Μενού
armenia stratiotes
Αρμένιοι στρατιώτες. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συζήτηση με στόχο την οριοθέτηση για των συνόρων τους άρχισαν σήμερα (23/04) Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επίσημα από τις δύο χώρες του Καυκάσου.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην ευρύτερη περιοχή, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν το Μπακού το Ερεβάν ενεπλάκησαν σε πολεμικές συγκρούσεις για εδαφικά ζητήματα μεταξύ τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων προχωρούν σε «αποσαφήνιση των συντεταγμένων στη βάση γεωδαιτικής μελέτης».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αρμενίας, επιβεβαίωσε τις «εργασίες οριοθέτησης» του συνόρου, όμως απέκλεισε «τη μεταβίβαση οποιουδήποτε τμήματος του κυρίαρχου εδάφους της χώρας» στο Μπακού στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε δεχθεί αίτημα του Μπακού να του επιστρέψει τέσσερα μεθοριακά χωριά τα οποία είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Ερεβάν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη δεκαετία του 1990.

Διαδηλώσεις στην Αρμενία

Η απόφαση προκάλεσε διαδηλώσεις εκατοντάδων Αρμενίων σε μια περιφέρεια στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι φοβούνται ότι θα απομονωθούν και ότι ορισμένα από τα σπίτια τους θα βρεθούν υπό τον έλεγχο του Μπακού.

Χθες, Δευτέρα, Αρμένιοι διαδηλωτές απέκλεισαν τον οδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία. Επιχείρησαν επίσης να εμποδίσουν επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίου.

Σήμερα νέες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην Αρμενία, κυρίως κοντά στη λίμνη Σεβάν και στην πόλη Νογεμπεριάν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο αντίπαλες χώρες είχαν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να οριοθετήσουν το σύνορό τους με βάση χάρτες που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή.

Ο Πασινιάν επέμεινε στην ανάγκη να επιλυθούν οι συνοριακές διενέξεις για να «αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος» με το Αζερμπαϊτζάν.

Τι συνέβη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία, η οποία υποστήριζε για τρεις δεκαετίες το έδαφος αυτό, δεν επενέβη στρατιωτικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανένταξη της περιφέρειας αυτής στο Αζερμπαϊτζάν.

Μία ημέρα μετά την έναρξη της επίθεσης, στις 20 Σεπτεμβρίου, επετεύχθη συμφωνία για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη μεσολάβηση της ρωσικής ειρηνευτικής διοίκησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας του Αρτσάχ στις 21 Σεπτεμβρίου στο Γιεβλάχ.

Ο πρόεδρος του αυτόνομου θύλακα, Σαμβέλ Σαχραμανιάν υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε: «Να διαλυθούν όλα τα κρατικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που υπάγονται στις υπηρεσίες τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 και η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ παύει να υφίσταται».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA