Μενού
Ρήγμα που προκλήθηκε από τους σεισμούς
Ρήγμα που προκλήθηκε από τους σεισμούς | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα οποία καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής από τους σεισμούς που βιώνει η Ισλανδία, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο να «ξυπνήσει» ενεργό ηφαίστειο.

Σύμφωνα με το BBC, χιλιάδες κάτοικοι που είχαν εκκενώσει τα σπίτια τους στην πόλη του Γκρίνταβικ, πήραν άδεια από τις αρχές να επιστρέψουν μόνο για να πάρουν μαζί τους κάποια από τα υπάρχοντά τους, καθώς οι φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου Φαγκράντασφιαλ εντείνονται.

Πάνω από 500 σεισμοί

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, περισσότεροι από 500 σεισμοί έπληξαν την νοτιοδυτική χερσόνησο του Ρέυκιανες τη Δευτέρα (13/11), με χιλιάδες κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στην πόλη του Γκρίνταβικ, όπου οι ζημιές και οι δονήσεις είναι εντονότερες.

Οι ειδικοί παραμένουν σε επαγρύπνηση για πιθανή έκρηξη του κοντινού ηφαιστείου, αν και η ισχύ των σεισμών έχει μειωθεί τις τελευταίες μέρες. Η εντολή για εκκένωση δόθηκε από τις αρχές τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Απίστευτες είναι οι εικόνες και τα βίντεο στα οποία φαίνονται οι δρόμοι του Γκρίνταβικ να έχουν «ανοίξει» στα δύο, με το έδαφος να υποχωρεί ακόμα και σε σημεία της πρωτεύουσας του Ρέικιαβικ.

«Αν μιλήσεις σε Ισλανδούς που μένουν εδώ όλη τους τη ζωή, θα σου πουν ότι ποτέ δεν έχουν νιώσει κάτι τέτοιο», δήλωσε στο μέσο o Πέντραγκ, Σέρβος που διαμένει εδώ και χρόνια στην Ισλανδία, αναφερόμενος στους πρόσφατους σεισμούς.

Είπε επίσης πως αν και δεν υπήρξαν καταστροφές στην γειτονιά του στο Γκρίνταβικ, ο ίδιος είδε τις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από δρόμους οι οποίοι έχουν «σκιστεί» στα δύο, και τις εκτεταμένες καθιζήσεις σε χωράφια και τις άκρες των οδών.

Οι αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν χθες πως το μέτρο της εκκένωσης θα συνεχίσει και τη νύχτα, καθώς παρακολουθούν την κατάσταση.

Η πιθανή έκρηξη

Σύμφωνα με ηφαιστειολόγους, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δώσει ενδείξεις πως η πιθανή έκρηξη δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν. Ακόμα και έτσι όμως, τα ποτάμια λάβας που θα δημιουργούσε θα συνιστούσαν κίνδυνο για υποδομές και πολίτες.

Το ενεργό ηφαίστειο της περιοχής είχε παραμείνει αδρανές για 800 χρόνια πριν από την έκρηξή του το 2021. Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, Θορ Θόραντσον, το υπόγειο μάγμα βρίσκεται σε ύψος μόλις 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σημαίνοντας συναγερμό για επικείμενη έκρηξη.

«Δυστυχώς, η πιο πιθανή εστία έκρηξης βρίσκεται μέσα στην πόλη του Γκρίνταβικ», δήλωσε ο ειδικός. Αν και η πόλη βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, οι πτήσεις διεξάγονται προς το παρόν κανονικά. Αυτό όμως ίσως αλλάξει αν το ηφαίστειο αποφασίσει να «ξυπνήσει». Η έκρηξη ενός ηφαιστείου της χώρας το 2010, δημιούργησε ένα νέφος ηφαιστειακής τέφρας τόσο μεγάλο ώστε χρειάστηκε να ακυρωθούν χιλιάδες διεθνείς και τοπικές πτήσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA