Μενού
Ιερουσαλήμ
Ιερουσαλήμ | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Περίπου 75 χιλιόμετρα από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ βρίσκεται ένα σκάφος που κάποτε έγινε στόχος της Χεζμπολάχ και τώρα φυλάσσεται από δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν ότι τα φώτα παραμένουν αναμμένα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η γιγαντιαία πλωτή μονάδα παραγωγής είναι το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρείας Energean, η οποία άρχισε να παράγει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Καρίς πέρυσι. Επικεφαλής της ο Έλληνας Μαθιός Ρήγας. 

Καλύπτει την πλειονότητα της ζήτησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Αν και είναι σχετικά μικρή επιχείρηση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Energean «παρέχει κατά καιρούς έως και το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου του Ισραήλ» από το κοίτασμα Καρίς μετά την εισβολή της Χαμάς στη χώρα στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. 

«Έπρεπε να παράγουμε για να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στο Ισραήλ. "Φροντίστε να ρέει το αέριο" ήταν το μήνυμα, έτσι πήγαμε στο μέγιστο της δυναμικότητας» συμπλήρωσε ο κ. Ρήγας, μιλώντας στους Financial Times.

Η Energean τέθηκε υπεύθυνη του δύσκολου έργου, μετά και την εντολή της κυβέρνησης του Ισραήλ για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ταμάρ που διαχειρίζεται η Chevron, το οποίο κανονικά καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η πλατφόρμα παραγωγής του Ταμάρ, ορατή από το βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τις ακτές του νότιου Ισραήλ - σε απόσταση βολής από τις ρουκέτες της Χαμάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας,
Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχείς οι κίνδυνοι

Για τον κ. Ρήγα, οι κίνδυνοι για τους παραγωγούς φυσικού αερίου στα ανοικτά του Ισραήλ δεν είναι κάτι καινούργιο. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το Ισραήλ κατέρριψε τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ, τα οποία η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι κατευθύνονταν προς το πλωτό σκάφος παραγωγής της Energean Power καθώς έφτανε στο Καρίς. Το εβραϊκό κράτος και η Βηρυτός έχουν ανοιχτή διαμάχη για τον έλεγχο του κοιτάσματος.

Η παραγωγή φυσικού αερίου ξεκίνησε στην περιοχή μόλις τον Οκτώβριο του 2022, αφού οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για μια συμφωνία ορόσημο για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας το κοίτασμα στην ισραηλινή πλευρά.

Ο πόλεμος με τη Χαμάς αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προσπαθήσει να στοχεύσει ξανά την Energean, κάτι που οδήγησε σε πτώση 20% των μετοχών της εταιρείας μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Όμως, έχοντας σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, έχει υποχωρήσει μόλις 6%, από τα προ της σύρραξης επίπεδα, και αποτιμάται σε 1,7 δισ. λίρες, γεγονός που βοηθήθηκε εν μέρει από τον κ. Ρήγα κι άλλα ανώτερα στελέχη που μπήκαν στην αγορά.

Ο Άλεξ Σμιθ, αναλυτής της Investec, δήλωσε πως «παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει πολλές δραστηριότητες σε πολλές χώρες, είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στο Καρίς και υπάρχει, αναμφισβήτητα, κίνδυνος».

«Καθώς αυξάνει την παραγωγή, αποτελεί τον βασικό παράγοντα για τις τρέχουσες και μελλοντικές ταμειακές ροές» προσέθεσε ο ίδιος. 

Ο CEO της Energean δήλωσε ότι βέβαιος ότι το πλοίο είναι καλά προστατευμένο, με τα δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία να αποτελούν μία σχεδόν απροσπέλαστη ασπίδα προστασίας.

Η πλωτή εγκατάσταση είχε μία σύντομη διακοπή λειτουργίας τον Οκτώβριο λόγω κάποιου προβλήματα σε ένα μηχάνημα, κατά τ΄άλλα όμως συνεχίζει την παραγωγή στο μέγιστο επίπεδο, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Επί τόπου μένει μόνο το απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι άλλοι έχουν μετακινηθεί σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Οι δυσκολίες στη διαχείριση της «ποικιλόμορφης ομάδας»

Μια άλλη σημαντική βραχυπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος είναι η διαχείριση μιας ποικιλόμορφης ομάδας εργαζομένων, σε μια εποχή που οι εντάσεις είναι υψηλές στην περιοχή. Η Energean έχει γραφεία στην Αίγυπτο, όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο με την ιταλική Ένι, στο πλαίσιο της στρατηγικής της με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε ανθρώπους στο ισραηλινό γραφείο που έχουν τα παιδιά τους στον πόλεμο, που πρέπει να πηγαίνουν σε καταφύγια βομβαρδισμών πολλές φορές την ημέρα, που ζουν με τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου» δήλωσε ο κ. Ρήγας. «Αλλά, η άποψή τους είναι ότι έχουν μια δουλειά να κάνουν και την κάνουν».

«Έχουμε όμως και τους μουσουλμάνους, που έχουν έντονα συναισθήματα για την κατάσταση στη Γάζα» πρόσθεσε. «Δουλεύοντας σε αυτή την περιοχή πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις εντάσεις» παρατήρησε. 

Εικόνα από τις εργασίες της Energean στο κοίτασμα Καρίς
Εικόνα από τις εργασίες της Energean στο κοίτασμα Καρίς | Energean

 

Τα πρώτα βήματα και η καταξίωση

Ο ίδιος ο Μαθιός Ρήγας, μηχανικός πετρελαίου και πρώην τραπεζίτης στον τομέα της ενέργειας, ίδρυσε την Energean το 2007. Ξεκίνησε με ένα μικρό κοίτασμα πετρελαίου στην Ελλάδα και η εταιρεία απέκτησε το κοίτασμα Καρίς το 2016, καθώς το Ισραήλ επεδίωκε να διαφοροποιήσει τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Το Ισραήλ ιστορικά βασιζόταν στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Όμως, μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το 2009 και την έναρξη της παραγωγής από το Ταμάρ και το μεγαλύτερο κοίτασμα Λεβιάθαν, η χώρα κατάφερε να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Ο κ. Ρήγας αντιπαραβάλει την ταχύτητα με την οποία το Ισραήλ έχει αναπτύξει τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου με άλλες χώρες όπως η Κύπρος, όπου η ανάπτυξη παρόμοιων ευρημάτων έχει μόλις αρχίσει. Επικρίνει, επίσης, την αποτυχία πολλών μικρότερων φορέων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν δώσει υπερβολικές υποσχέσεις στους επενδυτές.

«Εμείς δείξαμε ότι μπορείς πραγματικά να χτίσεις μια σημαντική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιστρέψεις χρήματα στους μετόχους, επειδή ο τομέας μας ήταν απαίσιος στο να φέρνει αποτελέσματα» δήλωσε.

Υποστήριξε ότι η εστίαση της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο απέδωσε καρπούς, καθώς «γνωρίζουμε τα πετρώματα και γνωρίζουμε και τα ζητήματα που υπάρχουν πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Άρα καταλαβαίνουμε πώς να παράγουμε φυσικό αέριο, κάτι που έχει αποδειχθεί από την επιχειρησιακή μας επιτυχία. Και καταλαβαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τη γεωπολιτική, όπως αποδεικνύουμε σήμερα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA