Μενού
israel
AP Images
  • Α-
  • Α+

Γνωρίζουμε ήδη πως το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του, ενώ απλοί πολίτες ήδη φωνάζουν «Θάνατο στις ΗΠΑ».

Το Ισραήλ από την πλευρά του, δηλώνει πως θα απαντήσει στο Ιράν για την επιθετική ενέργεια, που έρχεται σε συνέχεια της επίθεσης στην πρεσβεία της Τεχεράνης στη Δαμασκό. Όσα είδαμε και ακούσαμε τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου 2024, μας κάνουν με βεβαιότητα να πιστέψουμε πως οδεύουμε σε μια νέα τραγωδία, την έκτασή της οποίας δεν μπορεί κανείς να προϋπολογίσει.

«Τι πιο σύνηθες» θα αναρωτηθεί κανείς, να γίνονται ήδη συζητήσεις στο X για το ξεκίνημα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει κάποιο νόημα αν ονομαστεί «τρίτος παγκόσμιος» ή «γενική σύρραξη στη Μέση Ανατολή».

Ο τρόμος μιας φρικτής πολεμικής σύγκρουσης, της οποίας οι ρυθμιστές είναι πολιτικές προσωπικότητες ακροδεξιών πολιτικών καταβολών, με κυρίαρχα στοιχεία τον αμοραλισμό και τον μεγαλοϊδεατισμό, «μοντέρνοι» λαοπλάνοι δυνάστες που επιθυμούν να χτίσουν νέες αυτοκρατορίες, με όχημα το θρησκευτικό φανατισμό.

Μέσα σε μια νύχτα είδαμε πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες, πόσο «εύκολη» δείχνει πια μια σύγκρουση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρακάτω συλλέξαμε όσα συνέβησαν μέσα σε μια νύχτα, που μόνο να κοιμόμαστε ήρεμα δεν θα μας αφήσουν από εδώ και στο εξής.

Η Ελλάδα με το Ισραήλ (;)

αδωνης γεωργίαδης

Μέλος της ελληνικής κυβέρνησης κοντά στον πρωθυπουργό, έβαλε τη σημαία του Ισραήλ δίπλα στη σημαία της Ελλάδας. Αναρωτιόμαστε αν ήταν η σωστή στιγμή να γίνει κάτι τέτοιο, πριν ακόμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετηθεί επίσημα γι' αυτό το πάρα πολύ σοβαρό θέμα. 

Το Ισραήλ υποσχέθηκε εκ νέου επίθεση. Θα γίνει όμως;

Ο άνθρωπος που φέρει την άμεση ευθύνη για το Ιράν, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, φαίνεται πως πρέπει να δεχτεί ένα έμμεσο «τράβηγμα» στο αυτί, ώστε να μην επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν. Μέχρι στιγμής, επίσημα δεν φαίνεται να έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Ίσως, ο μοναδικός που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Μπορεί όμως;

 
Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο εκ νέου αντίδρασης του Ισραήλ, φωτογραφίζουν ως στόχους τις στρατιωτικές βάσεις και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Ιράν, με σκοπό και την πρόκληση ανθρώπινων απωλειών. Φυσικά, μια τέτοια κίνηση, θα φέρει και πάλι αντίποινα από το Ιράν. Βρισκόμαστε στη «μέση» μιας επικίνδυνης, γενικευμένης κλιμάκωσης και ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον. 

Oι πιο μετριοπαθείς φωνές

«Η επίθεση του Ιράν είχε σκοπό να γίνει ένα θέαμα, κάτι που να το παρακολουθήσει όλος ο κόσμος, μια δράση αρκετά χορογραφημένη και περιορισμένης έκτασης» αναφέρει η διεθνολόγος Λίνα Χατίμπ στο BBC Radio 5.

Το Ιράν ήθελε να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, να σώσει το γόητρο του. Ήθελε να δώσει την εικόνα ότι και απάντησε άμεσα στην πρόκληση του Ισράηλ, αλλά και το έκανε σε περιορισμένη έκταση, χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση». Τι σημαίνει όμως αυτό για το Ισραήλ;

Ο Νετανιάχου σύμφωνα με την Χατίμπ, κέρδισε χθες ένα «δώρο». Έδειξε στον κόσμο ότι η χώρα του κατάφερε να αποκρούσε μια μαζική επίθεση από το Ιράν, άρα αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη ασφαλείας,η οποία σήμερα έχει στο πλευρό της και τη δημόσια στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, έστω και με κάποιους αστερίσκους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA