Μενού
british library
H Βρετανική Βιβλιοθήκη. | AP Images
  • Α-
  • Α+

Ο κανόνας για κάθε έκδοση βιβλίου στη Βρετανία είναι σαφής και υπάρχει από το 1610: Το legal deposit αναφέρει πως για κάθε βιβλίο που εκδίδεται, ο εκδότης πρέπει να στέλνει ένα αντίτυπο τουλάχιστον, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Σήμερα, η Βρετανική Βιβλιοθήκη εικάζεται πως έχει αποθηκευμένα από 170 ως 200 εκατομμύρια βιβλία, χώρια τα αντίγραφα ψηφιακών εκδόσεων, τα οποία επίσης πρέπει να φυλάσσονται εκεί. Από αυτά, ένα πολύ μικρό τμήμα, εκείνα που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση, βρίσκονται στις προθήκες και είναι άμεσα διαθέσιμα στο κοινό. Τα υπόλοιπα βιβλία, που και πως καταλήγουν; Σε μια χώρα όπου οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, πως η Βρετανική Βιβλιοθήκη βρίσκει χώρο για τα βιβλία της;

Η λύση βρίσκεται στη διάσπαση (!). Οι αποθηκευτικοί χώροι της βιβλιοθήκης είναι συνολικά τέσσερις και βρίσκονται στις περιοχές: Λονδίνο, Αμπερίστγιουιθ, Μπόστον Σπα, Εδιμβούργο. 

bostonspa
robot
Το ρομπότ που μεταφορτώνει βιβλία - τρέχει με 50χλμ την ώρα!

Σύμφωνα με τον YouTuber Τομ Σκοτ, το δίκτυο των αποθηκευτικών χώρων περιλαμβάνει περίπου 700 χιλιόμετρα (!) από ράφια με βιβλία και κάθε φορά που ένας πελάτης κάνει αίτηση για να διαβάσει ένα βιβλίο, απαιτούνται 48 ώρες για να βρεθεί και να αποσταλεί στο αναγνωστήριο. Οι ανάγκες για την αποθήκευση νέων εκδόσεων, έχουν γίνει η αφορμή για την ανέγερση ενός ακόμα κτιρίου, στην περιοχή του Γιορκσάϊρ, που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Το πρόβλημα με τον κανόνα της legal deposit

Ακόμα και ένα σαιτ με gossip επικαιρότητα, ακόμα και ένα food blog, οτιδήποτε εκδίδεται στο ίντερνετ, πρέπει να αποστέλλει ένα αντίτυπο στην Βρετανική Βιβλιοθήκη. Το ψηφιακό αρχείο της βιβλιοθήκης σήμερα έχει περισσότερα από 1 petabytes (1 τετράκις εκατομμύρια bytes) πληροφορίας και τα στελέχη της δεν παύουν να «ενοχλούν» μικροεκδότες που παραλείπουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους.

Όμως, το τι ορίζεται ως «έκδοση» εν έτει 2023 προκαλεί ήδη πονοκέφαλο: Είναι τα ebooks; Είναι και τα ebooks με περιορισμούς στο περιεχόμενο τους ανά χώρα; Είναι τα podcasts; Όσο αλλάζει ο ορισμός αυτού που αποκαλούμε «έκδοση», τόσο η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα μένει πιστή στον σκοπό της: Να αποθηκεύει ΚΑΘΕΤΙ που μπορεί να βοηθήσει τον ερευνητή του παρόντος, και του μέλλοντος.

H καλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου;

Περνάς από συνέντευξη για να πάρεις κάρτα μέλους. Στη συνέντευξη πρέπει να αποδείξεις ξεκάθαρα γιατί χρειάζεσαι πρόσβαση στα βιβλία της βιβλιοθήκης και να εξηγήσεις πως δεν μπορείς να βρεις αυτό που αναζητάς από την τοπική σου βιβλιοθήκη ή από το σχολείο σου. Κάθε φορά που λαμβάνεις ένα βιβλίο, πρέπει να βρίσκεσαι στο χώρο του αναγνωστηρίου και να το επιστρέψεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Είναι εντυπωσιακό το πώς μπορείς να βρεις την πιο απίθανη πληροφορία, από γραπτά ή ψηφιακά μέσα που υπάρχουν ή υπήρξαν κάποτε, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, χωρίς διακρίσεις ή περιορισμούς. Είναι όλη η ιστορία της ανθρωπότητας, μέσα σε ένα κτίριο. Κι αν αγαπάς τα βιβλία, έχεις ήδη φτιάξει το αντίσκηνο σου εκεί. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA