Μενού
Το Βρετανικό Μουσείο
Το Βρετανικό Μουσείο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να στείλει, με τη μορφή του δανεισμού, 30 χρυσά αντικείμενα στη Γκάνα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο, όπως σημειώνει σχετικά η Telegraph, για την επιστροφή του Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επήλθε, σύμφωνα με την Telegraph, μετά την πίεση που άσκησε ο ανώτατος ηγέτης της Γκάνας, Osei Tutu II, ο οποίος υπήρξε ένα από τα άτομα που παρακολούθησαν ζωντανά την ορκωμοσία του βασιλιά Καρόλου.

Το Βρετανικό Μουσείο και οι επικεφαλής του εκτιμούν ότι η συμφωνία, που συνήφθη σε συνεργασία με το Μουσείο V&A, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υποτυπώδες πρότυπο για τον χειρισμό ανάλογων περιπτώσεων, όπως των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Βρετανικό Μουσείο: Η Ελλάδα και το πλαίσιο συμφωνιών με τη Γκάνα

Όπως είναι ιδιαίτερα γνωστό, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που επιθυμούν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο το «καθεστώς» δανεισμού που θέτει από πλευράς του το Βρετανικό Μουσείο, στέκεται εμπόδιο στη σύναψη συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, η Νιγηρία και η Αιθιοπία συγκαταλέγονται στον αυξανόμενο αριθμό εθνών που ζητούν τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αντικειμένων. Ωστόσο, η βρετανική νομοθεσία εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από δημόσιες συλλογές.

Βάσει της συμφωνίας, τα 30 χρυσά αντικείμενα θα δανειστούν στη Γκάνα από το Βρετανικό Μουσείο για τρία χρόνια. Η συμφωνία με το αντίστοιχο μουσείο της Αφρικής θα έχει διάρκεια, επίσης, τρία χρόνια, αλλά με δυνατότητα ανανέωσης της συμφωνίας χωρίς συγκεκριμένο χρονικό σημείο λήξης.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ πολλών μουσείων για τα αντικείμενα συμπίπτει με την 150ή επέτειο του τρίτου αγγλοασαντικού πολέμου που ξέσπασε το 1873. Η σύγκρουση κατέληξε σε μια βρετανική νίκη επί της αυτοκρατορίας της Δυτικής Αφρικής, η οποία επικεντρώθηκε στην περιοχή, που αργότερα έγινε γνωστή ως Γκάνα.

Οι βρετανικές δυνάμεις έκαψαν ολοσχερώς την πρωτεύουσα Κουμάσι και λεηλάτησαν το βασιλικό παλάτι των Ασαντέ, παίρνοντας και αργότερα πουλώντας τον χρυσό για το «στέμμα».

Άλλα χρυσά αντικείμενα δόθηκαν στους Βρετανούς ως αποζημιώσεις για το κόστος του πολέμου, ενώ ορισμένα αποκτήθηκαν αργότερα και πωλήθηκαν σε δημοπρασία όταν ο λαός της Γκάνας ήταν υπό αποικιακή κατοχή. Η Γκάνα έγινε ανεξάρτητη το 1957.

Τα αντικείμενα που μπήκαν στις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου περιλαμβάνουν αντικείμενα από λεηλατημένα χρυσά ενδύματα που φορούσαν οι βασιλείς Asante. Το V&A κατέχει, μεταξύ άλλων θησαυρών, μια χρυσή πίπα ειρήνης, καθώς κι άλλους θησαυρούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA