυνε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από μήνες αδιεξόδου μεταξύ του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSC) του Σαλβαδόρ Ίλα και του αριστερού Esquerra Republicana (ERC).
Αυτή η συμφωνία είχε εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο της Καταλονίας ώστε ο Ίλα να γίνει ο επόμενος περιφερειακός πρόεδρος.
Το νομοσχέδιο αμνηστίας, που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, θα μπορούσε ενδεχομένως να απαλλάξει τον Πουτζντεμόν και εκατοντάδες άλλους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από οποιαδήποτε κατηγορία στην ψηφοφορία του 2017.
Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξαν ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο.
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος, αμφισβητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο υποστηρίζει ότι η χάρη δεν ισχύει για υπεξαίρεση, σε αντίθεση με άλλα εγκλήματα για τα οποία είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ο Πουτζντεμόν.
Ο ίδιος μπορεί να τεθεί σε προφυλάκιση εάν συλληφθεί.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.