Μενού
Aamori
Shuttestock
  • Α-
  • Α+

Σε μία ενδεχόμενη αναζήτηση στο Google σχετικά με την πιο κρύα πόλη του πλανήτη, το πρώτο αποτέλεσμα που θα σας βγει θα είναι μάλλον η πόλη Yakutsk -έχουμε και στο Reader σχετικό θέμα- που βρίσκεται στη Σιβηρία. Αν ψάξετε όμως λίγο καλύτερα, τότε θα καταλάβετε ότι η πιο κρύα πόλη του πλανήτη δεν είναι απαραίτητα και αυτή με το περισσότερο χιόνι.

Στην πραγματικότητα, η τελευταία βρίσκεται πιο νότια και πιο ανατολικά σε μία χώρα την οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουμε συνδέσει με τα χιονισμένα τοπία.

Πρόκειται για την πόλη Aomori, στα βόρεια της Ιαπωνίας, στην οποία ζουν πάνω από 250.000 άνθρωποι που με τη σειρά τους έχουν μάθει καλύτερα από κάθε τι άλλο να ζουν μήνες ολόκληρους με το χιόνι.

Aamori city
Shutterstock

Σύμφωνα, με το AccuWeather, η συγκεκριμένη πόλη κάθε χειμώνα καλύπτεται από τις πιο ισχυρές χιονοπτώσεις του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη μόνιμα χιονισμένη Aamori πέφτει όγκος συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 8 μέτρων.

Το χιόνι αυτό πέφτει κυρίως μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες αλλά ταυτόχρονα δημιουργώντας πολύ όμορφες εικόνες.

Ο λόγος που η συγκεκριμένη πόλη υφίσταται τόσο ισχυρές χιονοπτώσεις είναι κατά βάση η γεωγραφική θέση στην οποία έχει χτιστεί. Η Aomori βρίσκεται μεταξύ των βουνών Hakkoda και δίπλα στην ακτή Mutsu. Ο συνδυασμός πολλών βροχοπτώσεων από τη δεύτερη και χαμηλών θερμοκρασιών από τα πρώτα φτιάχνει ένα πολύ ισχυρό μετεωρολογικό κοκτέιλ.

Το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν τόνοι χιονιού στην πόλη. Τις περισσότερες μέρες του χρόνου, οι κάτοικοι αναγκάζονται να φτυαρίζουν πρωί-μεσημέρι-βράδυ, προκειμένου απλά και μόνο να καταφέρνουν να βγουν από την είσοδο του σπιτιού τους. Αυτό όμως συνήθως δεν είναι αρκετό.

«Το μόνο που κάνουμε είναι να φτυαρίζουμε αλλά όσο και να το κάνουμε δεν φτάνει» λέει παραπονεμένα ένας κάτοικος στο Business Insider.

Aamori
Shutterstock

O διαρκής αγώνας του καθαρισμού

Το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κάθε χειμώνα ένα μόνιμο στρώμα χιονιού που κρατάει μέχρι περίπου τα μέσα του Απρίλιου ή κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να πιάσουμε Μάιο. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι κάτοικοι της πόλης ζουν σε σπίτια με φουλ θέρμανση και με τις περισσότερες πόρτες και παράθυρά τους μπλοκαρισμένα από το χιόνι.

Βέβαια, μιλάμε για την Ιαπωνία, από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες στον κόσμο. Έτσι, στα πεζοδρόμια των πιο κεντρικών δρόμων της πόλης έχουν εγκατασταθεί ήδη από το 2002 ειδικά συστήματα θέρμανσης τα οποία ουσιαστικά λιώνουν το χιόνι και καθιστούν δυνατή την κυκλοφορία των πεζών.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι λόγω της διαρκούς λειτουργίας των εκχιονιστικών μηχανημάτων, τα οποία βγαίνουν κατά δεκάδες για να ανοίξουν τους δρόμους, στις άκρες των οδικών αρτηριών μαζεύεται χιόνι σε πολύ μεγάλο ύψος. Κάποια τέτοια «τείχη χιονιού» φτάνουν ως και τα 8 μέτρα.

Aamori city
Shutterstock

Ούτως ή άλλως μιλάμε για μία ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία. Μόνο ο καθαρισμός της πόλης από το χιόνι υπολογίζεται ότι κοστίζει στην πόλη πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια. Συνήθως δε, επειδή όλο αυτό το χιόνι κάπου πρέπει να πάει, καθημερινά θα βρεις τεράστια φορτηγά να πετάνε μεγάλες ποσότητες χιονιού στη θάλασσα.

Το ατελείωτο χιόνι δεν είναι εμπόδιο

Ωστόσο, χάρη στη δουλειά όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον καθαρισμό της πόλης, η Aomori όχι μόνο παραμένει πλήρως λειτουργική το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα αλλά αποτελεί και έναν δημοφιλή χειμερινό προορισμό, ιδιαίτερα για τους σκιέρ που ψάχνουν ένα μέρος σχετικά κοντά στο Τόκιο (τουλάχιστον χάρη στις ταχύτητες των σιδηροδρόμων).

Πέραν όμως του τουρισμού και των διάφορων φεστιβάλ, η πόλη προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και με άλλους τρόπους τον μόνιμο χιονιά. Όπως για παράδειγμα η προσπάθεια να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια μέσω του χιονιού.

Γιατί, όπως λένε οι Αμερικάνοι, «αν η ζωή σου δίνει συνεχώς λεμόνια, εσύ φτιάξε μία λεμονάδα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA