Μενού
poveglia
Ποβέλια, εγκαταλειμμένο νοσοκομείο | AP IMAGES
  • Α-
  • Α+

Ο τουρισμός, εν έτει 2024, έχει «εισβάλει» σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του πλανήτη.

Ταξιδιώτες - χομπίστες ζουν δεύτερες και τρίτες ζωές σε χώρες μακριά από τα σπίτια τους, που μεταμορφώνονται εν μια νυκτί σε σταθμούς επιβίβασης-αποβίβασης τουριστών.

Τα μέρη που διατηρούν μια κάποια στοιχειώδη αγνότητα, μακριά από τον εξευγενισμό, είναι ελάχιστα. Το ίδιο και τα μέρη που διατηρούν μια  επικίνδυνη «αγνότητα», αυτά δηλαδή που αγνόησαν στο σύνολο του τον δυτικό πολιτισμό και έβαλαν ένα νοητό «μην πλησιάζετε» μπροστά από τα εδάφη τους.

Όποιος πλησίασε, τιμωρήθηκε με θάνατο. Αυτά τα επικίνδυνα μέρη καταγράφουμε παρακάτω.

Σπήλαιο Λασκό, Γαλλία 

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μοντινιάκ, στην επαρχία της Δορδόνης. Έγινε πασίγνωστο για τις υπέροχες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, κάτι σαν πρωτόγονη ζωγραφική, που υπάρχουν εκεί από την Παλαιολιθική εποχή. 

Μην πλησιάζετε: Τοποθετήθηκε αυστηρό απαγορευτικό το 1963, όταν επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι στα τοιχώματα του σπηλαίου υπάρχουν βακτήρια και τοξική μούχλα, που μπορούν αμφότερα να προκαλέσουν θάνατο.

Σήμερα, έχει κατασκευαστεί ένα μνημείο-πιστό αντίγραφο του σπηλαίου, το οποίο είναι ιδιαίτερά δημοφιλές.

Νήσος Βόρειο Σέντινελ, Ινδία

Η Νήσος του Βόρειου Σέντινελ είναι ένα από τα νησιά Ανταμάν στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Νότιας Ανταμάν, μέρος του εδάφους της Ινδικής Ένωσης Ανταμάν και Νικομπάρ.

Μην πλησιάζετε: Οι Σεντινελέζοι, μια φυλή αυτοχθόνων που διαμένει στο νησί, απλά δεν επιθυμούν καμία συνάντηση με κανένα άτομο που βρίσκεται εκτός της φυλής τους.

Έχουν τοποθετήσει επιγραφές που αναφέρουν ξεκάθαρα «ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ», και όσους αψηφήσουν αυτή την προσταγή, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τον σκοτώσουν ακαριαία. 

Ποβέλια, Ιταλία

Πρόκειται για ένα μικρό νησί, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βενετία και το Λίντο στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, στη βόρεια Ιταλία. Ένα μικρό κανάλι χωρίζει το νησί σε δύο ξεχωριστά μέρη.

Το νησί εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορική καταγραφή το 421 και κατοικήθηκε έως ότου οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν εξαιτίας του πολέμου το 1379.

Κατά τον 18ο αιώνα, το νησί χρησιμοποιήθηκε ως προορισμός για την απομόνωση ατόμων που έπασχαν από πανώλη και άλλες ασθένειες, ενώ αργότερα λειτούργησε εκεί και ψυχιατρείο. 

Μην πλησιάζετε: Αόρατες φωνές σου φωνάζουν «φύγε», με το που πατήσεις το πόδι σου εκεί. Δεν είναι ακριβώς μύθος αυτό. 

Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού 

SECRET VATICAN
AP IMAGES

Μπορείς να βρεις τα αρχεία της δίκης του Γαλιλαίου, την αίτηση ακύρωσης του γάμου του Βασιλιά Ερρίκου του Έβδομου, ένα γράμμα διαμαρτυρίας του Μιχάηλ Άγγελου, όπου παραπονιόταν πως ήταν απλήρωτος ύστερα από την παράδοση της Κάπελα Σιξτίνα, ενώ οι φήμες λένε πως εκεί κρύβονται και αρκετές αναφορές κακοποίησης νεαρών μελών του κλήρου των Καθολικών, από ηλικιωμένους.

Μόνο ο Πάπας Φραγκίσκος (2019) συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο της επίσκεψης ατόμων εκτός της εκκλησίας στις εγκαταστάσεις, για τη διερεύνηση αυτών των σκανδάλων.  

Μην πλησιάζετε: Είναι σχετικό αυτό. Μόνο συγκεκριμένα μέλη του Βατικανού έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, με περιθώριο να διαβάσουν μέχρι τρία τεκμήρια. Άρα δεν είναι τόσο επικίνδυνα.

Ή μήπως είναι; Οι θεωρίες συνωμοσίας για αποθηκευμένα κρανία εξωγήινων και χρονομηχανές, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Το νησί των φιδιών, Βραζιλία

SNAKE ISLAND
AP Images

Η Ilha Queimada Grande είναι παραθαλάσσιος νησιωτικός προορισμός που ανήκει στη Βραζιλία.

Δεν είναι και τόσο ευχάριστο νησί, δεν θα συναντήσεις πολλούς τουρίστες. Μάλλον, κανέναν. 

Μην πλησιάζετε: Αυτό είναι κάπως προφανές. Το νησί αποτελεί μια τεράστια φωλιά φιδιών με τοξικό δηλητήριο.

Ευδοκιμεί κυρίως ο χρυσός βόθρακας, ένα φίδι που καταφέρνει να δαγκώσει και να εξοντώσει πτηνά ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται εν κινήσει.

Τρέφεται επίσης με σαύρες ενώ έχουν παρατηρηθεί και φαινόμενα κανιβαλισμού ανάμεσα τους.

Υπάρχουν και κάποιοι τολμηροί, συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από την Βραζιλία, που επισκέπτεται το νησί για να μελετήσει τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, αυστηρά μια φορά τον χρόνο. 

Νήσος North Brother, Νέα Υόρκη

Οι τολμηροί, όσοι δηλαδή έχουν βάλει στόχο να ρισκάρουν τη ζωή τους, μπορούν να κάνουν το βήμα και να προσπαθήσουν να επισκεφτούν το νησί North Brother, που βρίσκεται απέναντι από το Μπρονξ.

Ευτυχώς, δεν θα τα καταφέρουν, καθώς η πολιτεία της Νέας Υόρκης επιτρέπει την είσοδο μόνο μέσω γραπτής άδειας.

Μην πλησιάζετε: Το νησί υπήρξε άσυλο για ασθενείς με φυματίωση, τύφο και ανεμοβλογιά κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο θρύλος λέει ότι ως και σήμερα μπορείς να ακούσεις τις φωνές από τα πνεύματα που το έχουν στοιχειώσει, αναζητώντας λύτρωση από τον αιώνιο πόνο.

Επίσης, το νησί αποτελεί μέρος ζωολογικού project για τον πολλαπλασιασμό των πτηνών της Βορείου Αμερικής.

Πέρα από τα φαντάσματα, και τα 25 κτίρια υπό κατάρρευση, υπάρχουν και κάποια σμήνη πουλιών που από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο βρίσκουν καταφύγιο στο νησί για το ζευγάρωμα τους. 

Δωμάτιο 39, Βόρεια Κορέα

Δεν υπάρχει φωτογραφία, μην το αναζητήσετε.

Είναι ένα δωμάτιο για το οποίο απαγορεύεται να διαδοθεί οποιαδήποτε πληροφορία, σε μια χώρα όπου η μυστικοπάθεια είναι ο απόλυτος κανόνας σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.

Μην πλησιάζετε: Βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ, στα κυβερνητικά κτίρια, και θρυλείται πως εκεί διαμένουν χάκερς, που κάνουν κυβερνο-πόλεμο σε άλλα κράτη του πλανήτη. 

Το τούνελ/κέντρο επικοινωνιών Metro 2, Ρωσία 

Είναι ένας πραγματικός θρύλος της μεταπολεμικής Ρωσίας, μια «υπόγεια πόλη», όπως την είχε ονομάσει ο Ρώσος κατάσκοπος των ΗΠΑ, Όλεγκ Γκορντιέφσκι, από την οποία οι ηγέτες της ΕΣΣΔ θα επιχειρούσαν να διαφύγουν, σε περίπτωση επανάστασης του λαού. Πρώτος είχε μιλήσει γι' αυτό ο Ούινστον Τσόρτσιλ, αλλά κάποια ζώα δεν τον πιστεύανε.

Μην πλησιάζετε: Θα πρέπει να το βρείτε - και να μη σας βρουν - πρώτα.

Νήσος Σέρτσι, Ισλανδία

Είναι ένα ηφαιστειογενές νησί, του οποίου η γέννεση μνημονεύεται στη νορδική μυθολογία ως ένα κοσμογονικό γεγονός. Άρα λογικά, θα κατέληγε ως μια «παγίδα» για τουρίστες; Όχι!

Η νήσος Σέρτσι διαθέτει μια μοναδικά παγκοσμίως, χλωρίδα και πανίδα, και γι' αυτό η επιστημονική κοινότητα την έχει απομονώσει από τον κόσμο των ανθρώπων.

Μην πλησιάζετε: Στη Σέρτσι διαμένουν 89 ήδη σπάνιων πουλιών, ενώ στις ακτές της έχουν καταγραφεί και κάποια ζώα.

Μιας και το νησί υφίσταται αποκλειστικά ως πεδίο επιστημονικών ερευνών, απαγορεύεται η είσοδος σε όποιον δεν διαθέτει σχετική άδεια.

Εκκλησία της Κιβωτού του Νώε, Αιθιοπία

Θρυλείται πως σε αυτή την εκκλησία βρίσκονται φυλαγμένες οι 10 Εντολές, όπως τις ανήγγειλε ο Μωυσής για πρώτη φορά.

Μην πλησιάζετε: Όχι, δεν επιτρέπεται, ακόμα και αν είστε ο απόγονος του Ιντιάνα Τζόουνς. Δεν γνωρίζουμε γιατί. Ίσως να μαρμαρώσετε;

Διαβάστε επίσης

Η φρικιαστική ιστορία της Μαρίας Παπαδάκη που σκότωσε, τεμάχισε και έβρασε το εγγόνι της

Ο... πικρός καφές: Αυξήσεις στις τιμές - Μια «ανάσα» από τα τρία ευρώ ο φρέντο εσπρέσο

Ημιτελικός Eurovision 2024: Τι ώρα διαγωνίζεται η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι - Τον δείχνει η ΕΡΤ

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA