Μενού
Η κατάσταση στη Ράφα
Η κατάσταση στη Ράφα | EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Tο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης, ο πρόεδρος του σώματος Ναουάφ Σαλάμ, είπε ότι «τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν από το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετώπισαν πλήρως την κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα» και ότι εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για μια νέα έκτακτη εντολή.

Το Διεθνές Δικαστήριο, που αποτελείται από 15 δικαστές, άρχισε τη συνεδρίασή του νωρίτερα, για να εκδώσει απόφαση μετά το σχετικό αίτημα της Νότιας Αφρικής.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα, είπε χαρακτηριστικά ο Σαλάμ.

Ουσιαστικά το Δικαστήριο υποστήριξε το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, μια εβδομάδα αφότου η Πρετόρια αιτήθηκε το μέτρο, καθώς κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες για γενοκτονία ως αβάσιμες και υποστηρίζει στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα εντάσσονται στο πλαίσιο της αυτοάμυνας και στοχεύουν στους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η θέση του Ισραήλ

Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε την παραμονή της απόφασης ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα τον Μάιο και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μια πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του πληθυσμού.

Οι αποφάσεις για το Ισραήλ

Μεταξύ άλλων, το Διεθνές Δικαστήριο:

  • Διέταξε το Ισραήλ να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ερευνητών στη λωρίδα της Γάζας.
  • Διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Διέταξε το Ισραήλ να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έλαβε.
  • Διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα.
  • Το Διεθνές δικαστήριο σημειώνει ότι «δεν πείστηκε» πως η εκκένωση και άλλα μέτρα από το Ισραήλ επαρκούν για να ανακουφίσουν τα δεινά των Παλαιστινίων.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον ως «καταστροφική», ανέφερε το Διεθνές Δικαστήριο.

Ισραήλ: Η βαρύτητα της απόφασης

«Οι αποφάσεις που λαμβάνει το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν και μπορούν να αγνοηθούν», σημειώνει το Reuters.

Τον Μάρτιο του 2022, το Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία, υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Η απόφαση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε, ωστόσο, να βλάψει τη διεθνή φήμη της χώρας και να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο, σύμφωνα με το Reuters.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA