Μενού
polemos-oykrania
Πόλεμος στην Ουκρανία | AP
  • Α-
  • Α+

Δύο χρόνια μετά από το πρωινό διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με την οποία, έδωσε εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να μπουν σε ουκρανικό έδαφος από τον Βορρά, την Ανατολή και τον Νότο, Ρωσία και Ουκρανία παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες Αμερικανός αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της συμπληρωματικής χρηματοδότησης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, καθώς όπως ανέφερε «Εάν η Ουκρανία αποτύχει επειδή δεν της παρέχουμε βοήθεια ασφαλείας, το κόστος είναι υψηλό για την Ευρώπη, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο». Εκείνο ωστόσο που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η αναφορά του στις απώλειες που φέρεται να έχει η Ρωσία σε αυτά τα δύο εμπόλεμα χρόνια.

Πάνω από 200 δισ. δολάρια σε εξοπλισμούς

Παρότι επίσημα στοιχεία δεν παρουσιάζονται, οι εκτιμήσεις των ισχυρών κρατών προκαλούν σοκ τόσο για το ύψος των χρημάτων όσο πολύ περισσότερο για τις απώλειες που έχουν σε ανθρώπινες ζωές Ουκρανία και Ρωσία.

Όπως, λοιπόν, ανέφερε, η Ρωσία πιθανολογείται πως έχει ξοδέψει πιθανώς και 211 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξοπλίσει, να αναπτύξει και να διατηρήσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία κόστισε στη Ρωσία περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε ακυρωμένες ή αναβληθείσες πωλήσεις όπλων. Υπολογίζεται, δε, πως η το κόστος της Ρωσίας ανέρχεται στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί και της ζημιάς που έχει υποστεί το πλάνο οικονομικής ανάπτυξης ως και το 2026. 

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν όλο και περισσότερο την πίεση στο Κρεμλίνο επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας με στόχο τράπεζες και τη βιομηχανία όπλων.

Εξάλλου σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 8.000 πυραύλους και 4.630 drones εναντίον στόχων στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, οι οικονομικές απώλειες των Ρώσων σε στρατιωτικό εξοπλισμό, κατανέμεται ως εξής, με τα ποσά να είναι σε εκατομμύρια δολάρια: 

  • Αντιαεροπορικός πόλεμος: 4774
  • Θωρακισμένα άρματα μάχης: 7408,8
  • Πυροβόλα: 7932,8
  • Οχήματα: 1931
  • Ελικόπτερα: 3392
  • Πύραυλοι κρουζ: 5709
  • MLRS: 900,1
  • Αεροπλάνα: 6372,9
  • Πλοία: 1300
  • Tanks: 10115,3
  • UAV (drones κτλ): 678,9

Η βοήθεια προς την Ουκρανία

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στην Ουκρανία περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από την εισβολή της Ρωσίας, ενώ άλλοι σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ανθρώπινες απώλειες 

Αξιωματούχοι του DOD εκτιμούν ότι τουλάχιστον 315.000 μέλη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν στη μάχη. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς όμως οι ανθρώπινες απώλειες των Ρώσων και των συμμάχων τους ξεπερνούν τις 400.000!

Από την άλλη πλευρά τα ρωσικά στοιχεία που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγω για 383.000 Ουκρανούς και συμμάχους τους, στρατιώτες, νεκρούς μέχρι και το τέλος του 2023.

Ακόμη πιο λυπηρό όμως είναι η έκθεση για τους αμάχους, που αναφέρει πως μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου τουλάχιστον 10.378 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 19.632 έχουν τραυματιστεί. Οι περισσότεροι νεκροί εντοπίζονται σε Ντονέτσκ και Χάρκοβο που αποτέλεσαν από την αρχή στόχους των Ρώσων.

Ο αριθμός των θανάτων πολιτών και στρατιωτικών είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) θεωρεί ότι ο αριθμός των θυμάτων αμάχων είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που μπορούν να πιστοποιήσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν πρόσφυγες

Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Ουκρανία, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τη ρωσική εισβολή του 2022 και 6,5 εκατομμύρια από αυτούς παραμένουν ακόμη πρόσφυγες στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι αριθμοί αυτοί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας, σημείωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε μια έκθεσή του με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι στους πρόσφυγες στο εξωτερικό θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που παραμένουν εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους.

Μόνο το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια

Το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια στη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, έναντι 20% που πιστεύει ότι θα νικήσει η Ρωσία, 37% που πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποια μορφή «συμβιβασμού» μεταξύ των δύο χωρών και 33% που δεν έχει διαμορφωμένη άποψη. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε δώδεκα χώρες της ΕΕ για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις (European Council on International Relations -ECFR).

Οι πιο αισιόδοξες χώρες, ως προς τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας, είναι η Πολωνία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, όπου το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πιθανότητες ουκρανικής νίκης είναι σημαντικές, ενώ οι πλέον απαισιόδοξες είναι η Ελλάδα και η Ουγγαρία όπου μόνο το 2% των ερωτηθέντων προβλέπει νίκη της Ουκρανίας. Στην Ελλάδα το 30% εκτιμά ότι νικήτρια από τη σύγκρουση θα βγει η Ρωσία, ενώ το 20% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Ωστόσο παρά την απαισιοδοξία τους για την έκβαση της πολεμικής κρίσης, το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, ενώ το 41% είναι υπέρ του να πιέσει η Ευρώπη την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Επίσης το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει είτε να «αυξήσει» είτε να «διατηρήσει» την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στα σημερινά επίπεδα σε περίπτωση που τερματιστεί η αμερικανική υποστήριξη υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA